Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
21.14

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Natisni članek

zobozdravnik bele zalivke zobozdravstvo zdravstvo

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 21.14

5 let, 8 mesecev

Zobozdravniki: Brezplačne bele plombe bodo podaljšale čakalne vrste #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Če gre verjeti opozorilom stroke, se nam v zobozdravstvu obetajo še daljše čakalne dobe. To naj bi prinesla uvedba brezplačnih belih plomb, do katerih so po novem upravičeni otroci do 15. leta starosti, nosečnice in doječe matere. Stroka namreč opozarja, da je za izdelavo bele plombe potrebnega bistveno več časa kot za amalgamsko zalivko in da zavarovalnica ne želi kriti stroškov dela in materiala.

Uvedba brezplačnih belih zalivk po besedah zobozdravniške stroke ne bo vplivala le na daljše čakalne dobe, ampak tudi na preventivno zdravljenje, ki je ključno predvsem pri otroškem zobozdravstvu, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Zobozdravniki: Zavarovalnica ne prizna višjega stroška materiala

Kapsula amalgamske zalivke ali sive plombe, ki se še vedno uporablja pri odraslih pacientih, po besedah otroške zobozdravnice in podpredsednice sindikata Dens Alenke Krabonja stane od 50 centov do enega evra.

Novi materiali za bele zalivke, ki brezplačno pripadajo nosečnicam, doječim materam in otrokom do 15. leta starosti, so bistveno dražji. "Tubica stane okoli 50 evrov, zavarovalnica pa nam višjega stroška tega materiala ne prizna," je pojasnila Alenka Krabonja. 

zobozdravnik
Novice Bele zalivke od julija za nekatere brezplačne

"Kako bomo ugotavljali, ali je pacientka noseča oziroma ali doji otroka?"

Nekateri zobozdravniki se ob tem sprašujejo, kdo bo sploh ugotavljal, ali so pacientke noseče oziroma ali dojijo otroka. "Kako ugotoviti, katera ženska je noseča in katera mama doji otroka? Za tovrstno ugotavljanje ni nobenih kriterijev," pravi predsednik odbora za zobozdravstvo na zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović

Hkrati stroka poudarja, da je z nadomestnimi materiali več dela kot s kapsulami amalgama. Potem so tu še primeri, kjer ni nujno, da bo otrok brezplačno dobil belo zalivko, četudi mu ta pripada. "Direktiva namreč pravi, da se lahko v primeru strokovne indikacije, da kompozita ni mogoče uporabiti, uporabi amalgam," je pojasnil Pavlović.

zobje
Novice So sive plombe res tako zelo bolj škodljive od belih?

Zdravniki se bojijo, da se bodo čakalne dobe še podaljšale

Da je zaplet še večji, zavarovalnica poziva zobozdravnike, ki takšne zalivke že uporabljajo, naj račune zanje izdajo pozneje. "Želijo, da zalivko zavarovalnici obračunamo šele septembra, kar je davčno sporno, če se je poslovni dogodek zgodil danes," je dejala Alenka Krabonja.  

Če natančnejših meril za stroške dela in materiale ne bo, bodo zobozdravniki po njenih besedah naročali cenejše materiale iz tujine: "Glede na to, da je bela plomba dražja od sive, bomo denar od zavarovalnice prej porabili, kar pomeni, da bomo v tem letu lahko obravnavali manj otrok in da se bodo čakalne dobe dolgoročno podaljševale."

zobje zobozdravnik
Novice Zaradi belih zalivk se bodo čakalne vrste še povečale #video

Za vse ostale prebivalce zobozdravstvene storitve medtem ostajajo enake, kar pomeni doplačila za bele zalivke in večino ostalih storitev ter čakanje nad mejo še dopustnega čakanja. Za dodatne programe zavarovalnica koncesij z zasebniki, ki bi lahko skrajšali čakalne dobe, namreč noče skleniti, so še poročali na Planet TV.

Ne spreglejte