SiolNET. Novice Slovenija
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi belih zalivk se bodo čakalne vrste še povečale #video

0,33

termometer

V odboru za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo, da zobozdravniki ne morejo zagotavljati takšne dostopnosti do zobozdravstvenih storitev, kot jo zavarovancem obljubljata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvo za zdravje. Za čakalne vrste po njihovih navedbah niso krivi zobozdravniki, ampak sistem.

Kot so opozorili na današnji novinarski konferenci, se z novimi storitvami, ki se uvajajo v obstoječi sistem, dostopnost pravzaprav še zmanjšuje. Kot tak primer so izpostavili bele zalivke, ki jih morajo namesto amalgamskih od 1. julija v skladu z evropsko uredbo zagotavljati otrokom do 15. leta, nosečnicam in doječim materam. Za te skupine ljudi bo bele zalivke po novem krila zdravstvena blagajna, medtem ko jih je bilo treba doslej plačevati.

zobozdravnik Novice Bele zalivke od julija za nekatere brezplačne

Tako časovni kot materialni storški bodo večji

Predsednik odbora za zobozdravstvo Krunoslav Pavlović je pojasnil, da je za izdelavo bele zalivke potrebno bistveno več časa kot pri amalgamski, kar pomeni, da bodo imeli zobozdravniki manj časa za opravljanje drugih storitev in se bodo posledično še povečale čakalne dobe, ki že sedaj v večini primerov presegajo dopustne. Pri otroškem zobozdravstvu bi to lahko pomenilo tudi manj časa za preventivne storitve.

Poleg tega so po njegovih besedah pri belih zalivkah bistveno večji materialni stroški. Medtem ko so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ocenili, da pri izdelavi bele zalivke v primerjavi z amalgamsko ne gre za bistveno dražji material, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela in da bo to zdravstveno blagajno letno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, na zbornici menijo drugače.

zobozdravnik ambulanta zobje zdravje

Po Pavlovićevih besedah so tako časovni, kot materialni stroški v primeru bele zalivke bistveno večji, "finančno pa stvari niso ovrednotene, kot bi morale biti". Poleg tega je odločitev, da je za nadomestilo amalgama edini ustrezni material kompozit, strokovno sporna in bi morali omogočiti uporabo tudi drugih materialov, je še dejal.

Težava ni v premajhnem številu zobozdravnikov

Poudaril je, da težava ni v premajhnem številu zobozdravnikov, ki je s povprečjem v Evropi precej primerljivo, ampak v tem, da je premalo programov. Da bi omogočili izvajanje novih in zahtevnih storitev, predlagajo povečanje števila programov vsaj za sto. Če bi želeli odpraviti čakalne dobe, pa po njihovi oceni manjka do 500 programov otroškega in odraslega zobozdravstva.

Z enako količino denarja za zobozdravstvo in z enakim številom izvajalcev, ki sodelujejo v javni mreži, namreč čakalnih vrst ni možno skrajšati, je dejal zasebni zobozdravnik Matej Praprotnik. Če pa bi bila na voljo dodatna sredstva, bi lahko dodane kapacitete zagotovili z zasebniki. Čistih zasebnikov je v Sloveniji 209 in ti bi potencialno lahko prispevali k reševanju problema, je dejal.

Iz zdravstvenega zavarovanja bi izločili mostičke in prevleke

So pa v odboru po Pavlovićevih besedah predlagali še nekatere druge rešitve, če povečanja programa ne bo, a za zdaj niso dobili odgovora. Med drugim so predlagali, da bi se iz nabora pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja izločilo fiksno protetiko (mostički, prevleke), do katere je dostop že sedaj omejen in na katero ljudje že zdaj zelo dolgo čakajo, namesto tega pa bi omogočili čim večje financiranje snemne protetike, ki zahteva manj časa. Zobozdravnikom pa bi ga ostalo več za nudenje osnovnih zobozdravstvenih storitev.

Zobozdravnike sicer moti tudi dodatno administrativno delo, ki jim je bilo naloženo z zakonom o pacientovih pravicah in pravilnikom o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustih čakalnih dobah. Rešitve gredo tudi v škodo pacientov, sta opozorila Matjaž Gorkič in predsednica sindikata DENS Mirjana Petrovič, ki je opozorila tudi na problematiko dentalnega turizma.

Kot so napovedali na današnji novinarski konferenci, je sicer za ponedeljek predviden sestanek s predstavniki ZZZS.

Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor poziva stranke, naj se pogovarjajo z Janšo #video AVP, policija, hitrost Novice Hrvaški in slovenski policisti razbili verigo tihotapcev ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin