SiolNET. Novice Slovenija
2,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bele zalivke od julija za nekatere brezplačne

2,34

termometer

 | Foto:

Evropska uredba, ki se je začela uporabljati 1. julija letos, zavezuje članice k temu, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke, ne več amalgamskih. To pomeni, da bo zdravstvena blagajna v celoti krila bele zalivke za te skupine ljudi, medtem ko jih je bilo treba doslej plačevati.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo tako v prihodnjih dneh izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslal navodila o novostih o uporabi belih zalivk, je danes povedal generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj.

Ne gre za dražji material, temveč za višji strošek dela

Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino višji strošek dela. "To bomo zagotovili v okviru obstoječih sredstev ZZZS," je na današnji novinarski konferenci pojasnil prvi mož zdravstvene blagajne.

Če je otrok do 15. leta, doječa mati ali nosečnica od 1. julija doplačala za belo zalivko, ima pravico od zdravstvene blagajne terjati povračilo teh sredstev po priznani ceni ZZZS. Ena možnost pa je tudi, da bodo izvajalci ZZZS zaračunali storitve izdelave belih zalivk tem skupinam za dva meseca.

Vlada sprejela povečan obseg programa za zobozdravstvo

ZZZS bo sicer moral določena vprašanja tudi operativno in izvedbeno proučiti, saj na primer v sistemu nimajo podatka, kdo je doječa mati.

Omenjena evropska uredba pa tudi nalaga državam, naj do 1. julija 2019 naredijo načrt, kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk. A nosilec tega je ministrstvo za zdravje, je dejal Sušelj.

Sicer pa je vlada na pobudo ZZZS sprejela povečan obseg programa za zobozdravstvo odraslih in mladine za pet odstotkov, kar bo veljalo za vse letošnje leto, je povedal direktor sektorja za informiranje v ZZZS Damjan Kos.

zdravnik halja Novice Kuštrin: Življenjski standard slovenskih zdravnikov precej nižji kot standard romunskih Tajska, deški, jama Novice Tajski zdravniki: Dečki iz jame prišli v dobrem duševnem stanju #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin