Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
6. 7. 2018,
12.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

21

Natisni članek

zdravnik Fides Konrad Kuštrin plače Romunija

Petek, 6. 7. 2018, 12.30

5 let, 10 mesecev

Ali bi morali biti zdravniki izvzeti iz razmerij enotnega sistema plač javnega sektorja?

Kuštrin: Življenjski standard slovenskih zdravnikov precej nižji kot standard romunskih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

21

zdravnik halja | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Če bi želel slovenski zdravnik za 40 ur dela tedensko imeti enak standard, kot ga ima zdaj zdravnik v Romuniji, bi moral imeti plačo, ki v slovenskem javnem sektorju ni dosegljiva niti predsedniku vlade, je izračunal prvi mož zdravniškega in zobozdravniškega sindikata Fides.

V Romuniji se dogaja izjemen odliv zdravnikov v tujino, saj je ta država največja izvoznica zdravnikov v Evropsko unijo. Vlada v Bukarešti bo očitno to poskusila zajeziti ali celo obrniti ta trend z novim zakonom o proračunu, ki zdravnikom dviguje plače za sto odstotkov, je zapisal predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Konrad Kuštrin ob sklicevanju na podatke, ki jih je prejel prek Evropske federacije zdravniških sindikatov (FEMS).

Zdravnikom takoj, preostalim postopoma

Plače naj bi podvojili tudi preostalim zdravstvenim delavcem v javnem sektorju Romunije, a postopoma do leta 2022, medtem ko ima omenjena sprememba za zdravnike takojšnji učinek. Po tej uskladitvi ostajajo plače romunskih zdravnikov do leta 2022 zamrznjene.

Plače starejših romunskih zdravnikov naj bi tako dosegale 2.500 evrov mesečno za redni delovni čas (40 ur tedensko), z dežurstvi pa lahko do štiri tisoč, je še izračunal Kuštrin.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) Konrad Kuštrin ugotavlja, da je podoben standard, ki ga bodo z novim romunskim zakonom o proračunu dosegali starejši romunski zdravniki z dežurstvi, za slovenske zdravnike v javnem zdravstvu neuresničljiv. | Foto: Bor Slana Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) Konrad Kuštrin ugotavlja, da je podoben standard, ki ga bodo z novim romunskim zakonom o proračunu dosegali starejši romunski zdravniki z dežurstvi, za slovenske zdravnike v javnem zdravstvu neuresničljiv. Foto: Bor Slana

Nominalno slovenski in romunski zdravnik primerljivo ...

Za enako osnovno mesečno plačo 2.500 evrov neto bi morala biti v Sloveniji bruto plača 4.306 evrov (in skupen strošek delodajalca pet tisoč evrov), kar pri nas doseže le zdravnik, razvrščen v najvišji mogoč plačni razred (57.) z dodatkom za 26 let delovne dobe.

Če bi slovenski zdravnik želel doseči štiri tisoč evrov neto plače, kolikor lahko zasluži romunski zdravnik z dežurstvi, bi moral imeti 7.365 evrov bruto plače, kar je za prej omenjenega slovenskega zdravnika v najvišjem mogočem plačnem razredu in s 26 leti delovne dobe uresničljivo le s približno 102 urama mesečnega nadurnega dela, je še izračunal Kuštrin.

Romunija (fotografija je simbolična) je največja izvoznica zdravnikov v druge države Evropske unije. Z bistveno višjimi plačami zdravnikov romunska vlada upa, da bo ustavila množičen odliv in morda celo prepričala romunske zdravnike v tujini o vrnitvi v domovino. | Foto: Pixabay Romunija (fotografija je simbolična) je največja izvoznica zdravnikov v druge države Evropske unije. Z bistveno višjimi plačami zdravnikov romunska vlada upa, da bo ustavila množičen odliv in morda celo prepričala romunske zdravnike v tujini o vrnitvi v domovino. Foto: Pixabay

... toda cene v Sloveniji so (statistično) dobrih 63 odstotkov višje kot v Romuniji

Svoje svarilo prvi mož zdravniškega in zobozdravniškega sindikata končuje s primerjavo cen v Sloveniji in Romuniji – iz Eurostatovih statistik za leto 2017, kjer navajajo, da cene v Sloveniji dosegajo 85 odstotkov povprečja Evropske unije, v Romuniji pa samo 52 odstotkov, je izračunal, da bi slovenski zdravnik za enako kupno moč in enako neto plačo, ki jo ima po novem (starejši) romunski zdravnik brez nadur, moral prejeti 4.075 evrov neto ali dobrih 7.523 evrov bruto plače.

Takšna plača v slovenskem javnem sektorju ni dosegljiva niti predsedniku vlade, je svoje javno pismo sklenil Kuštrin.

Ne spreglejte