Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2024,
10.52

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

ministrstvo za digitalno preobrazbo razpis računalnik

Petek, 12. 4. 2024, 10.52

2 meseca

Objavljen poziv za razdelitev računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas | Na ministrstvu so več čas zatrjevali, da so 13 tisoč računalnikov kupili za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih. | Foto Bojan Puhek

Na ministrstvu so več čas zatrjevali, da so 13 tisoč računalnikov kupili za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih.

Foto: Bojan Puhek

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je danes objavil javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Gre za deset tisoč prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani poleti in so namenjeni socialno najšibkejšim. Vloge bo mogoče začeti oddajati 22. aprila.

Na javni poziv za izposojo računalnikov se lahko prijavijo vlagatelji, ki so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred in imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka. Vloge bo mogoče oddati osebno na sedežu sklada ali po pošti od ponedeljka, 22. aprila, od 9. ure dalje. Zadnji dan za oddajo vlog je 22. junij.

Ob tem na skladu svetujejo oddajo vloge s priporočeno pošto v izogib morebitni gneči ob osebni oddaji.

Izbrani bodo tisti vlagatelji, katerih vloge bodo izpolnjevale oba pogoja, in sicer po vrstnem redu prispelih popolnih vlog ter do razdelitve deset tisoč prenosnih računalnikov, piše v pozivu, ki ga je sklad danes objavil na svojih spletnih straneh.

Izposoja za dve leti in še druge možnosti

Namen javnega poziva je povečanje digitalne vključenosti prebivalstva. Izbrani vlagatelji bodo računalnike prejeli v izposojo za dve leti, to obdobje pa se bo nato lahko na predlog upravičenca podaljšalo. Če bo po poteku obdobja izposoje knjigovodska vrednost računalniške opreme enaka nič, jo bo sklad upravičencu oddal v trajno last.

Medtem ko je izvedba javnega poziva v pristojnosti sklada, bo vse nadaljnje aktivnosti v zvezi s prevzemom računalniške opreme vodilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Sklad bo tako izbranim vlagateljem skupaj z odločbo o dodelitvi računalnikov posredoval tudi informacije glede roka in načina njihove dobave ministrstva.

Zgolj za lastne potrebe

Prejemniki računalnikov bodo morali z njimi ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarja. Uporabljali jih bodo lahko le za lastne potrebe in potrebe družinskih članov ter jih ne bodo smeli izročiti v uporabo drugim osebam, še piše v pozivu.

Možnost objave javnega poziva za dodelitev računalnikov se je odprla z uveljavitvijo novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki jo je DZ sprejel konec marca. Vlada jo je pripravila po tem, ko je 13 tisoč računalnikov, ki jih je lani poleti kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo in so bili povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, obtičalo v skladišču.

Interpelacijo so zoper ministrico vložili poslanci SDS, po mnenju katerih je bil nakup 13 tisoč računalnikov za 6,5 milijona evrov negospodaren in nesmiseln. Očitali so ji sum storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi ter oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ. Stojmenova Duh je interpelacijo 28. marca uspešno prestala.

DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice 13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: Računalniki so novi, skladiščeni na varnem
Emilija Stojmenova Duh
Novice Znano je, za koga je ministrstvo kupilo 13 tisoč prenosnikov
Ne spreglejte