SiolNET. Novice Slovenija
5,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peterica podpisala koalicijski sporazum. Šarec: Šteli bodo le rezultati. #video #foto

5,98

termometer

Predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so danes podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2018-2022 pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca. Ta je po podpisu ocenil, da bodo kljub naporom, ki jih čakajo in ne bodo lahki, naredili nekaj dobrega za Slovenijo in da ima vsak od njih iskren namen.

Šarec, predsednik SD Dejan Židan, prvak SMC Miro Cerar, predsednica SAB Alenka Bratušek in prvak DeSUS Karl Erjavec so slovesno podpisali koalicijski sporazum ter partnerski sporazum, ki ga je pred časom parafirala tudi Levica, s katero bo sicer manjšinska vlada projektno sodelovala. 

Šarec je po podpisu spomnil na naporna pogajanja in usklajevanja o koalicijski pogodbi in sestavi bodoče vlade in izrazil zadovoljstvo, da so ta pripeljala do današnjega podpisa. Ob tem se je partnerjem zahvalil za konstruktivno držo, trud in iskanje skupnih rešitev.

Vlada naj bi bila operativna v dveh tednih

Na kritike ter napovedi, da bo vlada kratkega daha ali da ne bo uspela narediti ničesar, pa je odgovoril: "Vsak, ki je zbral pogum in voljo, najprej kot predsednik stranke, da se je odločil za pogajanja in vstop v vlado, vsak, ki je zbral pogum, da se je dal na listo za ministra v vladi, in vsak, ki bo še kakorkoli sodeloval z vlado, si zasluži priznanje."

"Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna," je izpostavil.

1 / 14
2 / 14
3 / 14
4 / 14
5 / 14
6 / 14
7 / 14
8 / 14
9 / 14
10 / 14
11 / 14
12 / 14
13 / 14
14 / 14

"Situacija nikoli ni idealna"

O kandidatih za ministre je spomnil, da je opravil z vsemi "precej tehtne pogovore in dali so mi zagotovila, da bodo spoštovali, za kar se ta vlada zavzema in za kar se jaz zavzemam". O kritikah pa je povedal, da po eni strani sliši, da gre za rekonstrukcijo aktualne vlade, ker da je v njej preveč starih obrazov, ko pripeljejo koga novega, pa, da ga nihče ne pozna in dvome v to, ali bo kaj izpeljal.

"Nikoli ni situacija idealna in nikoli ni vsem všeč. Naša vlada bo odvisna samo od tega, kakšne rezultate bo pokazala, kaj bo naredila za Slovenijo. In to je edino, kar bo štelo," je poudaril.

Marjan Šarec, intervju Novice Bomo usodo države prepustili političnemu novincu?

Stranke opravile finančne izračune predvidenih ukrepov

Bratuškova, ki si je želela koordinirati resorje za zdravstvo, finance in socialo je na novinarsko vprašanje o kandidatih za ministra na prvih dveh resorjih dejala, da je okvir zapisan v koalicijski pogodbi in da je prav, da sta oba resorja pod okriljem stranke predsednika vlade. Si pa želi čim prej slišati njuno vizijo, saj bosta oba bodoča ministra "morala delovati z roko v roki".

Stranke so opravile tudi finančne izračune predvidenega v koalicijski pogodbi, a Šarec številke danes ni želel razkriti, saj da ni povsem relevantna. Je pa izpostavil, da bodo ukrepe izvajali postopoma o upoštevanju v ustavo zapisanega fiskalnega pravila in gospodarske rasti.

Marjan Šarec Novice Šarec začel pogovore z ministrskimi kandidati #video

Cerar želi, da bi vlada delovala v dovoljenih fiskalnih okvirjih

Židan je poudaril, da ga je bolela razprava o tem, ali je kulturno ministrstvo, ki je pripadlo njihovi stranki, pomembno. "Ni bolj pomembnega ministrstva, da ostanemo kot narod, saj samo zaradi jezika in kulture obstali in bomo tudi v prihodnje," je poudaril in dodal, da ima podoben pomen tudi izobraževanje.

Cerar pa je med drugim dejal, da si želi, da bi vlada delovala v dovoljenih fiskalnih okvirjih, saj da to daje državi kredibilnost, hkrati pa omogoča, da je na dolgi rok odporna na krize. Izračuni za finančno ovrednotenje koalicijske pogodbe so bili po njegovih besedah narejeni, a so hipotetični, in zaradi dejstva, da gre za neke želje, ki jih je težko ovrednotiti, podani v razponih. 

Ministri z najdaljšim in najkrajšim mandatom Novice Ministrski staž: rekorder je Karl Erjavec

Erjavec: Mislim, da bo ta vlada ena posrečena kombinacija

Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je ocenil, da so bila v vsaki koalicijski vladi turbulentna obdobja, kar je posledica želje po uveljavljanju programov in interesov strank, ni pa odvisno od tega, koliko strank tvori koalicijo.

Glede predlagane ministrske ekipe pa je dejal, da je DeSUS predlagala tako star kot nov obraz. S kandidatko za ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec je zadovoljen, meni, "da bo to ena poživitev za vlado". A glede kritik o starih obrazih v vladni ekipi Erjavec ocenjuje, da tudi izkušnje nekaj štejejo. "Mislim, da bo ta vlada ena posrečena kombinacija," je dejal.

Branimir Štrukelj Novice Sindikalisti ne vedo, s kom se bodo pogajali #video
V Levici, ki je s koalicijskimi strankami sklenila dogovor o sodelovanju, ne želijo špekulirati, koliko časa bo vlada trajala. "Kar se nas tiče, je jasno, da bomo z vlado projektno sodelovali, dokler se bodo njeni ministri držali dogovorjenega v vsebinskem sporazumu, ki je osnova našega sodelovanja," je v izjavi za medije ob robu seje DZ zatrdil koordinator Levice Luka Mesec.

Za ministrsko ekipo, ki je predlagana, je dejal, da je verjetno najboljša v danih okoliščinah. "Seveda lahko marsikdo očita Šarcu neizkušenost, ampak lahko bi na njegovem stolu sedel Janez Janša. Lahko kritiziramo ministra za kulturo, ampak lahko bi na njegovem stolu sedel Zmago Jelinčič. To so razlogi, zakaj smo se odločili Marjana Šarca kot mandatarja podpreti," je pojasnil Mesec.
Luka Mesec Novice Mesec: Nekatera imena so za Levico razočaranje #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin