SiolNET. Novice Slovenija
0,46

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Sindikalisti ne vedo, s kom se bodo pogajali #video

0,46

termometer

Novo vlado čakajo težka pogajanja s sindikati, ki jim z vlado Mira Cerarja ni uspelo najti skupnega jezika. Po več neuspešnih pogajanjih in padcu vlade so ostali brez vsega. Kaj čaka novo vlado.

Novi predsednik vlade Marjan Šarec na čelu javne uprave vidi javnosti popolnoma neznano ime - Tugomirja Kodeljo. Izkušenj na področju javne uprave menda nima, zato so tudi predstavniki sindikatov do kandidata skeptični. Imenovanje Tugomirja Kodelje za ministra za javno upravo sindikalistom ostaja uganka.

"Bilo bi krivično, da bi mu odvzeli priložnost, da je lahko zelo dober minister. Nikakor pa ne more koristiti ali pa k temu pripomoči dejstvo, da nima nobenih izkušenj v javnem sektorju," je bil za Planet TV odločen Branimi Štrukelj, glavni sindikalist.

Luka Mesec Novice Mesec: Nekatera imena so za Levico razočaranje #video

"Ne poznamo ga, neznan je tudi v sistemu"

Jakob Počivavšek Pergam Foto: Bor Slana Tudi v drugih sindikatih niso najbolj optimistični in novega ministra ne poznajo. "Gospoda Kodelje ne poznam, ne poznam njegovih stališč," je odgovoril Jakob Počivavšek, predsednik konfederacije sindikatov Slovenije.

"Ne poznamo ga, neznan je tudi v sistemu," je dejal Zvonko Vukadinovič iz Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Tugomir Kodelja je diplomirani ekonomist. Poslovno pot je začel v Drogi Portorož, nato pa je prešel na stolček izvršnega direktorja v Citroenu Slovenija. Njegovo delo so tudi nagradili, in sicer s francoskim odlikovanjem.

"Jasno je, da pričakujemo profesionalna pogajanja, kjer se ne bomo ukvarjali z abecedami, z dopovedovanjem, kaj je in kaj ni," je opozoril Štrukelj.

Stavka sindikatov javnega sektorja. Foto: Bojan Puhek

Kaj zahtevajo sindikati?

Zahteve sindikatov na številnih protestih v začetku leta so bile odprava plačnih nepravilnosti, zvišanje osnovnih plač ter takojšnja in dokončna odprava varčevalnih ukrepov iz leta 2012. Da se bodo pogajanja začela takoj, pričakujejo tudi policisti.

"Pričakujemo, da nadaljujemo tam, kjer smo končali, zagotovo pa vladi ne bomo dali sto dni časa," je dejal Sebastjan Korošec, generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije. Minister se bo moral z zahtevami delavcev spopasti že takoj po imenovanju. Po vladnih izračunih naj bi bile zahteve težke milijardo evrov, sindikati na drugi strani pa govorijo o številki 266 milijonov evrov. Kodelja pravi, da je na pogajanja pripravljen.

"Menim, da bi lahko pri svojih letih in izkušnjah v gospodarstvu danes kaj dobrega naredil tudi v javni upravi," je samozavesten kandidat za ministra za javno upravo.

Miro Senica Posel danes Kdo je kriv, da je sodišče moralo odmrzniti premoženje Mira Senice

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • MBSQ / 28.08.2018. ob 21:32 +2 0

  "Sindikalisti ne vedo, s kom se bodo pogajali" !? Halo!? Sindikati dobro vedo, da se bodo pogajali s "svojimi". In zato tudi ne bodo prav nič stavkali. Seveda pa bi bilo čisto drugače, če bi Slovenija dobila desnosredinsko vlado, z edinim legitimnim mandatarjem Janezom Janšo, nespornim zmagovalcem volitev. V tem primeru bi bilo štrukljevi sindikati, tudi brez razloga, danes že na cestah! Za bruhat!

  +2 0
 • hrast / 28.08.2018. ob 21:10 +2 - 1

  Vodstvo sindikalistov je zaradi grabežljivosti zapravilo povišanje, sedaj, ko so prišli iz dopustov, pa kot risi čakajo na nov plen.

  +2 - 1
 • florjan / 28.08.2018. ob 21:34 0 - 1

  Samo nekaj mešajo in vlečejo lepe plače

  0 - 1
delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin