SiolNET. Novice Slovenija
0,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec začel pogovore z ministrskimi kandidati #video

0,62

termometer

Predsednik vlade Marjan Šarec je začel pogovore s kandidati, ki so jih v strankah koalicije predlagali za ministrske funkcije. Kandidata SD Dejan Prešiček in Andreja Katič, ki sta se pri Šarcu zglasila med prvimi, sta pojasnila, da so se pogovarjali tudi o prednostnih nalogah. Danes so na vrsti še kandidati SMC, jutri pa SAB in DeSUS.

Na pogovor k Šarcu so danes najprej prišli ministrski kandidati, ki jih v vlado predlaga SD. Med njimi so Jernej Pikalo, ki bo znova kandidiral za ministra za izobraževanje, Katičeva, ki naj bi se v novem mandatu z obrambnega preselila na čelo pravosodnega ministrstva, in direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Prešiček, ki ga predlagajo za vodenje kulturnega ministrstva.

Prešiček bo poskušal pridobiti čim več denarja za kulturo

Prešiček je po pogovoru s Šarcem ocenil, da je področje kulture zelo obsežno in da je odprtih kar nekaj vprašanj, med njimi medijska zakonodaja in prekarno delo. Kot minister bo poskušal pridobiti čim več denarja za kulturo, prepričan je, da bo vsem lažje, če bo uveden kulturni evro, ki je dogovorjen v koalicijski pogodbi. 

To, da kot glasbenik vstopa v politiko, je po njegovem mnenju tako prednost kot pomanjkljivost. "Predvsem čutim, da nisem politično obremenjen s političnimi igricami, ki obstajajo," je dejal saksofonist. Ker je delal na področju kulture, si vsaj predstavlja, da ve, kaj kulturniki potrebujejo.

Ob tem pa je spomnil, da od leta 2010 vodi javni zavod z 250 zaposlenimi, ki organizira 200 prireditev na leto, zaradi česar se je že veliko ukvarjal z organizacijo in vodenjem. Obenem pa je ostal glasbenik in aktivno se namerava z glasbo ukvarjati še naprej.

Glede pogovorov s Šarcem pa je dejal, da sta po njegovem oba ugotovila, da je ustrezen za ta resor.

Marjan Šarec Novice Šarec: Izbrali ljudi z uspešnimi karierami, ki imenovanja niso potrebovali #video

Katičeva: Mislim, da smo že pokazali, da znamo delati

Katičeva pa je dejala, da so se pri Šarcu pogovarjali o načinu sodelovanja in tudi o programu ter o sestavljanju koalicijske pogodbe. "Nekaj časa se že poznamo, tako da mislim, da bomo dobro delali tudi v prihodnje," je dejala, a dodala, da bo vse odvisno tudi od tega, kako se bodo odrezali na zaslišanju v DZ.

Glede možnosti veta, ki ga lahko Šarec uporabi na predloge kandidatov iz strank, je Katičeva pojasnila, da Šarec danes ni omenil te možnosti. Glede možnosti veta, ki ga lahko Šarec uporabi na predloge kandidatov iz strank, je Katičeva pojasnila, da Šarec danes ni omenil te možnosti. Foto: STA

Na vprašanje, ali se ji je zdel Šarec zadovoljen z vizijo vodenja pravosodnega ministrstva, je odgovorila, da so prioritete določene v koalicijski pogodbi, da pa bo več treba povedati na zaslišanju. "Predvsem pričakuje rezultate, trdo delo. Mislim pa, da smo do sedaj že pokazali, da znamo delati. Verjamem, da bodo tudi rezultati," je dodala. 

Pri Šarcu najprej kandidati SD in SMC

Po dopoldanskih pogovorih s ministrskimi kandidati SD Šarec nadaljuje pogovore s kandidati SMC. V SMC so za ministra za gospodarstvo predlagali Zdravka Počivalška, za ministra za okolje Jureta Lebna, za ministrico za delo Ksenjo Klampfer in za zunanjega ministra Mira Cerarja. S slednjim naj se Šarec danes ne bi posebej sestajal. V sredo pa se bo sestal še s kandidati, ki jih v vlado predlagajo v SAB in DeSUS.

Vložitev liste ministrskih kandidatov so v Šarčevi LMŠ napovedali za v petek, stranke peterice pa naj bi že v sredo podpisale koalicijsko pogodbo.

Pred potrditvijo v DZ morajo ministrski kandidati prestati še zaslišanje na pristojnih odborih. Delovna telesa DZ še niso ustanovljena, po napovedih predsednika DZ Dejana Židana pa je za danes sklicana seja kolegija predsednika DZ, kar omogoča tudi sklic izredne seje DZ v sredo. Takrat naj bi poslanci tudi potrdili delovna telesa, je še napovedal Židan.

Predsednik SD Dejan Židan je pred sejo kolegija DZ dejal, da ne ve, kakšno mnenje si je o kandidatih SD za ministre danes ustvaril Šarec, ker se o tem z njim še ni pogovarjal. Se je pa pogovarjal z njihovimi kandidati, ki so "dobro sprejeli pogovor in komaj čakajo, da začnejo delo". Predsednik SD Dejan Židan je pred sejo kolegija DZ dejal, da ne ve, kakšno mnenje si je o kandidatih SD za ministre danes ustvaril Šarec, ker se o tem z njim še ni pogovarjal. Se je pa pogovarjal z njihovimi kandidati, ki so "dobro sprejeli pogovor in komaj čakajo, da začnejo delo". Foto: STA

V sredo se bo Šarec, ki danes ni dajal izjav, sestal še s kandidati, ki jih v vlado predlagajo v SAB in DeSUS. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je pred sejo kolegija DZ izrazil pričakovanje, da bo pogovor med njihovima ministrskima kandidatoma in Šarcem potekal "povsem normalno". Z Erjavcem se je imel Šarec po njegovi besedah že priložnost pogovarjati in ga že pozna, manj pozna njihovo kandidatko za ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, s katero pa bo po njegovi oceni zadovoljen.

Kodeljo predlagali za vodenje ministrstva za javno upravo

Je pa danes prvič po objavi predlogov za ministrske kandidate pred novinarje stopil eden od manj znanih, Tugomir Kodelja, ki ga v LMŠ predlagajo za vodenje ministrstva za javno upravo. Ob odhodu iz prostorov stranke v Ljubljani je dejal, da bo njegov prehod iz gospodarstva v javno upravo najbrž v prvem trenutku za vse malce nenavaden, a meni, da bi morda lahko pri svojih letih in izkušnjah v gospodarstvu kaj dobrega naredil tudi v javni upravi oziroma državi, v kateri živi.

Kot je dejal, bodo seveda del dela, ki ga čaka, tudi pogajanja s sindikati javnega sektorja. "To je njihova legitimna pravica in naredili bomo vse, da bomo poskušali uravnotežiti ta pogajanja v obojestransko zadovoljstvo," je dejal.

Na vprašanje o morebitnih načrtih za reorganizacije v javni upravi pa je odgovoril, da bi bilo o vsaki reorganizaciji zdaj še preuranjeno govoriti. Stvari bodo pretehtali in določili zadeve, ki jih je treba urediti. Kot je dodal, se svet razvija in digitalizira. Po njegovih besedah je treba prestrukturirati tudi ta področja, da bomo šli v korak s časom in pripravili Slovenijo, ne glede na vse drugo, tudi na predsedovanje Svetu EU.

Samo Fakin Novice Prihaja minister, ki so ga nekoč rezali Šarčevi koalicijski partnerji Ministri z najdaljšim in najkrajšim mandatom Novice Ministrski staž: rekorder je Karl Erjavec

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin