SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec: Izbrali ljudi z uspešnimi karierami, ki imenovanja niso potrebovali #video

10

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Znana so imena ministrskih kandidatov stranke LMŠ. Ministrstvo za zdravje bo prevzel Samo Fakin, notranje ministrstvo Boštjan Poklukar, finančno Andrej Bertoncelj in ministrstvo za javno upravo Tugomir Kodelja. Imena so soglasno potrdili na izvršnem odboru stranke. SMC vstop v koalicijo pogojuje s potrditvijo imen ministrov s svoje stranke.

"Vsi kandidati, ki so sprejeli odgovornost, imajo zelo uspešne kariere in jim tega ne bi bilo treba storiti, vendar jim je mar za državo. Verjamem, da bodo mandat izpeljali do konca in tako, kot se od njih pričakuje," je po izvršnem svetu stranke LMŠ dejal njen predsednik Marjan Šarec.

ot je v izjavah za medije po koncu seje pojasnil Šarec, so se odločili, da želijo v vlado povabiti kandidate, ki kažejo voljo do dela in za katere so ocenili, da "bodo znali kaj premakniti". "Mislim, da je bilo v tej državi v preteklosti že veliko filozofiranja, mi pa potrebujemo rezultate," je povedal.

Zdravstvo bo prevzel nekdanji šef ZZZS

Zdravstveni resor naj bi prevzel nekdanji šef zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin. Zdravstveni resor naj bi prevzel nekdanji šef zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin. Foto: Matej Leskovšek Najtežji ministrski položaj, zdravstveni resor, ki je potreben temeljite reforme, bo prevzel nekdanji šef zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin, ki je aprila odstopil s položaja predsednika uprave Termane Laško, nazadnje pa je delal kot samostojni svetovalec.

Andrej Bertoncelj je doktor ekonomije s področja financ, zadnjih 20 let pa je deloval na vodstvenih položajih v farmacevtski industriji. Nazadnje je deloval v Slovenskem državnem holdingu.

"Iskali smo široko, ker smo iskali strokovne kompetence in nismo gledali partijske izkaznice. Bertoncelj je človek, ki mu zaupam," je še dejal Šarec.

Prvotno se je na mestu finančne ministrice omenjalo trenutno ministrico Matej Vraničar Erman. Šarec je dejal, da so ji predlagali, da lahko ostane, vendar so se kasneje odločili, da stranka predlaga kandidate, ki še niso bili v vladi.

 

V vladi bodo ljudje, ki do zdaj tam še niso sedeli

Notranje ministrstvo bo prevzel Boštjan Poklukar, ki je svojo kariero začel na obrambnem ministrstvu. Leta 2015 je aktivno sodeloval pri spoprijemanju z migrantsko krizo, od lani pa je vodja Centra za obveščanje v Kranju.

V pogajanja brez nahrbtnika preteklih dogovarjanj s sindikati

Tugomir Kodelja bo prevzel ministrstvo za javno upravo.

Če ga sindikati ne poznajo, je to po Šarčevem mnenju samo dobro, ker ni starih zamer, v pogajanja pa "vstopa nov človek, brez nahrbtnika preteklih dogovarjanj s sindikati". Dodal je, da ni nujno, da se s sindikati pogajal Kodelja osebno. "Vlada bo našla pogajalca, ki bo kompetenten, ki bo sindikate jemal za partnerje in tako verjamem, da bodo prišli tudi do dogovora," je dejal.

Za Šarca je pomembno predvsem, da je strokoven, da se zna pogovarjati in združevati. "Sindikati političnih floskul niti ne bodo kupili. Želeli bodo imeti človeka, ki jih bo jemal za partnerje," je poudaril.

O sestavljanju vladne ekipe je Šarec že v Gornji Radgoni dejal, da so v ekipi tudi novi ljudje, ki do zdaj niso sedeli v vladi in imajo znanje in energijo. Verjame, da bodo dosegali rezultate. 

SMC in SD za vstop v koalicijo

Miro Cerar Foto: STA Kandidate so danes potrjevali tudi v SMC in SD. V stranki, ki jo vodi Miro Cerar, je vstop v koalicijo podprlo s pogojem, da bo sprejet njihov predlog ministrskih kandidatov.

Koalicijsko pogodbo v SD ocenjujejo kot pozitivno, saj po njihovi oceni omogoča, da bodo realizirane pomembne vsebine socialnodemokratske vizije.

Večina imen kandidatov za ministre 13. slovenske vlade je javnosti že znana, med njimi je tudi precej ministrov iz odhajajoče vlade Mira Cerarja, predsednika SMC. Izvršni odbor SMC bo danes zvečer sicer še odločal o vstopu v koalicijo, prav tako se bo nocoj sestala tudi konferenca SD.

Miro Cerar Nato Novice Miro Cerar se je odločil o svoji prihodnosti

Pogovore z ministrskimi kandidati naj bi opravil še novoizvoljeni predsednik vlade Šarec med ponedeljkom in sredo. Za četrtek je predviden podpis koalicijske pogodbe med koalicijskimi partnericami. V petek, torej pred skrajnim rokom, naj bi predlog ministrske liste že vložili v DZ.

Seznam ministrov v vladi pod vodstvom Marjana Šarca:

Ministrstvo za finance: Andrej Bertoncelj (LMŠ)

Ministrstvo za zdravje: Samo Fakin (LMŠ)

Ministrstvo za notranje zadeve: Boštjan Poklukar (LMŠ)

Ministrstvo za javno upravo: Tugomir Kodelja (LMŠ)

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek (SMC)

Ministrstvo za okolje in prostor: Jure Leben (SMC)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Ksenja Klampfer (SMC)

Ministrstvo za zunanje zadeve: Miro Cerar (SMC)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Jernej Pikalo (SD)

Ministrstvo za pravosodje: Andreja Katič (SD)

Ministrstvo za kulturo: Dejan Prešiček (SD)

Ministrstvo za obrambo: Karl Erjavec (DeSUS)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Aleksandra Pivec (DeSUS)

Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek (SAB)

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko: Marko Bandelli (SAB)

Urad vlade za Slovence v zamejstvu: Peter Jožef Česnik (SAB)

STA

Vlada Marjana Šarca Novice Nova vlada, stari obrazi: Šarec očitno stavi na težkokategornike #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin