Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 1. 2015,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

preiskava

Torek, 6. 1. 2015, 20.39

8 let

O pritožbi Rotnikovega zagovornika glede preiskave bo senat odločil do konca tedna (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zagovornik nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika, Mitja Jelenič Novak, se je pritožil na sklep o uvedbi preiskave, izdan v začetku decembra lani.

Spis je bil danes predložen izvenobravnavnemu senatu v odločanje. Glede na obsežnost in zahtevnost zadeve bo senat o pritožbi odločil do konca tega tedna.

Oseminštirideseturni instrukcijski rok Iz poročila sodnice poročevalke je razvidno, da je izvenobravnavni senat skladno z zakonom dolžan odločiti o pritožbi zoper sklep o uvedbi preiskave v roku 48 ur po tem, ko mu je zadeva predložena, je pojasnil predsednik celjskega okrožnega sodišča Matevž Žugelj. "Vendar gre v tem primeru za instrukcijski rok. O pritožbi bo senat glede na obsežnost in zahtevnost zadeve odločil do konca tega tedna," je še dejal Žugelj.

Sklep o uvedbi preiskave so izdali za vse tri obdolžence, poleg Rotnika še za nekdanjega prvega moža borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdana Pušnika in davčnega svetovalca Darka Končana, in sicer zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša. Vrhovno sodišče pa je sklep o priprtju Rotnika zaradi nezakonitosti razveljavilo.

Po besedah Jelenič Novaka je vrhovno sodišče povedalo, da ni bilo izkazanega utemeljenega suma za pranje denarja, kar sam trdi že ves čas. Kot je dejal, meni, da če ni utemeljenega suma za pripor, potem ga ni niti za preiskavo.

Rotnik ravnanje zaposlenih v zaporu in sodnikov označil za korektno Rotnik pa je povedal, da kar koli bosta zdaj naredila z zagovornikom, nič ne more odtehtati skoraj 50 dni pripora, ki ga je preživel v Celju. Ravnanje zaposlenih v celjskih zaporih in sodnikov celjskega okrožnega in višjega sodišča pa je Rotnik, ki je začel sprva odrejeni pripor prestajati 6. novembra lani, mesec dni pozneje pa so mu ga podaljšali še za dva meseca, označil za korektno. Iz pripora je sicer prišel 24. decembra lani.

Z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik so ga 5. novembra lani zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša, privedli pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Poleg Rotnika in Pušnika je bil v kriminalističnih preiskavah za nekaj ur pridržan tudi davčni svetovalec Končan.

Sodnica je takrat za Rotnika odredila pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče, medtem ko je Pušnika izpustila, čeprav je tožilstvo tudi zanj predlagalo pripor.

Ne spreglejte