Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2020,
9.24

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

24

Natisni članek

mediji Slovenija epidemija

Petek, 15. 5. 2020, 9.24

3 leta, 11 mesecev

Tuji mediji potrjujejo: Slovenija je prva v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

24

Svetovni mediji | Foto Posnetek zaslona

Foto: Posnetek zaslona

Novica o preklicu epidemije v Sloveniji odmeva tako v svetovnih kot regionalnih medijih. O odločitvi vlade so pisali Reuters, Al Jazeera, avstrijski Kurier, hrvaški Index in srbski medij B92.

koronavirus simbolična fotografija
Novice Slovenija kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa #video

Reuters poroča, da je Slovenija v četrtek zvečer kot prva država Evropske unije preklicala epidemijo novega koronavirusa. Kot pišejo, odločitev vlade s seboj prinaša konec finančne pomoči za slovenske državljane. V članku omenjajo, da smo v preteklem tednu zagnali javni promet in da bodo v prihodnjih dneh v šolske klopi ponovno sedli nekateri šolarji. 

Ob tem navajajo, da še vedno veljajo ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, upoštevanje varnostne razdalje in razkuževanje rok. Opozorili so tudi na to, da tujim državljanom, ki bodo kazali znake bolezni, ne bo dovoljen vstop v državo. 

Na Reutersu so objavili članek z naslovom Slovenija preklicala epidemijo koronavirusa, sprošča tudi mejni nadzor. | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Na Reutersu so objavili članek z naslovom Slovenija preklicala epidemijo koronavirusa, sprošča tudi mejni nadzor. Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Al Jazeera: V zadnjih dveh tednih manj kot sedem okužb na dan

Vest o Sloveniji so objavili tudi pri Aj Jazeeri. Podobno kot na Reutersu so omenili, da je vlada po tem, ko v državi zadnjih štirinajst dni nismo imeli več kot sedem okužb na dan, preklicala koronavirusno epidemijo. Zapisali so, da državljanom Evropske unije ob vstopu v Slovenijo ne bo treba v samoizolacijo, kar pa ne velja za tujce, ki živijo zunaj Evropske unije.  

Naslov: Slovenija preklicala epidemijo koronavirusa | Foto: Posnetek zaslona/Reuters Naslov: Slovenija preklicala epidemijo koronavirusa Foto: Posnetek zaslona/Reuters

Janez Janša. Marjan Šarec.
Novice Šarec kritiziral preklic epidemije. To mu je odgovoril Janša.

Avstrijski Kurier: Slovenija odprla meje za evropske državljane

Avstrijski Kurier poroča, da je Slovenija odprla meje za evropske državljane, a dodaja, da nadzor na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko ostaja. Kot poroča avstrijski časnik, lahko državljani EU potujejo v Slovenijo, ne da bi morali v sedemdnevno samoizolacijo. Za državljane iz tretjih držav še naprej ob prihodu v državo velja obvezna karantena, prav tako veljajo vsi ukrepi za zajezitev virusa.

Naslov avstrijskega Kurierja: Slovenija odpira meje za državljane Evropske unije | Foto: Posnetek zaslona/Reuters Naslov avstrijskega Kurierja: Slovenija odpira meje za državljane Evropske unije Foto: Posnetek zaslona/Reuters

Maska koronavirus
Novice Ukrepi veljajo: kljub preklicu epidemije še naprej z maskami v trgovino

Hrvaški Index: Prva v Evropi razglasila konec epidemije

O pomembni odločitvi vlade pišejo tudi pri naših južnih sosedih. Podobno kot preostali mediji poročajo, da Slovencem, ki želijo potovati na Hrvaško, odločitev vlade omogoča nemoteno potovanje, saj jih ob vrnitvi v domovino ne čaka sedemdnevna izolacija.

Kot še poroča hrvaški spletni portal, so slovenski mediji odločitev vlade označili za presenetljivo glede na to, da je premier Janez Janša v parlamentu včeraj napovedal preklic epidemije ob koncu maja.

Ob tem Index poroča, da se epidemija s stališča zdravstvene stroke še ni končala in da je slovenska vlada omenjeno odločitev sprejela zato, da se veljavni ukrepi iz prvih dveh protikoronskih svežnjev za blaženje gospodarske krize ne bi podaljšali do konca junija.

Indeks | Foto: Posnetek zaslona/Reuters Foto: Posnetek zaslona/Reuters

otrok bazen
Novice Diskoteke, bazeni in fitnes centri bodo še naprej zaprti #video

Srbska B92: Vsi kazalniki kažejo, da se je zmanjšalo širjenje virusa

V članku z naslovom Prvi v Evropi razglasili konec epidemije so v srbskem mediju zapisali, da je slovenska vlada v četrtek na dopisni seji razglasila konec epidemije. Kot poročajo, je slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) presodil, da vsi kazalniki kažejo, da se je zmanjšalo širjenje virusa. V Sloveniji smo v zadnjih dveh tednih skupaj potrdili samo 35 novih primerov okužb.

B92 | Foto: Posnetek zaslona/Reuters Foto: Posnetek zaslona/Reuters

Ne spreglejte