SiolNET. Novice Slovenija
1,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukrepi veljajo: kljub preklicu epidemije še naprej z maskami v trgovino

1,21

termometer

Maska koronavirus
Foto: Ana Kovač

Vlada je z 31. majem preklicala epidemijo nalezljivega koronavirusa, a ukrepi, kot je na primer nošenje mask v trgovinah, do morebitnega preklica ostajajo.

Odlok o preklicu epidemije je začel veljati danes, uporablja pa se od 31. maja. V veljavi kljub temu ostajajo dozdajšnji ukrepi. Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa, ne pa še njihove odprave v celoti, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Ukrepi veljajo do preklica

Kot je danes povedala vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič so ne glede na preklic epidemije še vedno v veljavi vsi ukrepi, ki niso bili preklicani.

"Zaščitni ukrepi bodo sproščeni, ko bomo lahko zanesljivo trdili, da ni več možno pričakovati prenosa virusa. S preklicem epidemije še nismo zagotovili, da virusa ni več," je še dejala.

Tako je treba v trgovine in druge zaprte javne prostore še naprej z maskami, prav tako je pred vstopom v zaprte javne prostore treba razkuževati roke, veljavna ostajajo tudi vsa navodila šolam pred vrnitvijo učencev v šole.

Veljavna ostaja tudi odločitev, da se v šole v ponedeljek vrnejo samo učenci prve triade osnovnih šol, zaključnih letnikov srednjih šol in nekatere druge skupine učencev, devetošolci pa teden kasneje, 25. maja.

Brez karantene za tujce iz EU

Je pa vlada včeraj spremenila ukrepe na mejnih prehodih. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav EU tako ni več potrebna karantena, je pa 14-dnevna karantena z nekaj izjemami še naprej obvezna za osebe, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v Evropski uniji in v Slovenijo prihajajo iz tretjih držav.

Šolarji Novice Navodilo za šolarje: razkuževanje rok obvezno po vsakem prijemanju kljuk #video Janez Janša in Marjan Šarec Novice Šarec kritiziral preklic epidemije. To mu je odgovoril Janša. koronavirus simbolična fotografija Novice Slovenija kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin