Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2022,
12.27

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

dohodnina davki referendum NSi

Četrtek, 6. 10. 2022, 12.27

1 leto, 6 mesecev

NSi za posvetovalni referendum glede dodatne davčne razbremenitve družin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Jernej Vrtovec | "Nerazumljivo je, da smo ta trenutek v EU edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim," je v sredo poudaril poslanec NSi Jernej Vrtovec. | Foto NSi

"Nerazumljivo je, da smo ta trenutek v EU edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim," je v sredo poudaril poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Foto: NSi

Poslanci NSi so v DZ vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga novele zakona o dohodnini, s katero bi zvišali olajšave za vzdrževane družinske člane. Predlog novele zakona je sicer na dnevnem redu današnje izredne seje DZ, saj želi koalicija čim prej narediti prostor za obravnavo vladne novele zakona o dohodnini.

NSi je s svojim predlogom novele zakona o dohodnini za nekaj dni prehitela vlado, ki je 27. septembra skupaj s predlogi še nekaj davčnih zakonov v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona, s katerim želi v letu 2023 zaustaviti javnofinančni izpad prihodkov. Med drugim predlaga odpravo postopnega zviševanja splošne olajšave pri dohodnini v naslednjih letih. Dokler je v zakonodajnem postopku predlog NSi, se obravnava vladnega predloga ne more začeti.

Vladni predlog vidijo kot bitje razrednega boja proti srednjemu razredu

V NSi vidijo vladni predlog sprememb pri dohodnini kot bitje razrednega boja proti srednjemu razredu. "Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemni, zapleteni geopolitični situaciji, v EU edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim," je v sredo poudaril poslanec NSi Jernej Vrtovec.

V opozicijski stranki so v svoj predlog novele zakona zapisali zvišanje zneskov posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane. Ti bi se v primerjavi z zneski, kot veljajo za davčno leto 2022, zvišali za 14,9 odstotka, kar je vsota ocenjene inflacije za letošnje in prihodnje leto. Za prvega vzdrževanega otroka in za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana bi se tako olajšava na primer dvignila na 2.884 evrov, za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, pa na 10.450 evrov.

Predlagajo, naj se o predlogu odloča na posvetovalnem referendumu

Kot pravijo v NSi, predlog novele zakona odpira pomembna konceptualna vprašanja usmeritve naše družinske politike ter konkretna vprašanja glede načina izboljšanja položaja slovenskih družin v zaostrenih razmerah. Zato predlagajo, naj se o njem odloča na posvetovalnem referendumu.

Vlada nasprotno meni, da se s predlogom NSi ne zasleduje cilja povečanja razpoložljivega dohodka tistih družin, ki naj bi jim v trenutnih zahtevnih razmerah namenili večjo pozornost. Zvišanje olajšave za vzdrževane družinske člane bi razbremenilo predvsem družine v višjih dohodkovnih razredih, je zapisala ter izpad prihodkov iz naslova dohodnine ocenila na 39 milijonov evrov. Predloga NSi tako ne podpira in poslancem predlaga, da ga ocenijo kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo.

revščina
Novice Na seji ESS zagotovili večja neto izplačila #video
Peugeot e 208 električna polnilnica
Avtomoto Subvencije, ugodni davki: kdo je najbolj radodaren?
Davki
Novice Vlada potrdila predloge davčnih sprememb
Ne spreglejte