Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2020,
10.50

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Natisni članek

občine odpiralni čas okužba virus Koronavirus

Torek, 28. 4. 2020, 10.50

3 leta, 11 mesecev

Koronavirus v Sloveniji, 28. april

Sproščanje ukrepov: odpirajo se terase lokalov, knjižnice, galerije, muzeji ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Vlada je na dopisni seji sprejela spremenjen odlok o omejevanju gibanja in dodala nove izjeme. Od 4. maja bodo tako znova odprte terase lokalov, jutri pa svoja vrata odpirajo knjižnice, galerije in muzeji, svoje dejavnosti pa bodo lahko opravljali tudi nepremičninski agenti ter dimnikarji. Prav tako lahko starejši od 65 let nakupe opravljajo tudi zunaj priporočenega termina med 8. in 10. uro.

21:20

Novosti spremenjenega odloka

16:25

Odpiranje meje s Hrvaško

15:32

Od ponedeljka v cerkve

14:18

Očetje znova pri porodih

14:14

Oprostitev prispevkov

  • 21:20

    Novosti spremenjenega odloka

    Vlada je že danes določila odpravo nekaterih omejitev. Od srede bodo mogoče storitve na področju kulturne dejavnosti, kjer je mogoče kljub zaprtemu prostoru zagotoviti, da ni stika med obiskovalci oz. da je ta minimalen. Vlada kot primere navaja knjižnice, galerije in muzeje.

    V sredo bodo tudi že mogoče bodo storitve nepremičninskega posredovanja. Zaradi povečanega tveganja zaradi neoskrbovanih naprav se je vlada odločila tudi za sprostitev dimnikarske dejavnosti.

    turisti v Ljubljani | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

    V vseh slovenskih porodnišnicah pa bo ob določenih pogojih znova dovoljena tudi prisotnost spremljevalca pri porodih.

    V ponedeljek bodo medtem sproščene tudi strežba na zunanjih površinah gostinskih lokalov, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti, izdelava ključev, storitve fotografov in fotokopirnic ter urarjev in zlatarjev.

    Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov so po novem v naboru dejavnosti, kjer se s ponedeljkom omejitve odpravljajo, tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura. Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellness, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki pa zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni.

    V ponedeljek se bodo znova odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih.

    Vlada je spremenila tudi omejitve glede nakupovanja v trgovinah. Starejši od 65 let lahko enako kot druge ranljive skupine nakup opravijo tudi zunaj priporočenega termina med 8. in 10. uro, odpravljena je tudi določba o izkazovanju starosti. STA

  • 21:18

    Vlada: Ukrepi o omejitvah gibanja so še vedno nujni

    Vlada je sprejela tudi odgovor na dopolnitve pobude za presojo ustavnosti o omejitvah gibanja. Glede na zmanjševanje števila okuženih sproščanju določenih drugih ukrepov sicer sledijo tudi z omilitvami pri omejitvi gibanja oziroma s širitvijo upravičenih izjem. Ukrepi, ki ostajajo v veljavi, pa so po mnenju vlade še vedno nujni za varovanje javnega zdravja in življenja prebivalcev v danih okoliščinah ne posegajo nesorazmerno v človekove pravice.

    Glede očitkov o nespoštovanju načela delitve oblasti pa vlada pojasnjuje, da se z vidika razmerja med zakonodajno in izvršilno oblastjo ni nič spremenilo, ker izredno stanje ni bilo razglašeno. Vse ukrepe vlada sprejema na podlagi veljavnih zakonskih podlag, ki jih je sprejel DZ in jih vedno lahko tudi spremeni, če presodi, da je to potrebno, so še navedli v odgovoru, zapisanem v sporočilu po seji vlade.

  • 19:12

    Ne pripravlja se koronski potni list

    Hrvaški notranji minister Davor Božinović je izpostavil nujnost tesnega usklajevanja pri postopnem odpravljanju ukrepov na meji, da se bo mogoče izogniti drugemu valu epidemije. Ob tem je zavrnil, da se pripravlja neke vrste koronski potni list, češ da gre za pripravo protokolov za prehajanje meje.

    Te protokole naj bi v prihodnjem tednu predstavila Evropska komisija. Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je izpostavila, da gre za smernice za usklajeno ukrepanje, zlasti na obeh straneh določene meje. STA

  • 18:17

    V LMŠ pozivajo k sklicu sveta za nacionalno varnost

    V LMŠ pozivajo k sklicu sveta za nacionalno varnost. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je na Twitterju opozoril, da lahko od zadnje seje sveta samo preko medijev spremljajo dogajanje. "Prav bi bilo, da predsednik vlade Janez Janša pojasni, kakšna je izhodna strategija. Časa ni več, kajti ekonomsko in družbeno država stoji," je navedel. STA

  • 16:25

    Odpiranje meje s Hrvaško

    Notranji minister Aleš Hojs je optimističen glede sproščanja ukrepov na meji s Hrvaško v drugi polovici maja, glede meje z Italijo pa zaradi tamkajšnjih razmer napoveduje restriktivno in konservativno držo. Glede odločitve Avstrije za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo ne vidi težav. Prepričan je, da razlog ni nezaupanje do Slovenije.

    Vprašanje usklajenega sproščanja ukrepov na mejah, ki so jih države uvedle za zajezitev novega koronavirusa, je bilo ena osrednjih tem na današnjem videokonferenčnem zasedanju notranjih ministrov EU, ki se ga je udeležil tudi slovenski minister Hojs, ki je poudaril, da bo slovenska vlada pri tem zagotovo sledila priporočilom epidemiološke stroke.

    "Nihče ni veliko obljubljal o odpiranju meja za turiste," je razpravo povzel Hojs v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Češka je na primer po njegovih besedah jasno povedala, da vse morebitne izjeme ne bodo veljale za turiste, ampak za tiste, ki so že v državi ali pa morajo nujno vstopiti v državo, na primer študente.

    Dubrovnik | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Hojs je ob tem izrazil pričakovanja glede razvoja na mejah Slovenije in njenih sosed. V povezavi s Hrvaško je spomnil, da bistvenega pritoka hrvaških turistov v Slovenijo poleti ni, je pa ogromno interesa za potovanje slovenskih državljanov na Hrvaško. Okoli 110.000 Slovencev ima namreč tam v lasti nepremičnine.

    Slovenija bo po ministrovih besedah vezana na odločitve hrvaške vlade. A glede na dobre rezultate v povezavi s potekom koronavirusne bolezni na Hrvaškem je Hojs prepričan, da je po optimističnem scenariju sproščanje mogoče že v drugi polovici maja, pri čemer pričakuje najprej sproščanje ukrepov za lastnike zemljišč in vikendov.

    V primeru italijanskih turistov bo po Hojsovih navedbah potrebno preverjanje zdravstvenega stanja tistih, ki bodo v državo vstopali. Med možnostmi navaja potrdila ali testiranje na kraju samem. Ne glede na turistične in gospodarske težave izpostavlja previdnost ter poudarja, da bo Slovenija v odnosu do Italije, kjer je bila epidemija najbolj intenzivna, zelo restriktivna in konservativna. STA

  • 16:21

    V aprilu število brezposelnih poraslo že za skoraj 10.000

    Število registriranih brezposelnih se ob epidemiji koronavirusa še naprej povečuje, a se je rast minuli teden dodatno upočasnila. Od 1. do 24. aprila se je število povzelo za 9776, samo minuli teden pa za 1821 na 87.631, kažejo vmesni podatki Zavoda RS za zaposlovanje. V zaradi velikonočnega ponedeljka skrajšanem tednu pred tem je poraslo za 2029. STA

  • 15:53

    Vlada predvidoma jutri o poročilih ministrstev glede zaščitne opreme

    Vlada bo poročila pristojnih ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade obravnavala predvidoma v sredo, so za STA pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Ministrstva morajo v skladu z napovedjo premierja Janeza Janše poročila vladi poslati danes.

    Poročila pripravljajo ali pa so jih že poslali na vlado ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za zdravje, so za STA pojasnili na omenjenih resorjih. Gre za ministrstva, ki so najbolj vpeta v zagotavljanje zaščitne opreme. Ali so poročilo pripravili še na katerem od resorjev, ni povsem jasno.

  • 15:32

    Od ponedeljka v cerkve

    V ponedeljek se bodo znova odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih, ki so bila ustavljena zaradi epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK). Ob tem bodo skladno s pravili v času epidemije veljali zaščitni ukrepi.

    sv. peter cerkev Ljubljana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

    Pogoji za udeležbo vernikov pri sveti maši bodo, kot so zapisali pri SŠK, razkuževanje rok pred vstopom v cerkev ter nošnja zaščitne maske. Ni pa SŠK v sporočilu za javnost navedla najmanjše predpisane razdalje med verniki.

    Za namen odprtja cerkva bodo sicer škofje v četrtek izdali posebna navodila, v katerih bodo zapisana določila za prejem zakramentov, kot so sveta spoved, krst, poroka in bolniško maziljenje. STA

  • 14:18

    Očetje znova pri porodih

    Od srede bo v vseh slovenskih porodnišnicah znova dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodih. Ta prepoved je bila ena prvih omejitev za zmanjšanje možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, tudi po njeni odpravi pa bodo še vedno morali biti izpolnjeni določeni pogoji.

    Pri porodu bo lahko prisoten le en spremljevalec oz. spremljevalka po izbiri porodnice, pri čemer porodnica in spremljevalec ne smeta biti pozitivna na novi koronavirus ali imeti znake, ki bi kazali na bolezen.

    dojenček | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

    V porodnišnici bodo izpolnili dokument s podatki o epidemiološki anamnezi spremljevalca oz. spremljevalke, ki bo s podpisom zagotavljal, da so resnični. V podpis mu bodo ponudili tudi obvestilo o pravilih obnašanja in gibanja v porodni sobi.

    Upoštevati bo moral higienske ukrepe in razdaljo 1,5 metra od zaposlenih in površin, namenjenih zdravljenju. Tudi zanj pa so predvideli ustrezno varovalno opremo, zaščitni plašč, prevleko za obuvala in kirurško masko, ki se menja na dve uri, piše STA.

  • 14:16

    Za šole pri pouku na daljavo nedosegljivih okoli pol odstotka učencev

    V izobraževanje na daljavo, ki je bilo v šolah uvedeno zaradi epidemije koronavirusa, je vključenih okoli 99,5 odstotka osnovnošolcev, medtem ko šolam s preostalega pol odstotka učencev ni uspelo vzpostaviti stika. Kot so za STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, gre predvsem za otroke Rome in priseljence.

    Kot pravijo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, podatki 80 odstotkov osnovnih šol, od katerih so pridobili podatke, kažejo, da je učencev, s katerimi niso uspele vzpostaviti stika ali jih vključiti v izobraževanje na daljavo, okoli pol odstotka. V osnovnih šolah s prilagojenim programom je ta odstotek še nekoliko višji in znaša 2,6 odstotka.

    Kot je pred časom za Radio Slovenija povedal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj, je največ težav pri otrocih tujcih, posebej tistih, katerih starši ne obvladajo slovenskega jezika. Pri poučevanju romskih otrok pa je težava predvsem tam, kjer otroci živijo v strnjenih romskih naseljih.

    učenje šola | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

    Pri slednjih so zato v pouk aktivno vključili predvsem romske pomočnike - izobražene Rome, ki običajno preko javnih del šolam pomagajo pri izobraževanju romskih otrok. Ker romski otroci nimajo vedno tehničnih možnosti, da bi pouk spremljali preko računalnika, jim šole navodila za pouk pošiljajo tudi po pošti.

    Na ministrstvu na vprašanje, kako bodo ravnali v primeru otrok, ki niso vključeni v pouk na daljavo, ne odgovarjajo neposredno. Pravijo pa, da podatkov o nevključevanju ne zbirajo z namenom sankcioniranja, "temveč v vzpodbudo šolam, da so pri vzpostavljanju komunikacije vztrajne in preizkušajo vse načine (tudi z navadno pošto), da v proces vzgojno-izobraževalnega sistema vključijo prav vsakega šoloobveznega otroka".

    Pravijo tudi, da se skupaj z zavodi in šolami trudijo ujeti stoodstotno vključenost, za katero pa priznavajo, da "ne obstaja niti ob normalnih pogojih šolanja," poroča STA.

  • 14:14

    Oprostitev prispevkov

    Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci morajo preko eDavkov vložiti izjavo do konca aprila, če želijo oprostitev za marčevske in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. aprila in 20. maja. Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. junija, je rok za predložitev izjave 31. maj.

    Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, so v sporočilu za javnost zapisali na finančni upravi.

    edavki | Foto: Posnetek zaslona: edavki.durs.si Foto: Posnetek zaslona: edavki.durs.si

    Za koriščenje obeh omenjenih ugodnosti je treba na finančno upravo poslati posebno izjavo le preko eDavkov, so izpostavili in dodali, da izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki. Če bodo imeli upravičenci težave z namestitvijo eDavkov se lahko za pomoč obrnejo na klicni center finančne uprave za pomoč uporabnikom na telefonski številki 05 297 6800 ali elektronski pošti sd.fu@gov.si.

    Pri mesečnem temeljnem dohodku bo denar, če bo izjava vložena od 19. do 20. aprila za marec in/ali april, nakazan 10. maja. Če bo izvaja vložena od 1. do 31. maja, bo denar na račun nakazan 10. junija. Tisti, ki so izjavo vložili 18. aprila za mesec marec, jim je bil denar nakazan 24. aprila.

    Glede oprostitve plačila prispevkov pa morajo upravičenci do 30. aprila predložiti izjavo, če želijo oprostitev za marčevske (od 13. marca dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. aprila in 20. maja. Če želijo oprostitve majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. junija, pa morajo izjavo predložiti do 31. maja, še pozivajo na finančni upravi, piše STA

"Vključitev strežbe na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil NIJZ možnost okužbe mogoče preprečiti oziroma zmanjšati na minimum," so odprtje teras lokalov, ki bo začelo veljati 4. maja, obrazložili na vladi.

Ob tem se prihodnji ponedeljek, torej 4. maja, spet odpirajo tudi obutvene in usnjarske dejavnosti, fotokopirnice, fotografski saloni, urarji, zlatarji in ključarji.

Poleg tega pa bodo lahko trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, z namenom preprečevanja gneče v času pred in po prvomajskih praznikih, lahko odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro. Podrobnjeje v spodnjem okvirju.

Od 4. maja bodo znova lahko odprte terase lokalov. | Foto: Ana Kovač Od 4. maja bodo znova lahko odprte terase lokalov. Foto: Ana Kovač

Ministrstvo bo predlagalo odpravo omejitev, na potezi strokovna skupina

Notranji minister Aleš Hojs je za Pop TV zvečer povedal, da bo ministrstvo predlagalo odpravo omejitev gibanja med občinami, da pa bo vse na koncu odvisno od ocene strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje oz. epidemiološke stroke. Hojs ocenjuje, da bi glede na podatke o stanju epidemije lahko šli v intenzivnejše sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na vprašanje, kdaj bi lahko omejitve gibanja med občinami odpravili, ni mogel natančno govoriti. Je pa nakazal, da bi to lahko bilo najpozneje po prvomajskih praznikih. STA

Jutri obravnava načrta sproščanja ukrepov

Že pred tem je premier Janez Janša na Twitterju napovedal, da bodo jutri obravnavali načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov.

Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti.

Dejal je, da gre za odpravo nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni "varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme".

 

 

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 683 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest novih okužb, skupaj 1.408. V ponedeljek so zaradi bolezni covid-19 umrli še trije bolniki, skupaj že 86. 

Do zdaj je bilo opravljenih 50.290 testiranj. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj doslej odpustili 223 ljudi, dva včeraj, je sporočila vlada prek Twitterja. V bolnišnicah je bilo v ponedeljek 78 ljudi, od tega 24 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili dva bolnika.

 

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 31 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega jih 11 potrebuje intenzivno zdravljenje. Deset bolnikov na intenzivni negi je intubiranih in mehansko ventiliranih, so iz osrednje slovenske bolnišnice danes sporočili prek Twitterja. Iz mariborskega kliničnega centra pa poročajo o 30 bolnikih z boleznijo covid-19, ki so se tam zdravili v ponedeljek. Na intenzivni negi jih je bilo deset. Doslej so iz UKC Maribor odpustili 65 pacientov.

Na Kliniki Golnik je bilo po podatkih danes do 14.30 hospitaliziranih osem bolnikov, med njimi eden na oddelku za intenzivno nego.

Raziskava za zdaj napreduje bolje kot v Avstriji

V nacionalni raziskavi o razširjenosti bolezni covid-19 se je od tri tisoč povabljenih na testiranje odzvalo 1.330 ljudi, odvzeli pa so 1.230 vzorcev. Doslej so v raziskavi odkrili eno novo in eno že prej odkrito okužbo z novim koronavirusom. 

Irena Vertuš
Novice Kako je potekal odvzem vzorcev pri 27-letni Mariborčanki #video

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Miroslav Petrovec, profesor z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ki vodi raziskavo, so dosedanji izsledki vseslovenske raziskave o razširjenosti koronavirusa v Sloveniji spodbudni. 

"Želimo si, da bi bilo število oseb, ki privolijo v raziskavo, čim večje. Vendar je treba poudariti, da imamo že z zdaj zbranimi vzorci, glede na primerljivo avstrijsko študijo, kar štirikrat boljše podatke, kot jim jih je uspelo zbrati v Avstriji," je dejal Petrovec in še enkrat pozval povabljence, naj se do 30. aprila odzovejo na vabilo za odvzem vzorca.

debelost, hujšanje
Novice Koronavirus še posebej neprijazen do pretežkih ljudi

Od raziskave je odvisno mehčanje ukrepov

Preliminarni rezultati študije bodo znani do konca tega tedna. Kot je še dejal profesor Petrovec, bo raziskava strokovni skupini podala ključne informacije o oceni trenutne okuženosti slovenske populacije in kolikšen je delež populacije, ki je bolezen covid-19 že prebolel. Od raziskave bo odvisna tudi prihodnja omilitev ukrepov. "Izvedeni omejevalni ukrepi so bili potrebni in ponosni moramo biti, da je Slovenija med najboljšimi v Evropi," je povedal Petrovec.

Miroslav Petrovec | Foto: STA , Miroslav Petrovec Foto: STA ,

Virus se zaradi ukrepov po svetu širi počasneje

"Število potrjenih okužb z novim koronavirusom po svetu je preseglo tri milijone, število smrtnih žrtev se je povzpelo nad 200 tisoč. Virus se sicer po svetu širi počasneje kot v preteklih tednih, kar je rezultat ukrepov, ki so jih posamično sprejele skoraj vse države sveta," pa je uvodoma dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Dodal je, da je za številne države, zlasti v Evropi, vrhunec epidemije v tem valu že dosežen. Države so tako začele sproščanje nekaterih ukrepov, a so pri tem prakse zelo različne. Nekatere države so imele zelo stroge ukrepe: izredne razmere, policijsko uro, prepoved izhoda iz stanovanja, tudi za otroke, posebej za starejše. "Na to pri nas kar pozabimo, tega pri nas nismo izvajali in prav je, da se tega zavedamo," je dejal.

Hubertus Heil
Novice Čas po koronavirusu: iz Nemčije napoved velike spremembe

Nova Zelandija uspešna, a šole ostajajo zaprte

Dobra novica pa je včeraj prišla z Nove Zelandije, ki je oznanila, da je virus trenutno eliminiran. Kaj to pomeni, še ne vemo, je dodal Kacin. Nadaljeval je, da je država, ki ima sicer pet milijonov prebivalcev, 1.400 okužb, kot jih ima, dosegla pred dvema tednoma. Od 18. aprila je imela dnevno manj kot 10 novih okužb, včeraj zgolj eno.

Jelko Kacin | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

Od 26. marca je imela Nova Zelandija v veljavi najstrožje ukrepe za obvladovanje epidemije. Izhod iz doma je bil dovoljen le za najnujnejše opravke in samostojno rekreacijo. Potovanja po državi, razen nujnih izjem, niso bila dovoljena. Včeraj je država nekatere ukrepe sprostila, a šole in vrtci ostajajo zaprti. 

"Slovenija še ni Nova Zelandija"

Številne trgovine in storitve na Novi Zelandiji se bodo šele začele znova odpirati. Obiski sorodnikov so znova dovoljeni, a le, če živijo blizu. Gibanje zunaj doma bo odslej dovoljeno, a le znotraj lokalnega območja. Gibanje med regijami je na Novi Zelandiji, razen nujnih izjem, prepovedano. Država se zaveda, da bodo ukrepi morali ostati še kar nekaj časa, zato trenutno razvija aplikacijo, ki bo pomagala sledenju okužb. Uvedla jo bo v roku dveh tednov, šele nato bodo sledila nova sproščanja, je zadevo opisal Kacin.

Vladni govorec je dodal, da Slovenija še ni na točki, kjer je Nova Zelandija, a smo lahko veseli, da smo v majhni skupini držav, ki so bile pri spopadanju z epidemijo tako uspešne, da lahko skoraj na tedenski ravni umikamo posamezne omejitve. 

laser okov vid oči dioptrija
Trendi Pet nasvetov za uporabnike kontaktnih leč v času koronavirusa

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za kulturo Vasko Simoniti. Kot je dejal, je javnim zavodom, ki jih pretežno financira država, zagotovljeno nemoteno delovanje.

"Zagotovili smo primerno nadomestilo za zaposlene v nevladnih organizacijah, samozaposleni pa imajo plačane vse dajatve in prejmejo temeljni dohodek. Tudi delno zaposleni bodo dobili polno izplačilo temeljnega dohodka," je zagotovil minister in poudaril, da jim je vse protikrizne ukrepe, ki jih je predlagalo ministrstvo za kulturo, uspelo uveljaviti. 

Novice Nenavaden simptom, ki kaže, da imate koronavirus
Ne spreglejte