Torek,
28. 4. 2020,
10.50

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Natisni članek

občine odpiralni čas okužba virus Koronavirus

Torek, 28. 4. 2020, 10.50

4 leta

Koronavirus v Sloveniji, 28. april

Sproščanje ukrepov: odpirajo se terase lokalov, knjižnice, galerije, muzeji ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Vlada je na dopisni seji sprejela spremenjen odlok o omejevanju gibanja in dodala nove izjeme. Od 4. maja bodo tako znova odprte terase lokalov, jutri pa svoja vrata odpirajo knjižnice, galerije in muzeji, svoje dejavnosti pa bodo lahko opravljali tudi nepremičninski agenti ter dimnikarji. Prav tako lahko starejši od 65 let nakupe opravljajo tudi zunaj priporočenega termina med 8. in 10. uro.

"Vključitev strežbe na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil NIJZ možnost okužbe mogoče preprečiti oziroma zmanjšati na minimum," so odprtje teras lokalov, ki bo začelo veljati 4. maja, obrazložili na vladi.

Ob tem se prihodnji ponedeljek, torej 4. maja, spet odpirajo tudi obutvene in usnjarske dejavnosti, fotokopirnice, fotografski saloni, urarji, zlatarji in ključarji.

Poleg tega pa bodo lahko trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, z namenom preprečevanja gneče v času pred in po prvomajskih praznikih, lahko odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro. Podrobnjeje v spodnjem okvirju.

Od 4. maja bodo znova lahko odprte terase lokalov. | Foto: Ana Kovač Od 4. maja bodo znova lahko odprte terase lokalov. Foto: Ana Kovač

Ministrstvo bo predlagalo odpravo omejitev, na potezi strokovna skupina

Notranji minister Aleš Hojs je za Pop TV zvečer povedal, da bo ministrstvo predlagalo odpravo omejitev gibanja med občinami, da pa bo vse na koncu odvisno od ocene strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje oz. epidemiološke stroke. Hojs ocenjuje, da bi glede na podatke o stanju epidemije lahko šli v intenzivnejše sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na vprašanje, kdaj bi lahko omejitve gibanja med občinami odpravili, ni mogel natančno govoriti. Je pa nakazal, da bi to lahko bilo najpozneje po prvomajskih praznikih. STA

Jutri obravnava načrta sproščanja ukrepov

Že pred tem je premier Janez Janša na Twitterju napovedal, da bodo jutri obravnavali načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov.

Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti.

Dejal je, da gre za odpravo nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni "varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme".

 

 

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 683 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest novih okužb, skupaj 1.408. V ponedeljek so zaradi bolezni covid-19 umrli še trije bolniki, skupaj že 86. 

Do zdaj je bilo opravljenih 50.290 testiranj. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj doslej odpustili 223 ljudi, dva včeraj, je sporočila vlada prek Twitterja. V bolnišnicah je bilo v ponedeljek 78 ljudi, od tega 24 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili dva bolnika.

 

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 31 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega jih 11 potrebuje intenzivno zdravljenje. Deset bolnikov na intenzivni negi je intubiranih in mehansko ventiliranih, so iz osrednje slovenske bolnišnice danes sporočili prek Twitterja. Iz mariborskega kliničnega centra pa poročajo o 30 bolnikih z boleznijo covid-19, ki so se tam zdravili v ponedeljek. Na intenzivni negi jih je bilo deset. Doslej so iz UKC Maribor odpustili 65 pacientov.

Na Kliniki Golnik je bilo po podatkih danes do 14.30 hospitaliziranih osem bolnikov, med njimi eden na oddelku za intenzivno nego.

Raziskava za zdaj napreduje bolje kot v Avstriji

V nacionalni raziskavi o razširjenosti bolezni covid-19 se je od tri tisoč povabljenih na testiranje odzvalo 1.330 ljudi, odvzeli pa so 1.230 vzorcev. Doslej so v raziskavi odkrili eno novo in eno že prej odkrito okužbo z novim koronavirusom. 

Irena Vertuš
Novice Kako je potekal odvzem vzorcev pri 27-letni Mariborčanki #video

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Miroslav Petrovec, profesor z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ki vodi raziskavo, so dosedanji izsledki vseslovenske raziskave o razširjenosti koronavirusa v Sloveniji spodbudni. 

"Želimo si, da bi bilo število oseb, ki privolijo v raziskavo, čim večje. Vendar je treba poudariti, da imamo že z zdaj zbranimi vzorci, glede na primerljivo avstrijsko študijo, kar štirikrat boljše podatke, kot jim jih je uspelo zbrati v Avstriji," je dejal Petrovec in še enkrat pozval povabljence, naj se do 30. aprila odzovejo na vabilo za odvzem vzorca.

debelost, hujšanje
Novice Koronavirus še posebej neprijazen do pretežkih ljudi

Od raziskave je odvisno mehčanje ukrepov

Preliminarni rezultati študije bodo znani do konca tega tedna. Kot je še dejal profesor Petrovec, bo raziskava strokovni skupini podala ključne informacije o oceni trenutne okuženosti slovenske populacije in kolikšen je delež populacije, ki je bolezen covid-19 že prebolel. Od raziskave bo odvisna tudi prihodnja omilitev ukrepov. "Izvedeni omejevalni ukrepi so bili potrebni in ponosni moramo biti, da je Slovenija med najboljšimi v Evropi," je povedal Petrovec.

Miroslav Petrovec | Foto: STA , Miroslav Petrovec Foto: STA ,

Virus se zaradi ukrepov po svetu širi počasneje

"Število potrjenih okužb z novim koronavirusom po svetu je preseglo tri milijone, število smrtnih žrtev se je povzpelo nad 200 tisoč. Virus se sicer po svetu širi počasneje kot v preteklih tednih, kar je rezultat ukrepov, ki so jih posamično sprejele skoraj vse države sveta," pa je uvodoma dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Dodal je, da je za številne države, zlasti v Evropi, vrhunec epidemije v tem valu že dosežen. Države so tako začele sproščanje nekaterih ukrepov, a so pri tem prakse zelo različne. Nekatere države so imele zelo stroge ukrepe: izredne razmere, policijsko uro, prepoved izhoda iz stanovanja, tudi za otroke, posebej za starejše. "Na to pri nas kar pozabimo, tega pri nas nismo izvajali in prav je, da se tega zavedamo," je dejal.

Hubertus Heil
Novice Čas po koronavirusu: iz Nemčije napoved velike spremembe

Nova Zelandija uspešna, a šole ostajajo zaprte

Dobra novica pa je včeraj prišla z Nove Zelandije, ki je oznanila, da je virus trenutno eliminiran. Kaj to pomeni, še ne vemo, je dodal Kacin. Nadaljeval je, da je država, ki ima sicer pet milijonov prebivalcev, 1.400 okužb, kot jih ima, dosegla pred dvema tednoma. Od 18. aprila je imela dnevno manj kot 10 novih okužb, včeraj zgolj eno.

Jelko Kacin | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

Od 26. marca je imela Nova Zelandija v veljavi najstrožje ukrepe za obvladovanje epidemije. Izhod iz doma je bil dovoljen le za najnujnejše opravke in samostojno rekreacijo. Potovanja po državi, razen nujnih izjem, niso bila dovoljena. Včeraj je država nekatere ukrepe sprostila, a šole in vrtci ostajajo zaprti. 

"Slovenija še ni Nova Zelandija"

Številne trgovine in storitve na Novi Zelandiji se bodo šele začele znova odpirati. Obiski sorodnikov so znova dovoljeni, a le, če živijo blizu. Gibanje zunaj doma bo odslej dovoljeno, a le znotraj lokalnega območja. Gibanje med regijami je na Novi Zelandiji, razen nujnih izjem, prepovedano. Država se zaveda, da bodo ukrepi morali ostati še kar nekaj časa, zato trenutno razvija aplikacijo, ki bo pomagala sledenju okužb. Uvedla jo bo v roku dveh tednov, šele nato bodo sledila nova sproščanja, je zadevo opisal Kacin.

Vladni govorec je dodal, da Slovenija še ni na točki, kjer je Nova Zelandija, a smo lahko veseli, da smo v majhni skupini držav, ki so bile pri spopadanju z epidemijo tako uspešne, da lahko skoraj na tedenski ravni umikamo posamezne omejitve. 

laser okov vid oči dioptrija
Trendi Pet nasvetov za uporabnike kontaktnih leč v času koronavirusa

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za kulturo Vasko Simoniti. Kot je dejal, je javnim zavodom, ki jih pretežno financira država, zagotovljeno nemoteno delovanje.

"Zagotovili smo primerno nadomestilo za zaposlene v nevladnih organizacijah, samozaposleni pa imajo plačane vse dajatve in prejmejo temeljni dohodek. Tudi delno zaposleni bodo dobili polno izplačilo temeljnega dohodka," je zagotovil minister in poudaril, da jim je vse protikrizne ukrepe, ki jih je predlagalo ministrstvo za kulturo, uspelo uveljaviti. 

Novice Nenavaden simptom, ki kaže, da imate koronavirus