Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 8. 2021,
9.41

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

48

Natisni članek

NIJZ Slovenija COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 30. 8. 2021, 9.41

2 leti, 7 mesecev

Novi podatki: toliko okužb smo potrdili v nedeljo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

48

V nedeljo so v Sloveniji ob 887 PCR-testih potrdili 143 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 16,1 odstotka in je nekoliko nižji kot dan pred tem, ko je znašal 19,6 odstotka. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je v državi trenutno aktivnih več kot pet tisoč primerov okužbe. Včeraj je zaradi koronavirusne bolezni umrla ena oseba. Zaradi vse več hospitaliziranih covidne oddelke odpirajo še tri bolnišnice, in sicer murskosoboška, novomeška in šempetrska.

Strokovna skupina za covid-19 je ob 19. uri začela s sestankom, kjer bodo sprejeli nov semafor ukrepov za obvladovanje epidemije koronavirusa. Po novem bo glavno merilo za določanje zasedenost bolniških postelj.

Včeraj so opravili tudi 6.416 hitrih antigenskih testov (HAGT), ki pa jih dodatno preverjajo z zanesljivejšimi PCR-testi. Po 14-dnevni pojavnosti na sto tisoč prebivalcev je Slovenija od sobote v rdeči fazi epidemije. Ta po podatkih NIJZ trenutno znaša 241. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa znaša 422.

Okužbe | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Število hospitalizanih se je v sedmih dneh podvojilo

V zadnjem tednu se je število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 podvojilo. V bolnišnicah se po podatkih sledilnika za covid-19 zdravi 141 ljudi oziroma 12 več kot včeraj. 27 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo. 

Z današnjim dnem je sicer aktivirana četrta faza strategije za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov. Bolnišnice so začele večati svoje kapacitete za sprejem novih bolnikov. To so storili v SB Celje in na Golniku, ponovno pa bodo covidne oddelke odprli v SB Murska Sobota, v Novem Mestu in v šempetrski bolnišnici. Covidne oddelke imajo poleg omenjenih bolnišnic odprte tudi v UKC Ljubljana in Maribor.

V murskosoboški bolnišnici so za STA pojasnili, da bodo prvega covidnega bolnika sprejeli popoldan, gre za bolnika iz Izole. V tej bolnišnici imajo trenutno rezerviranih 20 postelj za obravnavo covidnih bolnikov. V Novem Mestu bodo oddelek odprli v sredo, v Šempetru pa v četrtek.

covid testiranje
Novice Najnovejši podatki: toliko primerov okužbe so potrdili v soboto

Iz dneva v dan zasedenih več bolniških postelj

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 5.156 aktivnih primerov okužbe oziroma 89 več kot dan prej.

Včeraj je umrla ena oseba. Od začetka epidemije je boj s koronavirusom izgubilo že 4.449 ljudi. 

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 986.642 oseb, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 56 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 69 odstotkov.

Z vsemi odmerki pa je cepljenih 899.956 oz. 43 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 51 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 64 odstotkov.

Danes o novem semaforju ukrepov

Strokovna skupina pod vodstvom infektologinje Mateje Logar bo po napovedih danes odločala o predlogu novega semaforja ukrepov. Po besedah Logarjeve bo eno od glavnih meril semaforja zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo predlagali razširitev pogoja PCT ter povečanje pogostosti testiranja. 

Mateja Logar
Novice Logarjeva: Semafor ukrepov bomo prilagajali temu
Ne spreglejte