SiolNET. Novice Slovenija
1,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Logarjeva: Semafor ukrepov bomo prilagajali temu

1,24

termometer

Mateja Logar
"Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta," je povedala Mateja Logar. Foto: STA

Strokovna skupina pod vodstvom infektologinje Mateje Logar bo po napovedih danes odločala o predlogu novega semaforja ukrepov. Po besedah Logarjeve bo eno od glavnih meril semaforja zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo predlagali razširitev pogoja PCT ter povečanje pogostosti testiranja. 

S 40-odstotno precepljenostjo po besedah Logarjeve število okužb ni več tako pomembno. "Vemo pa tudi, da je v Sloveniji glavni omejujoči dejavnik število bolniških postelj, zato bomo tako kot verjetno še številne druge evropske države semafor ukrepov prilagajali temu," je za STA pojasnila Logarjeva. Vseeno naj bi upoštevali tudi druge kazalnike.

covid testiranje Novice Najnovejši podatki: toliko primerov okužbe so potrdili v soboto

"Sistem PCT ni namenjen omejevanju"

V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta," je povedala Logarjeva.

Če se bo epidemiološka slika še slabšala, bodo v strokovni skupini predlagali razširitev sistema PCT in pogostejše testiranje, tudi za tiste poklicne skupine, za katere je testiranje zapovedano.

V trgovine le omejeno število strank?

Strokovna skupina bo danes odločala tudi o predlogu, po katerem bi ob slabšanju epidemioloških razmer ali omejili število strank v trgovinah in storitveni dejavnosti ali določili obvezen pogoj PCT. Ta ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

Zaradi naraščanja števila okužb in hospitaliziranih je od danes v veljavi četrta faza aktivacije bolnišnic. To pomeni, da bodo danes bolnike s covidom sprejemale še novomeška, novogoriška in murskosoboška bolnišnica.

Z današnjim dnem pa bodo učenci in dijaki v lekarnah lahko prevzeli pakete s petimi testi za samotestiranje. Za to bodo potrebovali kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o vpisu.

Koronavirus Infekcijska Novice V petek potrjenih 538 okužb z novim koronavirusom koronavirus Delta Novice Študija razkriva, kakšno tveganje prinaša delta različica koronavirusa Cepljenje, cepivo, AstraZeneca Novice Vlada spremenila pogoje pri cepivu AstraZenece UKC Ljubljana Novice Številne odpovedi v UKC: od začetka epidemije 600 zaposlenih manj #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin