Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 8. 2021,
19.21

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

37

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 UKC Ljubljana medicinske sestre

Petek, 27. 8. 2021, 19.21

2 leti, 8 mesecev

Številne odpovedi v UKC: od začetka epidemije 600 zaposlenih manj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

37

Delovni pogoji so razlog, da iz bolnišnic odhaja vse več zdravstvenega kadra, in to tik pred vrhuncem novega, četrtega vala, ko se naše bolnišnice vztrajno polnijo. Odhajajo na delovna mesta v ambulante, veliko pa jih poklic celo zapusti. Od začetka epidemije, v letu in pol, je iz ljubljanskega kliničnega centra po besedah predsednice zbornice odšlo 600 delavcev zdravstvene nege.

Da so razmere nevzdržne, delovni pogoji pa težki, so medicinske sestre opozarjale že več let. Med epidemijo pa se je stanje le še poslabšalo.

"Povprečna medicinska sestra ima na infekcijski kliniki tri delovne konce tedna na mesec in osem ali devet nočnih. Predstavljajte si obremenitve," je za Planet TV povedala Tatjana Lejko Zupan, predstojnica infekcijske klinike.

''Ne preseneča me, da odhajajo. Še enega tako hudega udarca, kot so bili prvi trije vali, medicinske sestre ne bodo zmogle več,'' je še dejala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike. 

"Vsak, ki ostane v bolnišnici, dela za dva"

Monika Ažman | Foto: STA , Foto: STA , Da so bile prav medicinske sestre v prvem, drugem in tretjem valu najbolj na udaru, opozarja predsednica Zbornice zdravstvene nege Monika Ažman.

"Vsak, ki ostane v bolnišnici, dela za dva. Skrbi me, da vam moram povedati, da še enega tako hudega pritiska, velikih naporov medicinske sestre skorajda ne bi zmogle več," je dejala Ažmanova.

Medicinske sestre zato množično odhajajo. Petnajst let so opozarjali na podhranjenost zdravstvene nege na bolnišnični ravni, je dejala Ažmanova, med epidemijo je odšlo še dodatnih 20 odstotkov kadra.

"V 14 dneh je na mizo glavne medicinske seje UKC prišlo 12 odpovedi. To je torej ena na dan," opozarja Ažmanova.

Vse več zasedenih postelj

Če je bilo v kliničnem centru v Ljubljani pred epidemijo zaposlenih 4.400 izvajalcev zdravstvene nege, jih je zdaj le še 3.800, torej 600 manj. Tudi v mariborskem kliničnem centru bi za normalno oskrbo bolnikov potrebovali dodatnih 75 tehnikov zdravstvene nege in 105 diplomiranih medicinskih sester.

UKC Ljubljana | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

"Predvsem Štajerska in Koroška imata v bližini mejo, veliko vabljivih mest s področja zdravja," meni Janez Poklukar, zdravstveni minister.

Zaradi covidnih bolnikov je vsak dan zasedenih več bolnišničnih postelj, prestrukturiranje kadra tik pred zdajci pa ni dolgoročna rešitev.

Poleg skrbi v službi pa zdravstvene delavce, predvsem medicinske sestre, težave čakajo tudi doma, saj so njihove plače prenizke, da bi lahko brezskrbno živeli.

Pritisk na bolnišnice in s tem zdravstveno osebje bo precej odvisen od tega, kako bomo zaščitili sami sebe v prihodnjih tednih.

Ne spreglejte