SiolNET. Novice Slovenija
3,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novela zakona o finančni upravi uvaja namestitev sledilnih naprav

3,12

termometer

GPS sledenje |  | Foto:

Na pobudo ministrstva za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič, bo državni zbor odločal o noveli zakona o finančni upravi. Koalicija s spremembo člena zakona predlaga uzakonitev uporabe prikritih sredstev oziroma sledilnih naprav brez odredbe sodišča, kot to velja v primeru preiskave kaznivih dejanj, poroča časnik Delo.

Novela zakona o finančni upravi predvideva, da bi lahko po novem uslužbenci finančne uprave (Furs) pri opravljanju finančnih preiskav na prevozno sredstvo namestili sledilno napravo z GPS-sistemom, s katerim bi sledili gibanju blaga. Kot je po navedbah Dela zapisano v predlogu novele zakona, bi uradna oseba Fursa sledilno napravo namestila na zunanji del prevoznega sredstva.

furs Novice Zaseg pred prodajo: deset ton tobačnih listov, vrednih več kot milijon evrov, v rokah Fursa

O uporabi sledilne naprave bi odločala pooblaščena oseba Fursa. Po besedah državnega sekretarja s finančnega ministrstva Tilna Božiča je cilj namestitve sledilnih naprav v tem, da se na primer odkrijejo nezakonite proizvodnje trošarinskih izdelkov, ki oškodujejo državni proračun. Ta ukrep bi uporabili le takrat, kadar končne lokacije tovornega vozila ne bi bilo mogoče učinkovito odkriti z drugimi pooblastili, je na seji parlamentarnega odbora za finance pojasnil Božič.

Tajno sledenje bi odredil uslužbenec Fursa

Delo še piše, da drugi organi, tudi ko gre za sum najtežjih oblik kriminala, prikritih metod sledenja ne morejo izvajati brez sodne odredbe. V tem primeru pa bi uzakonili tajno sledenje na podlagi odločitve interne osebe Fursa.

s Novice Preplačali naj bi davek. V resnici pa gre za nekaj popolnoma drugega.

Pravni strokovnjak Rajko Pirnat je za Delo dejal, da gre za mejno zadevo. Po njegovem prepričanju bi bilo bolje, če bi o uporabi sredstva za tajno sledenje odločala oseba zunaj Fursa. Opozarja tudi, da uporaba tajnih sredstev ne bi bila pod nadzorom parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), torej nadzorovana od zunaj.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin