Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
15.11

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Natisni članek

stavka Jakob Počivavšek

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 15.11

6 let, 4 mesece

Niz stavk se nadaljuje: del javnega sektorja januarja na ceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Stavka | Foto STA

Foto: STA

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, je 15 sindikatov ustanovilo koordinacijo stavkovnih odborov in se dogovorilo za stavko 24. januarja. Na ta dan bodo organizirali tudi shod v Ljubljani.

Razlog za stavko, ki so ga v omenjeni pogajalski skupini javnosti predstavili pred dvema tednoma, je, da vlada zavrača možnost, da bi se hkrati pogajali o odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest v javnem sektorju nad 26. plačnim razredom in o odpravi tistih odstopanj, ki so nastala zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest.

Počivavšek je pojasnil, da je v koordinaciji stavkovnih odborov za zdaj 15 od 28 sindikatov, ki so v tej pogajalski skupini, utegne pa se jim pridružiti še kdo.

Kdo bo stavkal:
Januarja bodo tako po njegovih navedbah stavkali v različnih dejavnostih, na primer na področju vzgoje in izobraževanja, veterine, kulture, carine, farmacije, sociale, zdravstva in tudi na Radioteleviziji Slovenija.

Zaradi različnosti poklicev je težko enoznačno pojasniti način stavke, nekateri imajo pri stavki tudi zakonske omejitve, je opozoril Počivalšek in pojasnil, da bodo način izvajanja stavke pojasnjevali posamezni sindikati.

Na dan stavke bodo v Ljubljani organizirali shod, na katerem bodo opozorili na svoje zahteve, če se do takrat ne bo nič premaknilo, pa bodo aktivnosti zaostrili. Sledila bo še stavka v prvem tednu februarja, je napovedal Počivavšek.

Predstavniki Počivavškove pogajalske skupine so se udeležili nadaljevanja krovnih pogajanj o plačnih anomalijah, ne sprejemajo pa dozdajšnje vladne ponudbe.

Poleg njihove napovedane stavke bo januarja tudi opozorilna stavka poklicnih gasilcev, za februar so stavko napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Koprivnikar: Gre za pretirane apetite

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar razume kot pretirano razumevanje gospodarske rasti in pretirane apetite. Povezuje pa jih tudi z bližajočimi se volitvami. "Očitno sindikati pričakujejo, da bo vlada nerazumno popuščala, zato da bi dobila volilne glasove," je dejal.

Koprivnikar je ponovil, da po njihovih ocenah vse stavkovne zahteve presegajo pol milijarde evrov. To po njegovih besedah pomeni, da je potrebna tudi odločitev o tem, kako bomo prerazporejali družbeni prihodek.

 

Ne spreglejte