SiolNET. Novice Slovenija
1,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIJZ: tako deluje aplikacija za preverjanje pogojev PCT #video

1,89

termometer

Aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil za mobilne naprave zaradi nadgradnje ne bo dosegljiva predvidoma do sobote popoldne, so sporočili z NIJZ. Aplikacijo so sicer predstavili danes, informacijski pooblaščenec pa je že začel inšpekcijski postopek, ker da ni ustrezne zakonske ureditve za uporabo v zasebnem sektorju.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so danes predstavili mobilno aplikacijo, ki bo organizatorjem kulturnih, športnih prireditev in javnih shodov omogočala preverjanje PCT pogojev (preboleli, cepljeni, testirani), ki so nujni za udeležbo. Aplikacija je trenutno na voljo zgolj za operacijski sistem Android, ne pa tudi iOS, in sicer prek spletne strani eZdravje.

Glede na spremenjen odlok, objavljen v četrtkovem uradnem listu, morajo organizatorji različnih dogodkov od danes ob vstopu na prireditev oz. shod s pomočjo mobilne aplikacije preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo PCT pogoje.

Aplikacijo preglejuje informacijska pooblaščenka

Mojca Prelesnik Foto: STA Kot je v sporočilu za javnost navedla informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, s podrobnostmi delovanja aplikacije zaenkrat niso seznanjeni in je od NIJZ niso prejeli v predhodno mnenje.

Pri branju QR kode evropskih digitalnih covidnih potrdil z aplikacijo se na zaslonu naprave prikažejo ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus, so ob današnji predstavitvi aplikacije pojasnili na NIJZ. Z aplikacijo so pristop preverjanja pogoja PCT z meja prenesli v notranjost države, je Prelesnikova povzela poročanje medijev. Aplikacija naj bi bila namreč enaka kot jo uporablja policija na mejnih prehodih.

Kot je opozorila, brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Testiranje koronavirus Novice Pozor, te pomembne spremembe veljajo od danes cepivo Novice Potrjeno: dva odmerka cepiv Pfizer in AstraZeneca učinkovita proti različici delta moda, ulična moda, Ljubljana Novice Cepljenje brez naročanja tudi v UKC Ljubljana. Janša: Pohvalno, ampak ...

Bo potrebna tudi osebna izkaznica?

Ob uporabi aplikacije se sicer porajajo vprašanja, ali bodo organizatorji dodatno preverjali osebne izkaznice gostov, s čimer se bodo prepričali, da potrdilo zares pripada pravi osebi. Direktor NIJZ Milan Krek je na novinarski konferenci ob tem dejal, da "je to stvar drugih resorjev, od zdravstvene inšpekcije, ministrstva za zdravje in za notranje zadeve". "Mi smo samo pravočasno naredili aplikacijo, ki omogoča nadzor prihoda ljudi na prireditev in njihovo karakteristiko," je dodal.

Z aplikacijo bodo lahko sicer organizatorji skenirali QR-kode evropskih digitalnih covidnih potrdil bodisi v tiskani obliki, ki so jih državljani prejeli po pošti, bodisi prek gostovega telefona. Koda bo po Kavškovih besedah veljavna, če se ob skeniranju obarva zeleno, neveljavna pa, če se obarva rdeče. Po njegovih besedah tako z aplikacijo preverjajo, da je bilo potrdilo izdano s strani za to pristojne ustanove. Rdeče pa se bo koda obarvala denimo v primeru, da je potrdilo pretečeno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin