SiolNET. Novice Svet
4,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potrjeno: dva odmerka cepiv Pfizer in AstraZeneca učinkovita proti različici delta

4,16

termometer

cepivo
Foto: STA

Dva odmerka cepiv proti covid-19 družb Pfizer in AstraZeneca sta skoraj tako učinkovita proti delta različici novega koronavirusa, kot sta učinkovita proti alfa različici, je razvidno iz ta teden objavljene študije v znanstveni reviji New England Journal of Medicine. Ob tem so znanstveniki posvarili, da en odmerek ni dovolj za visoko stopnjo zaščite.

Študija tako potrjuje ugotovitve angleškega zavoda za javno zdravje (PHE) iz maja glede učinkovitosti obeh cepiv.

Razlike v učinkovitosti cepiva so majhne

Glede na raziskavo je cepivo Pfizerja pokazalo 88-odstotno učinkovitost pri preprečevanju razvoja simptomatskega covid-19 po okužbi z različico delta, proti različici alfa je bila učinkovitost 93,7 odstotka.

Dva odmerka AstraZenece pa sta pokazala 67-odstotno učinkovitost proti različici delta, pred tem so učinkovitost ocenjevali na okoli 60 odstotkov. Proti različici alfa pa sta pokazala 74,5-odstotno učinkovitost, kar je tudi več od prej ocenjenih 66 odstotkov.

"Opazili smo samo manjše razlike v učinkovitosti cepiva po dveh odmerkih pri različici delta v primerjavi z različico alfa," piše v študiji, ki jo je financiral PHE.

Podatki iz Izraela so sicer ocenjevali nižjo učinkovitost Pfizerjevega cepiva proti simptomatski bolezni, je pa zelo učinkovito pri preprečevanju hujšega poteka bolezni.

Je pa učinkovitost proti različici delta precej slabša po prvem odmerku, pri Pfizerju je 36 odstotkov, pri AstraZeneci pa 30 odstotkov. 

moda, ulična moda, Ljubljana Novice Cepljenje brez naročanja tudi v UKC Ljubljana. Janša: Pohvalno, ampak ... Avstralija Novice V Sydneyju razglasili izredne razmere

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin