SiolNET. Novice Svet
5,10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 13:17

  Pakistan

V Sydneyju razglasili izredne razmere

5,10

termometer

Avstralija
Omejitve bi lahko podaljšali vse do konca oktobra. Foto: Reuters

Zaradi hitrega porasta okužb z novim koronavirusom so v Sydneyju razglasili izredne razmere, so danes sporočile oblasti avstralske zvezne države Novi Južni Wales. V Sydneyju so v zadnjem dnevu potrdili 136 okužb, kar je rekordno število za ta izbruh. Nova Zelandija je zaradi izbruha preventivno ukinila potovalni mehurček z Avstralijo.

Oblasti Novega Južnega Walesa so priznale, da enomesečno zaprtje ni ustavilo širjenja različice delta in zaprosile za pomoč Canberro. Razglasitev nacionalnih izrednih razmer bi lahko privedla v večjo vpletenost avstralske vlade pri obvladovanju krize.

Virus je treba omejiti, je dejala premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian. "Ni dvoma, da se številke ne premikajo v pravo smer," je dodala.

Skupno so v okviru zadnjega izbruha potrdili že 1.782 okužb, virus pa se širi že skoraj povsod, čeprav za velik del te zvezne države velja ustavitev javnega življenja. Ker zaprtje ni prineslo želenega učinka, se želijo zdaj osredotočiti na cepljenje. Kljub temu pa je Berejiklianova posvarila, da bi se lahko omejitve podaljševale vse do oktobra.

Zastavljenih ciljev niso dosegli

Avstralski premier Scott Morrison se je v četrtek opravičil zaradi počasnega cepljenja in priznal, da niso dosegli zastavljenih ciljev. "Prevzemam odgovornost za program cepljenja. Prevzemam tudi odgovornost za izzive, ki smo jih imeli," je povedal.

V Avstraliji je proti bolezni covid-19 cepljenih le 12 odstotkov prebivalcev, predvsem zaradi težav z dobavo cepiva družbe Pfizer in dvomov glede varnosti cepiva družbe AstraZeneca.

Zaradi zaostritve razmer je novozelandska premierka Jacinda Ardern napovedala prekinitev potovalnega mehurčka med državama za najmanj osem tednov. Tako Avstralci ne bodo smeli vstopiti v Novo Zelandijo brez karantene, bodo pa uredili povratne polete za Novozelandce v Avstraliji, je dodala.

Avstrija covid-19 Novice V Avstriji najvišje številke po maju Podgora Dalmacija plaža Novice Plenković: V Dalmaciji bomo zaostrili ukrepe
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 18:11 23.07.2021

  Delta prevladuje v Evropi

  Bolj nalezljiva različica novega koronavirusa delta že prevladuje v večjem delu Evrope, sta danes sporočila Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Podatki za obdobje med 28. junijem in 11. julijem kažejo, da različica delta prevladuje v 19 od 28 evropskih držav.

  Preveri več
 • 13:17 23.07.2021

  Pakistan

  V Pakistanu so v zadnjem dnevu zabeležili mejnik v pandemiji covida-19, in sicer so od začetka epidemije potrdili milijon okužb z novim koronavirusom. Oblasti se bojijo, da bi izbruh zelo nalezljive različice delta zajel gosto naseljena mesta v državi.

  V četrtek so v Pakistanu potrdili približno 500 novih primerov okužbe, skupno število okužb pa je v državi preseglo milijon, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

  Doslej je v tej južnoazijski državi z več kot 200 milijoni prebivalcev in pomanjkljivim zdravstvenim sistemom zaradi virusa umrlo 23.000 covidnih bolnikov.

  Oblasti so bile zaskrbljene zaradi širitve nalezljive različice delta, medtem ko se država spopada s četrtim valom pandemije.

  Različica delta, ki so jo najprej potrdili v sosednji Indiji, je že postala prevladujoča v Pakistanu. Predstavlja namreč 100 odstotkov vseh novih okužb v mestu Karači, ki je največje mesto v državi, je dejal tiskovni predstavnik regionalne vlade, Murtaza Wahab.

  Prvi odmerek cepiva je doslej v Pakistanu prejelo le okoli 20 milijonov ljudi, kar je manj kot deset odstotkov prebivalcev države. Oblasti za počasen potek cepljenja krivijo slabo razpoložljivost cepiv in zamude pri dobavi v okviru mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin