SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIJZ: Na cepljenje proti gripi brez pogoja PCT

0,34

termometer

gripa cepljenje bolezen
Na NIJZ cepljenje proti gripi priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Foto: Reuters

Center za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je na ministrstvo za zdravje posredoval predlog, da se cepljenje proti gripi v letošnji sezoni izvzame od izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Z ministrstva za zdravje so sporočili, da PCT pogoj ni nujen, saj "gre za neodložljivo zdravstveno storitev".

Od 18. septembra je vlada med izjeme od izpolnjevanja pogoja PCT sicer uvrstila uporabnike zdravstvenih storitev, če gredo na cepljenje proti covid-19 ali testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Že pred tem pa je vlada določila, da pogoj PCT ni obvezen v primeru zdravstvenih storitev s stopnjama nujno in zelo hitro ter v nujnih postopkih socialne in družinske problematike.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da je izjema že predvidena v odloku o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. 

"Pojasnjujemo, da izpolnjevanje pogoja PCT za uporabnike prav tako ne velja v primerih cepljenja proti gripi, saj gre za neodložljivo zdravstveno storitev. Namreč, ravno pravočasno cepljenje je ključno za uspešno zaščito posameznika s cepivom," so še sporočili. 

gripa cepljenje bolezen Novice Čez en teden se lahko cepite proti gripi

Začetek cepljenja v ponedeljek 

Cepljenje proti gripi v tej sezoni se začenja v ponedeljek. NIJZ cepljenje priporoča vsem prebivalcem, zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Na NIJZ cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Je pa cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni, to so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhni otroci (od pol leta do dveh let starosti) in njihovi družinski člani, nosečnice in njihovi družinski člani, zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter drugi delavci v nujnih službah.

Cepljenje proti gripi je lahko opravljeno hkrati s cepljenjem proti covidu-19, pa je na današnji novinarski konferenci o cepljenju proti gripi povedal predstojnik mariborske enote NIJZ Zoran Simonović.

Bojana Beović Novice Bojana Beović o novi strategiji cepljenja #video UKOM Novice Covid-19: zakulisje snemanja Okornovega filma Za THUMB Novice Poklukar: Posvetovalna skupina je za mlajše od 30 let predlagala ... #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin