Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
17.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

policija Društvo DIH - Enakopravni pod mavrico LGBTIQA+ napad

Sreda, 13. 3. 2019, 17.19

5 let, 1 mesec

Neznanec v okno Društva DIH - Enakopravni pod mavrico vrgel kamen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

okno | Domnevajo, da je bil dogodek, ki so ga prijavili policiji, nameren in vnaprej načrtovan napad na LGBTIQA+ organizacijo. | Foto Društvo DIH - Enakopravni pod mavrico

Domnevajo, da je bil dogodek, ki so ga prijavili policiji, nameren in vnaprej načrtovan napad na LGBTIQA+ organizacijo.

Foto: Društvo DIH - Enakopravni pod mavrico

V okno Društva DIH - Enakopravni pod mavrico je v torek okoli 18. ure neznanec vrgel kamen. Priletel je v prostore društva, v katerem sta bili dve osebi, ki pa v incidentu nista bili poškodovani, so danes sporočili iz društva. Domnevajo, da je bil dogodek, ki so ga prijavili policiji, nameren in vnaprej načrtovan napad na LGBTIQA+ organizacijo.

V društvu sklepajo, da je bil napad nameren in načrtovan, ker je neznanec kamen vrgel v okno, na katerem je velika mavrična panelna zavesa, simbol LGBTIQA+ skupnosti. Kot so še navedli, v bližini njihovih prostorov na Slomškovi ulici v Ljubljani ni tako velikih kamnov, drugi poslovni prostori v okolici pa po njihovih opažanjih niso bili tarča poškodb ali napadov.

"Napad je bil očitno usmerjen proti Društvu DIH - Enakopravni pod mavrico kot enemu izmed predstavnikov LGBTIQA+ skupnosti," so prepričani. "Pristojne organe pozivamo, da pri obravnavi dejanja upoštevajo vse naštete okoliščine in primer vzamejo resno," so še o dogodku, ki ga ostro obsojajo, zapisali v izjavi za javnost.

zastava istospolni partnerji lgbt
Novice Tajvanska vlada potrdila predlog zakona o istospolnih porokah

Že vrsto let opozarjajo na spodbujanje nestrpnosti

Društvo je lani praznovalo 15-letnico delovanja, usmerjenega k podpori in vključevanju lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, interspolnih, kvir, aseksualnih ter drugih oseb (LGBTIQA+), ki so sicer pogosto diskriminirane na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete.

"Pri Društvu DIH tako kot pri drugih LGBTIQA+ organizacijah in organizacijah s področja človekovih pravic že vrsto let opozarjamo, da zavajajoče informacije in razpihovanje sovraštva spodbuja nestrpnost, ki se lahko manifestira tudi v fizičnih oblikah, kot je bil včerajšnji napad," so še zapisali v društvu, kjer podpornike v četrtek med 15. in 17. uro vabijo v svoje prostore in tako izrazijo solidarnost.

Homoseksualnost, gej, istospolna poroka
Novice V Avstriji prva poroka istospolnega para
Ne spreglejte