SiolNET. Novice Svet
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Avstriji prva poroka istospolnega para

0,49

termometer

Homoseksualnost, gej, istospolna poroka
Poroka je potekala v družinskem in prijateljskem krogu, saj par ni želel medijske pozornosti. Foto: Thinkstock

Na Dunaju so danes praznovali prvo poroko istospolnega para, odkar je avstrijsko ustavno sodišče lani odobrilo zakonske zveze za vse. Zvezo pa sta sklenili ravno ženski, ki sta začeli sodno pot za istospolne poroke.

Avstrijsko ustavno sodišče je lani razveljavilo različne zakonske odredbe, ki istospolnim parom niso omogočale sklenitve zakonske zveze. Poroke istospolnih parov bodo sicer uradno mogoče od 1. januarja prihodnje leto, a sta se danes izjemoma lahko poročili ženski, ki sta začeli zgodovinsko sodno pot.

Istospolna poroka v Avstriji temeljna človekova pravica

Par, ki je živel v registrirani skupnosti in ima skupnega sina, je pri pristojnih organih zaprosil za sklenitev zakonske zveze. Magistrat mesta Dunaj in nato upravno sodišče sta vlogo zavrnila, ženski pa sta uspešno nadaljevali prizivni postopek. Na sodišču sta se za pravice borili še s štirimi drugimi pari, ki imajo tudi pravico, da se poročijo že pred 1. januarjem 2019.

Novice V malezijskih šolah starše svarijo pred homoseksualnostjo otrok

"Danes je zgodovinski dan veselja," je dejal njihov odvetnik in aktivist Helmut Graupner. Poroka je potekala v družinskem in prijateljskem krogu, saj par ni želel medijske pozornosti.

Novice V Londonu prepovedali oglase za zdravljenje homoseksualnosti

Avstrija je 16. država v Evropi in 26. na svetu, ki je uzakonila poroko za vse. Je pa prva država Evrope in četrta na svetu, ki ima pravico istospolnih parov do sklenitve zakonske zveze za temeljno človekovo pravico in je enakost zakonske zveze tudi zaščitila z ustavo.

V Sloveniji zakon o partnerski zvezi, ki je začel veljati maja leta 2016, istospolnim parom omogoča, da sklenejo partnersko zvezo. Prva poroka istospolnega para v Sloveniji je bila 25. februarja lani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin