Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
6.28

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

Natisni članek

opozorilo vreme napoved ARSO mraz zima

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 6.28

4 mesece, 4 tedne

Neverjetnih minus dvajset stopinj Celzija. Tudi ob morju se to zgodi redko.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03
Mraz | Hladno bo, zaradi mogoče poledice previdno tudi na cestah. | Foto Ana Kovač

Hladno bo, zaradi mogoče poledice previdno tudi na cestah.

Foto: Ana Kovač

Ob koncu tedna je Slovenijo preplavil zelo hladen zrak, zato je današnje jutro prineslo nizke temperature po vsej državi, tudi ob morju. Najhladneje je bilo v Novi vasi na Blokah, kjer so izmerili minus 20,1 stopinje Celzija. V noči na sredo je na skrajnem vzhodu države pričakovati sneženje, a količina snega ne bo velika.

Po besedah dežurne meteorologinje na agenciji za okolje Veronike Hladnik Zakotnik so se jutranje temperature v večjem delu države gibale med minus tremi in minus desetimi stopnjami Celzija. Tudi ob morju so namerili minus tri stopinje Celzija, "kar se zgodi redko", je povedala za STA. Zelo nizke temperature so izmerili še na Jezerskem in v Zadlogu, kjer je bilo okoli minus 15 stopinj Celzija.

Konec preteklega tedna je ponekod v državi snežilo. Največ snega je zapadlo na Notranjskem, med desetimi in 20 centimetri, do 30 centimetrov snega je zapadlo v hribih. Na Kredarici se je od četrtka do sobote snežna odeja povečala za več kot meter.

rumeno opozorilo 2, Arso | Foto: Arso Foto: Arso

Zaradi nizkih temperatur je Arso izdal rumeno opozorilo za vso državo, posebna previdnost pa velja tudi na cestah, opozarja policija, ki bo danes izvajala poostren nadzor hitrosti in varnostne razdalje. Več podrobnosti tukaj: 

radar
Novice Poostren policijski nadzor hitrosti in varnostne razdalje

Večji del države je sicer v soboto pobelil sneg, ko se je ob prehodu hladne fronte meja sneženja hitro spuščala in se v večjem delu države spustila do nižin. 

Hladno bo

Danes bo sprva precej jasno, marsikje po nižinah pa megleno. Čez dan bo od zahoda oblačnost naraščala in popoldne se bo povsod pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od minus ene do dve stopinji Celzija, na Primorskem okoli sedem stopinj Celzija, kaže današnja vremenska napoved agencije za okolje.

Danes bodo v prvem delu noči zahod države zajele rahle padavine, ki se bodo sredi noči začele širiti nad Notranjsko, v torek čez dan pa se bodo preselile na vzhod države. Povečini bo šlo za mešanico dežja in snega. Ker bo ponekod temperatura nižja od nič stopinj Celzija, lahko kje, predvsem v torek zjutraj in čez dan, nastaneta poledica in žled, a slednjega ne bo veliko.

V torek zvečer se bo meja sneženja na skrajnem vzhodu države, predvsem ob meji s Hrvaško, spustila, tako da lahko v noči na sredo ponekod pade do pet centimetrov snega.

V sredo bo pretežno oblačno. V vzhodni Sloveniji bo predvsem dopoldne še rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

V četrtek bo sprva sončno z meglenim jutrom, popoldne se bo od zahoda oblačnost povečala.

Od četrtka naprej za zdaj v glavnem kaže na suho vreme. Tega, ali lahko pričakujemo, da bo božič bel, pa po besedah meteorologinje še ni mogoče napovedati. "Zaenkrat pa vsaj do 18. decembra ne kaže večje količine padavin," je povedala.

Led sneg avto zima cesta
Novice Zaradi trčenja v snegu in poledici umrl voznik na Češkem
Pohodnik
Novice Na dvatisočaka v supergah, ki so mu zaradi mraza razpadle: podhlajen je sam poklical pomoč
sneg, Ljubljana
Novice V večjem delu države sneži, na Kredarici v dveh dneh meter in pol snega #foto
sneg
Novice Sneg povzročal preglavice, v Vojskem nad Idrijo ga je zapadlo skoraj 20 centimetrov #foto
Munchen, sneg
Novice V Nemčiji in Avstriji še naprej težave v železniškem prometu
Ne spreglejte