Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2023,
14.38

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

sneg Avstrija Nemčija

Nedelja, 3. 12. 2023, 14.38

4 mesece, 3 tedne

V Nemčiji in Avstriji še naprej težave v železniškem prometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Munchen, sneg | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Na jugu Nemčije in v Avstriji, kjer je v soboto povzročalo preglavice obilno sneženje, so se razmere umirile. Na letališču v Münchnu je znova stekel letalski promet, tudi razmere na cestah so se normalizirale, še vedno pa so težave v železniškem prometu. V Avstriji opozarjajo na veliko nevarnost snežnih plazov.

Na münchenskem letališču je znova stekel letalski promet, a omejitve ostajajo. Po besedah tiskovnega predstavnika letališča je za danes odpovedanih približno 560 od okoli 880 načrtovanih letov. Potnike zato prosijo, naj pred potovanjem preverijo status svojega leta. V soboto je bil promet na tem letališču zaradi močnega sneženja začasno prekinjen.

Znova normalno deluje tudi letališče v Innsbrucku na avstrijskem Tirolskem.

Tudi promet na cestah na jugu Bavarske se je minulo noč normaliziral. Po navedbah pristojnih oblasti se je ponoči zgodilo le nekaj manjših nesreč, poročali so tudi o nekaj podrtih drevesih.

Tudi razmere na avstrijskih cestah so se ponoči umirile, ko je sneženje nekoliko ponehalo. Tako so znova odprli za promet dunajsko obvoznico, ki je bila v soboto več ur zaprta v obe smeri. So bile pa davi še vedno številne ceste zaprte zaradi podrtih dreves.

Železniški promet bo še nekaj časa moten

Še vedno so tako v Nemčiji kot v Avstriji precejšnje težave v železniškem prometu. Vlaki, ki jih je zasul sneg, ne morejo speljati, številne proge blokirajo drevesa, ki so se pod težo snega podrla, ponekod pa je led prekril nadzemne vode.

Z glavne železniške postaja v Münchnu so danes popoldne uspeli ponovno vzpostaviti dve progi za daljše razdalje. Tiskovna predstavnica nemških železnic (DB) je ob tem opozorila, da vozi manj vlakov kot običajno, potnike pa pozvala, naj pred začetkom potovanja preverijo stanje in, če je mogoče, preložijo nenujna potovanja z vlakom na torek ali pozneje. Tudi po podatkih avstrijskih železnic (ÖBB) bo železniški promet še nekaj časa moten, zato potnikom priporočajo, naj preložijo nenujna potovanja.

V Avstriji opozarjajo tudi na veliko nevarnost snežnih plazov. Služba za opozarjanje pred plazovi na Tirolskem je zaradi velike nevarnosti plazov, ki je na petstopenjski lestvici dosegla 4. stopnjo, danes opozorila ljubitelje zimskih športov, naj bodo zelo previdni. Na Predarlskem pa velja 3. stopnja nevarnosti snežnih plazov.

V Avstriji izpadi električne energije

Močno sneženje je marsikje v Avstriji povzročilo tudi motnje v oskrbi z električno energijo.

Po podatkih dobaviteljev energije je bilo danes zjutraj brez elektrike še najmanj 20.000 gospodinjstev. Na avstrijskem Štajerskem se je podrl daljnovod, zaradi česar je bila v nekaterih delih dežele prekinjena dobava električne energije. Zaradi izpada postaj mobilne telefonije po navedbah oblasti pa na avstrijskem Štajerskem ni bilo mogoče klicati z mobilnimi telefoni. Brez elektrike je bilo tudi na tisoče gospodinjstev v Zgornji Avstriji ob meji z Nemčijo.

München, sneg
Novice Hude težave v Nemčiji: sneženje ohromilo jug države in prekinilo letalski promet #foto #video
Ne spreglejte