SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar: Bližamo se trenutku, ko bo treba povedati, kakšen bo status necepljenih

10

termometer

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes na Bledu, kjer se je cepil s poživitvenim odmerkom proti covidu-19, odprl nacionalno kampanjo Dnevi cepljenja. Ob tem je tudi v luči pojava omikrona znova pozval prebivalce Slovenije, naj se odločijo za cepljenje, saj je to edina prava pot k čim bolj normalnemu življenju. Roman Jerala pa je na Twitterju zapisal, da lahko januarja eksponentno rast okužb pričakujemo tudi pri nas.

V soboto je bilo ob 2.263 opravljenih PCR-testih potrjenih 767 okužb z novim koronavirusom, kar je 19 manj kot prejšnjo soboto, ko so potrdili 786 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 33,9 odstotka. Danes so hospitalizirali 701 pacienta, dva manj kot včeraj, od tega 216 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo, osem manj kot včeraj. Umrlo je 13 oseb, je razvidno iz sledilnika za covid-19.

Po podatkih vlade ima najmlajši hospitalizirani bolnik 18 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 28 let. 

Trenutno je v državi z enim odmerkom cepljenih 59 odstotkov vseh prebivalcev, 56 odstotkov pa je polno cepljenih. Delež polno cepljenih prebivalcev, starih nad 18 let, znaša 66 odstotkov, en odmerek je prejelo 69 odstotkov polnoletnih oseb, kažejo podatki NIJZ. Po podatkih vlade je dodatni odmerek prejelo 377.908 ljudi. V 49. tednu je bilo v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 257 necepljenih bolnikov in 85 bolnikov, zaščitenih s cepljenjem. 

Poklukar odprl kampanjo Dnevi cepljenja

Danes zjutraj se je začela akcija Dnevi cepljenja, ki bo potekala vse do četrtka 23. decembra. V 62 cepilnih centrih bodo cepili od 8. do 20. ure, v vsaki statistični enoti pa bo na eni lokaciji potekalo nočno cepljenje, in sicer od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Povsod bo omogočena izbira cepiva. Predhodno naročanje ni nujno, treba je naročiti le otroke, stare od 5 do 11 let. 

Kampanjo je odprl minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je v zdravstvenem domu na Bledu cepil s poživitvenim odmerkom. Ob tem je tudi v luči pojava omikrona znova pozval prebivalce Slovenije, naj se odločijo za cepljenje, saj je to edina prava pot k čim bolj normalnemu življenju.

Kot sta povedala Poklukar in direktor Zdravstvenega doma Bled Leopold Zonik, na dnevih cepljenja že beležijo odziv prebivalcev. V prvi uri cepljenja so danes na Bledu cepili 15 oseb, v Kranju pa se je že zjutraj cepilo več kot 80 ljudi. "Zahvaljujem se jim za solidarnost in odgovornost, s katero bomo skupaj dosegli manjše obremenitve na enotah intenzivne terapije in zaživeli čim bolj normalno življenje," je poudaril Poklukar.

 "Pridite se cepit, kajti pripeljali smo vam cepiva pred vrata"

Pojasnil je, da se je padanje števila novih okužb upočasnilo, pred nami pa je tudi omikron. Napovedi epidemiologov kažejo, da je moč omikrona pri širjenju izredna, zato povsod po Evropi vlada precejšen strah, še zlasti tam, kjer prevladujejo cepljeni z vektorskimi cepivi, pri katerih je zaščita proti omikronu zaskrbljujoča. "To je še en razlog več, da vsi, ki smo bili cepljeni z vektorskimi cepivi, ponovno pristopimo k cepljenju," je izpostavil Poklukar.

V Sloveniji je bilo do danes s sekvenciranjem potrjenih šest okužb z omikronom, še 14 pa s PCR-metodo. Poleg tega je v povezavi z omikronom še 92 oseb v karanteni.

O omikronu se sicer učimo iz dneva v dan, zato je ta trenutek glede te različice še težko karkoli trdnega napovedati, je pojasnil minister. Zato je edino pravilno, je poudaril, da se vsi cepimo - s prvim odmerkom, da vzpostavimo imunost, z drugim, da smo polno cepljeni, in s tretjim, da dvignemo našo imunost, je pojasnil. Ljudi je pozval: "Pridite se cepit, kajti pripeljali smo vam cepiva pred vrata."

Razprava o obveznem cepljenju in pogoju PC se bo vneto razvijala 

Cilj je sicer doseči 98-odstotno precepljenost starejših od 50 let in 80-odstotno precepljenost glede na celotno populacijo. "Cilj je težko predstavljiv in težko dosegljiv, pa vendar realen in edini, ki daje pogoje, da bomo približno normalno živeli tudi v letu 2022," je dejal minister.

Kot je ocenil, se bo verjetno v prihodnosti še bolj vneto razvijala razprava o obveznem cepljenju in pogoju PC. S tem se mora soočiti ne le zdravstvena, temveč tudi ostale stroke, od pravne do sociološke, saj gre za situacijo, o kateri je potrebna široka razprava. "Zagotovo pa se bližamo trenutku, ko bo treba povedati, kakšen bo v bodoče status necepljenih v naši družbi," je povedal Poklukar.

Napovedal je tudi, da bo v ponedeljek glede nadaljnjih epidemioloških ukrepov zasedala posvetovalna skupina, pri čemer bodo prisotni tudi predstavniki resornih ministrstev, saj bo treba primerjati in uravnotežiti ukrepe tako znotraj Slovenije kot med državami EU. "Počakajmo na njihove predloge, potem bomo videli, kaj to prinaša," je povedal minister, a dodal, da zagotovo ne bo dodatnega sproščanja, ampak bolj verjetno kakšen dodaten preventivni ukrep.

Jerala: Januarja lahko eksponentno rast okužb pričakujemo tudi pri nas

"Če je bil delta val kot tsunami, potem se omikron v več državah kaže kot zid zaradi eksponentne rasti. Povsod podira rekorde okužb. Januarja lahko takšno rast pričakujemo pri nas. Vseeno lahko strmino ublažimo s pametnim ravnanjem in zasedenost bolnišnic zmanjšamo s cepljenjem," je na Twitterju zapisal Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu.

Število okuženih se od prejšnje sobote do včeraj ni bistveno zmanjšalo 

Včeraj so opravili 66.637 hitrih antigenskih testov, ki jih preverjajo z bolj zanesljivimi PCR-testi. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužbe znaša 1.222, 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev pa znaša 874. V državi je trenutno aktivnih 18.431 okužb, kar je 345 manj kot dan prej, kažejo podatki NIJZ. 

V Sloveniji smo v petek potrdili 1.286 okužb z novim koronavirusom, opravljenih pa je bilo 4.479 testov, kar pomeni, da je bilo pozitivnih kar 28,7 odstotka testov. 

Iz spodnjega grafa je razvidno, da število okuženih upada. V soboto, 20. novembra, smo v Sloveniji potrdili 2.248 okužb z novim koronavirusom, teden dni kasneje, se pravi 27. novembra, 1.481 okužb, kar je 767 okužb manj. V začetku decembra, torej v soboto, 4. decembra, je bilo potrjenih 1.116 okužb, kar je 365 okužb manj kot teden dni prej, v soboto, 11. decembra, 330 manj, torej 786 okužb. Število okuženih se od prejšnje sobote do včeraj ni bistveno zmanjšalo, le za 19. 

Cepilni centri Novice Začenjajo se cepilni dnevi Janez Poklukar Novice Poklukar: Šokiran sem bil nad 45-letno osebo #video oTROCI CEPLJENJE Novice Avstrija ustanavlja novo krizno skupino, Francija in Italija začenjata cepiti otroke Amsterdam Novice Nizozemska spet zapira javno življenje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin