Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 12. 2021,
11.56

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

106

Natisni članek

Cvetka Tomin Srečko Šestan Janez Poklukar Koronavirus Covid-19 Sledilnik COVID-19 konferenca

Petek, 17. 12. 2021, 11.56

2 leti, 4 mesece

Poklukar: Šokiran sem bil nad 45-letno osebo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

106

"Šokiran sem bil nad 45-letno osebo, ki se ni cepila in je zbolela za covidom. Imela je obsežno pljučno embolijo, trombotičen dogodek s srčnim infarktom in obsežno covidno pljučnico. To je neodgovorno ravnanje," je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Sodelovala sta tudi poveljnik Republiškega štaba CZ Srečko Šestan in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin. Današnjo konferenco so posvetili cepljenju in dnevom cepljenja, ki so pred nami. 

"Akcija dnevi cepljenja bo potekala od 19. do 23. decembra. Delovali bodo od 8. do 20. ure. Povsod bo omogočena izbira cepiva. Predhodno naročanje ne bo potrebno, treba bo naročiti le otroke, stare od 5 do 11 let. Cepilnih centrov po Sloveniji je 62," je povedal Poklukar.

Poleg tega bodo v vseh občinah organizirane tudi mobilne enote, kjer bodo poskušali približati cepljenje občanom. Vse aktivnosti bodo prilagojene lokalnemu okolju.

Cepilni centri | Foto: Ministrstvo za zdravje Foto: Ministrstvo za zdravje Možno se bo cepiti tudi od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj na določenih cepilnih mestih.

Cepilni centri | Foto: Ministrstvo za zdravje Foto: Ministrstvo za zdravje Poklukar je naštel tudi nekaj primerov dobre prakse. Občina Borovnica bo denimo cepila v lovskem domu, v Domžalah bodo cepili v gasilskih domovih, v Mirni Peči v ambulanti družinske zdravnice, v ZD Tolmin pa bo organizirana posebna telefonska številka, ki bo omogočala prevoz do cepilnih centrov. Cepljenje bo potekalo tudi v Psihiatrični bolnišnici Begunje. 

"Glavni cilj je doseči in preseči čim boljšo precepljenost. Le ta nas vodi v varno in zdravo leto 2022. Odvrzite dvome in strahove, saj so se cepiva izkazala za učinkovita in varna. Izberimo zdravje, izberimo cepljenje," je povedal minister Janez Poklukar.

Molnupiravir distribuiran v štiri slovenske bolnišnice

Po besedah ministra Poklukarja je zdravilo molnupiravir že distribuirano v štiri naše covidne bolnišnice. Izdajanje bi se moralo začeti v teh dneh. Povedal je tudi, da bo danes na vladi odprl razpravo za omejitev digitalnega potrdila na 270 dni, predlog pa naj bi se uveljavil s 1. februarjem 2022. Pri tem še ni jasno, kolikšna bo veljavnost covidnega potrdila po poživitvenem odmerku. O tem še ne želijo ugibati, saj da je še preveč neznank.

Spomnil je, da covidno potrdilo za cepljenje do sedaj ni bilo časovno omejeno, nova spoznanja tako z vidika novih različic kot vidika učinkovitosti cepiv so dala tudi nove usmeritve. Verjame, da bo v določenem času do tega prišlo tudi glede trajanja potrdila po poživitvenem odmerku.

Ob tem se je dotaknil "razmišljanja v družbi, ki je v teh dneh vse bolj glasno". Kot je dejal, sliši vedno več razprav o pogoju PC, o obveznem cepljenju. "O tem se mora odpreti družbena razprava, kajti gre za izredno pomembno vprašanje," je poudaril. Po njegovih besedah ta razprava že poteka tako v zdravstvenih kot tudi pravnih, filozofskih, socioloških in politoloških krogih. "Verjamem, da se bližamo trenutku, ko bomo kot družba morali sprejeti enotno odločitev glede položaja necepljenih. Želim si, da bi bila ta odločitev strpna, konstruktivna in v mirnem dialogu."

Na vprašanje, ali morda ob pojavu bolj nalezljive koronavirusne različice omikron razmišljajo o uvedbi zaščitnih mask tipa FFP2, je minister dejal, da je to vprašanje za stroko.

Poklukar je med drugim dejal, da bo posvetovalna skupina z vidika omikrona v naslednjih dneh razpravljala o dodatnih ukrepih o zajezitvi epidemije. Prav tako že ta teden poteka razprava o omejitvi določenih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji. "Želim si, da naslednji teden pridemo v razpravi do konca," je dejal.

Dodal pa je tudi, da v teh dneh zmorejo obvladovati aktivnosti, povezane s covid-19, sami, zato so se dogovorili, da se italijanski vojaki vrnejo domov. 

Pomagali bodo tudi prostovoljci Rdečega križa in člani Civilne zaščite 

K cepljenju sta spodbudila tudi poveljnik Republiškega štaba CZ Srečko Šestan in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin. Kot je povedal Šestan, je "cepljenje tisti ukrep, ki nas bo pripeljal do tega, da bomo epidemijo zadovoljivo obvladovali". Dodal je še: "Vesel sem pozitivnih sporočil, ki jih dobivam ob pripravah na dneve cepljenja. Vsem želim čim več uspeha, in ostanimo zdravi." 

V akciji bodo pomagali tudi prostovoljci Rdečega križa, ki že zdaj omogočajo prevoz na cepilna mesta in pomagajo pri organizacijskih zadevah. "Naredimo vse in skupaj si prizadevajmo premagati to epidemijo. Zato spodbujamo vse ukrepe in omogočamo dostopnost do cepljenja vsem ljudem. Hvala vsem prostovoljcem in zaposlenim Rdečega križa za vse napore v teh dneh," je dejala Cvetka Tomin. 

Toliko okužb smo potrdili danes 

V četrtek so v Sloveniji opravili 5.022 PCR-testov in potrdili 1.278 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 25,4 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 27,3 odstotka. Za primerjavo: pretekli četrtek so ob 5.050 PCR-testih potrdili 1.323 okužb z novim koronavirusom.

Son Tottenham Liverpool Klopp
Sportal Liverpool remiziral pri Tottenhamu, City ponižal Newcastle
SB Jesenice covid
Novice Kaj se dogaja v Sloveniji? Objavljamo najnovejše številke.
Andrej Vizjak
Novice Vizjak pred interpelacijo: Bojan Petan je več kot Al Capone
Ne spreglejte