Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 12. 2021,
7.01

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

83

Natisni članek

Slovenija Koronavirus COVID-19

Petek, 17. 12. 2021, 7.01

2 leti, 4 mesece

Vizjak pred interpelacijo: Bojan Petan je več kot Al Capone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

83

"Potekajo policijske preiskave in upam, da bodo kmalu dosegle epilog. Prepričan sem, da je posnetke snemal Bojan Petan oziroma nekdo od njegovih. V nekaterih izjavah je sugestiven. V pogovoru z mano ne uporablja klasičnih fraz, sogovorniku polaga v usta določene izjave in besede. V teh govoricah pravi, da je Al Capone dal ubiti številne, ki so mu stopili na pot, in je na koncu odgovarjal zaradi neplačanih davkov. Bojan Petan je več kot Al Capone, sicer ni dal ubijati, ni pa plačal davka in za to ni odgovarjal," je v izjavi za medije pred današnjo interpelacijo povedal minister Andrej Vizjak.

Ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka danes v DZ čaka interpelacija, njeno izglasovanje pa je malo verjetno, saj vlagateljice LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP nimajo potrebnih 46 glasov. Očitkov iz vrst opozicije je veliko, povod za interpelacijo pa je bila objava posnetkov Vizjakovih pogovorov z Bojanom Petanom. Vizjak vse kritike zavrača.

"Petan še naprej prejema nekaj sto tisoč evrov plače letno, jaz pa se moram zagovarjati"

"Interpelacija zoper mene je popolnoma neutemeljena in sloni na nezakonitih prisluhih. Interpelacija bo priložnost, da pojasnim, kaj se je pred 14 leti dogajalo v Termah Čatež. Bojan Petan je škodljivo deloval v tej družbi in prevzel družbo s pomočjo nekaterih akterjev države. Naravnost neverjetno je, kako lahko danes, ko je evidentno jasno, da je s to potezo oškodoval več kot sto milijonov evrov državnega premoženja, da ni plačal davka od pet milijonov od kapitalskega dobička in da je v kazenskih postopkih več kot deset let, pa se mu nič ne zgodi. Še naprej prejema nekaj sto tisoč evrov plače letno. Jaz pa se moram zagovarjati tukaj pred mediji in politiko. Vsi odgovorni pa molčijo. V pogovoru sem uporabljal neprimerne izraze, tudi izraze grožnje. Za to se vsem še enkrat opravičujem," je minister Andrej Vizjak povedal uvodoma.

Odgovorni molčijo 

Po ministrovih besedah je smešno, da je Evropski parlament v četrtek sprejel resolucijo o stanju pravne države v Sloveniji, ko pa v državi prihaja do očitnih kršitev standardov pravne države, vsi pristojni za ugotavljanje teh kršitev pa ob tem molčijo. "Če smo se za to borili leta 1991 ..." je pristavil Vizjak.

Sestal se je s koalicijskimi skupinami in delom opozicijskih poslanskih skupin

Okoljski minister interpelacijo, kot pravi, jemlje zelo resno, in meni, da ima dovolj argumentov, da pojasni vse in odgovori na vsa vprašanja. V času od vložitve interpelacije se je sestal tudi s koalicijskimi skupinami in delom opozicijskih poslanskih skupin ter jim pojasnil svoj pogled na očitke iz interpelacije. "Vsi so me sprejeli in poslušali moje utemeljitve. Menim, da imam dovolj argumentov, da odgovorim na vsa vprašanja. Menim, da ima ministrstvo za okolje kaj pokazati v tem obdobju," je še povedal v izjavi pred začetkom seje DZ o interpelaciji, za katero si je DZ rezerviral nekaj več kot 16 ur.

Kot so ob vložitvi interpelacije pojasnili v delu opozicije, so o tej potezi razmišljali že, ko je poleti na referendumu v vodo padla novela zakona o vodah, kaplja čez rob pa so bili oktobra razkriti posnetki pogovorov Vizjaka s podjetnikom Petanom.

Andrej Vizjak.
Novice Vizjak v oddaji Osebno z Valentino Plaskan: "Ne smem se vdati" #video
Andrej Vizjak.
Novice Vizjak v odzivu na posnetke Pop TV pravi ...

Vizjak očitke opozicije v celoti zavrača

Opozicija Vizjaku očita domnevno nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države s tem, ko naj bi leta 2007 prvemu možu DZS Petanu v vlogi tedanjega ministra za gospodarstvo v vojni za prevlado v Termah Čatež odsvetoval odkup in umik lastnih delnic term, saj bi to med drugim pomenilo plačilo davka, in mu predlagal drugačen način za pridobitev vpliva, v zameno za upoštevanje nasveta pa mu je obljubljal kooperativnost države v nadzornem svetu.

Vizjak navedbe v celoti zavrača kot neutemeljene, razlog za objavo posnetka šele 14 let po nastanku pa vidi v zakonu o varstvu okolja oz. načrtovanih spremembah ureditve ravnanja z odpadki, ki je v parlamentarnem postopku. Ta namreč določenim podjetjem, ki se ukvarjajo z odpadki, omogoča velike finančne koristi na račun države in davkoplačevalcev ter uporabnikov komunalnih storitev.

Za opozicijo je sicer sporna tudi Vizjakova odobritev povečanja črpanja termalne vode v Termah Čatež v aktualnem mandatu, pa pridobitev koncesije za rabo termalne vode družbe Terme Gaja. Med drugim mu pripisuje načrtno omejevanje možnosti stroke in javnosti pri pripravi zakonodaje ter favoriziranje "dobičkarskih parcialnih interesov na račun nepovratne škode, povzročene okolju".

Odzivi opozicije in koalicijske stranke. NSi: Vzdržan glas je glas za Vizjaka.

V stranki NSi so večkrat ponovili, da minister ne uživa njihove podpore, a se o glasovanju niso opredelili. "Da ne bo dileme – vzdržan glas je glas za ministra Vizjaka," so pred glasovanjem izpostavili predlagatelji interpelacije.

"Iz medijev je razbrati, da interpelacija ne uživa le podpore opozicije, ampak tudi koalicijske stranke, ki pa zaradi lastnega položaja verjetno ne bo naredila nič, da trenutna vlada pade. Pričakovano. Pričakovano smo ujetniki trenutnih ministrov, saj predsednik vlade nima večine v DZ in tako tudi ne možnosti za izvolitev novega ministra," je v predstavitvi poslanskih stališč glede Vizjakove interpelacije izpostavila Maša Kociper iz Stranke Alenke Bratušek. 

V Levici menijo, da bi moral Vizjakov ministrski stolček "v vsaki normalni demokratični državi odplakniti že hudournik julijskega referenduma o noveli zakona o vodah, ko je ljudstvo z zgodovinskim 'ne' zaustavilo njegov do kapitala prijazen in okolja škodljiv zakon o vodah".

Glas za razrešitev je glas za naravo, za okolje in za prihodnost, je bil medtem jasen Brane Golubović (LMŠ). "Dejstvo je, da minister pri okoljski zakonodaji daje prednost parcialnim zasebnim interesom na račun nepovratne škode za naše vode, narave in ljudi. Skupaj s poslanci vladne koalicije po njegovih besedah tvori ekipo, ki je soodgovorna za "brezsramno rušenje pravne države in demokratičnih temeljev", je dejal Golubović. 

Po oceni Soniboja Knežaka (SD) pa je Vizjak izgubil zavedanje ali pa ga nikoli niti ni imel, da biti minister ne pomeni, da si lastiš bonus za skrite dogovore in mešetarjenje v državnih organih, podjetjih, za popolno ignoranco civilne družbe, volje ljudi in za napeljevanje k davčnim utajam. "Če bodo danes koalicijski poslanci glasovali proti ali izhod iz nastale zagate iskali v vzdržanih glasovih, to pomeni, da nase prevzemajo odgovornost za vaša dejanja in ta dejanja tudi podpirajo," je dodal.

Vizjak je izpeljal ogromno pomembnih projektov 

Vizjaka so v bran vzeli v SDS, SMC in SNS. "Naj spomnim, da bomo čez slabih pet mesecev končal ta mandat, ki smo ga začeli v poletnih mesecih 2018. Takrat brez ministra Vizjaka, ki je bil v neki drugi službi," je začel Bojan Podkrajšek (SDS). "Vizjak je danes minister zato, ker so stranke KUL januarja 2020 zapustile vlado," je bil jasen.

Podkrajšek je podčrtal Vizjakove dosežke v kratkem mandatu in med drugim izpostavil, da je okoljsko ministrstvo od marca 2020 odobrilo več kot 50 manjših in večjih investicijskih projektov v skupni višini 400 milijonov evrov za vodooskrbo, kanalizacijske sisteme in zagotavljanje poplavne varnosti iz dogovora o razvoju regij.

Da je Vizjak izpeljal ogromno pomembnih projektov, je izpostavila tudi Mojca Žnidarič (SMC). V SMC pozdravljajo soočenje mnenj o delu ministra, sami pa so odločitev glede interpelacije sprejeli na podlagi tega, kar je bilo narejeno v tem mandatu, ne na podlagi tistega, kar je bilo izrečeno pred 14 leti.

Današnja interpelacija je po mnenju Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) razkrila vso zmožnost "pravljičarstva" opozicije. Predlagateljem je očital, da želijo Vizjaka prikazati kot najbolj grozno in črno osebnost, ki bi jo lahko "vtaknili" v Grimmove pravljice.

Vse te interpelacije, o katerih razpravljamo v zadnjih mesecih, so postale šov, kot so dejali tudi nekateri predstavniki koalicije, pa je v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev ocenil Jurij Lep. "A pomemben je predvsem razlog, zakaj je tako. Pred dobrim letom se je namreč pokazalo, da dejstva in argumenti za odločanje koalicije nimajo prav nobene teže. V igri je pač preveč bonitet, da bi si koalicija s podporniki privoščila razpad še pred volitvami," je ocenil.

Poslanci DeSUS se bodo o glasovanju odločili po razpravi. "Prav in pošteno je, da slišimo obe strani zgodbe," je dejal Ivan Hršak (DeSUS), ki sicer od Vizjaka pričakuje dodatna pojasnila in opravičilo za izrečene besede.

Andrej Vizjak
Novice Kakšen bo rezultat interpelacije ministra Vizjaka? #video
Andrej Vizjak.
Novice Vizjak navedbe v interpelaciji zavrača kot neutemeljene

 

Ne spreglejte