Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2021,
19.29

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

12

Natisni članek

minister KUL Državni zbor interpelacija Andrej Vizjak

Sreda, 15. 12. 2021, 19.29

2 leti, 4 mesece

Kakšen bo rezultat interpelacije ministra Vizjaka? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

12

V petek se bo pred poslanci v državnem zboru zagovarjal že sedmi minister te vlade, okoljski minister Andrej Vizjak. Zdi se, da bo glasovanje o Vizjaku nov zdrs opozicije KUL, ki ima za rušenje ministra 43 glasov, torej tri premalo. A tokrat oči niso uprte samo v poslance vedno nepredvidljive DeSUS, temveč tudi v koalicijsko NSi, ki je v javnih nastopih do Vizjaka zavzela precej trdo stališče.

V petek se bo pred poslanci več kot 16 ur zagovarjal okoljski minister. Ključna očitka Vizjaku sta na referendumu poraženi zakon o vodah in prisluškovalna afera glupi davki.

"Pred 14 leti je celo svetoval tajkunu, da naj se izogiba davkom, in to tistim davkom, s katerimi mi financiramo javno šolstvo, pokojnine," je povedal Andrej Rajh iz stranke SAB.

Jan Zobec
Novice Vrhovni sodnik Jan Zobec: Tukaj je šlo tako daleč kot še nikoli

Opozicija naj bi imela 43 glasov, manjkajo trije

Pod interpelacijo so poleg SAB podpisani še LMŠ, Levica, SD in skupina nepovezanih poslancev. Skupaj imajo 43 glasov, potrebujejo jih 46. Manjkajo torej trije glasovi, toliko poslancev imajo v DeSUS.

"Naprej prejudicirati, kako bomo glasovali. Večkrat imamo tudi različna mnenja, različno glasujemo. Lahko bo tudi tokrat tako, morda ne bo. Več od tega vam ne morem povedati," je dejal Ivan Hršak, poslanec DeSUS.

Ključne niti torej tokrat vleče koalicijska NSi, ki je imela sprva do Vizjaka precej kritik, a jih je sčasoma omilila. O tem, kako bodo glasovali, uradno molčijo. Sporočili so le, da pred glasovanjem zadeve ne bodo komentirali. Sedem poslancev NSi naj bi se po naših neuradnih informacijah glasovanja vzdržalo.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek nadzornikom GEN-I postavil ultimat

Kako bodo glasovali v NSi, kako nepovezani poslanci?

"Ker smo v politiki, nikoli ne vemo razpleta, imam sicer neke informacije, a moje ugibanje gre v smeri, da niti ta interpelacija ne bo uspešna," je povedal Gregor Perič iz stranke SMC.

"Interpelacija žal ne bo uspešna, to govorim zaradi tega, ker vidim, kako koalicija s podporniki, posamezniki stoji. In je pravzaprav bolj trdna kot pred enim letom," je povedal Matjaž Han, poslanec stranke SD.

Kam se bo prevesila tehtnica, je torej tako po mnenju koalicije kot opozicije jasno. Podobno kot NSi, "da se bo odločila po svoji vesti", napoveduje tudi poslanka Mateja Udovč, ki je včeraj iz stranke Konkretno prestopila v Našo deželo Aleksandre Pivec.

"Počakajmo ta prvo interpelacijo, da vidimo, kaj pravita opozicija in minister v zagovor, in bomo videli. Poslušali bomo razpravo. In potem se bom na koncu odločila po svoji vesti, tako kot vedno pri vseh glasovanjih do zdaj," je svojo odločitev napovedala poslanka Udovčeva.

Njen glas v nobenem primeru naj ne bi odločilno vplival na razplet. Andrej Vizjak naj bi torej kljub močnemu majanju stolčka obstal na položaju. Naslednji teden pa se bo pred poslanci zagovarjal še notranji minister iz vrst SDS Aleš Hojs.

Sodišče
Novice Ustavno sodišče vabi Kučana, Peterleta in Jerovška pa ne
Ne spreglejte