Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 9. 2020,
7.29

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

COVID-19 Slovenija Koronavirus okužba

Nedelja, 13. 9. 2020, 7.29

3 leta, 7 mesecev

Zdaj je uradno: toliko novih okužb so pri nas potrdili v soboto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | V Sloveniji so v soboto zabeležili 99 okužb z novim koronavirusom. | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

V Sloveniji so v soboto zabeležili 99 okužb z novim koronavirusom.

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

V Sloveniji so v soboto ob 1.793 opravljenih testih potrdili 99 novih okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 včeraj ni umrl noben bolnik. V petek in četrtek je število novih okužb ob bistveno večjem številu opravljenih testiranj preseglo število sto. Za posledicami okužbe se v bolnišnicah trenutno zdravi 33 bolnikov, od tega sedem na enotah intenzivne terapije, kažejo podatki s spletne strani covid-19.sledilnik.org.

Glede na podatke, ki jih je na Twitterju objavila vlada, je bilo v soboto hospitaliziranih 31 bolnikov, od tega šest na intenzivni negi, medtem ko je bilo iz bolnišnic odpuščenih pet bolnikov. V državi je trenutno 837 aktivnih primerov okužbe.

 

Od začetka epidemije v Sloveniji so pristojni skupaj potrdili 3.702 okužbi, medtem ko je za boleznijo covid-19 do zdaj skupaj umrlo 135 ljudi, kažejo podatki s spletne strani covid-19.sledilnik.org.

Hrvaška
Novice Spodbudni podatki: se razmere na Hrvaškem že počasi umirjajo?

Največ novih okužb potrdili v Mariboru in Ljubljani

Največ oziroma 19 novih okužb so v soboto potrdili v Mariboru, medtem ko so v Ljubljani zabeležili eno okužbo manj. V Braslovčah so medtem potrdili sedem, v Pivki šest, v Žalcu pet, v Ilirski Bistrici štiri, v Radovljici pa tri nove okužbe. Dve novi okužbi izvirata iz tujine.

Po dve novi okužbi so potrdili v naslednjih občinah: Slovenska Bistrica, Puconci, Tabor, Postojna, Slovenske Konjice in Sveta Ana. Po eno novo okužbo so zabeležili v občinah Kranj, Celje, Škofljica, Vojnik, Medvode, Turnišče, Lenart, Grosuplje, Jesenice, Rače – Fram, Naklo, Polzela, Trbovlje, Ajdovščina, Škofja Loka, Bled, Brezovica, Prebold, Šenčur, Cerkvenjak, Gornji Petrovci, Makole in Radlje ob Dravi. Največ novih okužb je bilo v starostni skupini od 45 do 54 let, in sicer 23.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Blizu rekorda: toliko novih okužb so potrdili v petek

Od danes v karanteno samo za deset dni

Od danes pa izdane odrejene karantene trajajo le deset dni in ne več 14 dni. To velja tako za tiste karantenske odločbe, ki so izdane potnikom na meji ob prihodu iz držav na rdečem seznamu, kot tudi za karantene, ki so bile posameznikom odrejene zaradi visoko rizičnega stika. Vse do danes izdane karantenske odločbe še vedno trajajo 14 dni, piše STA.

Vlada je spremembe odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti države sprejela na četrtkovi seji. "Strokovna skupina je zavzela stališče, da se obdobje odrejene karantene po vstopu v Slovenijo na meji opredeli kot desetdnevna karantena, ki po koncu ne potrebuje testiranja in velja enotno za prav vse ob prehodu meje," je v četrtek dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

"Strokovna skupina je zavzela stališče, da se obdobje odrejene karantene po vstopu v Slovenijo na meji opredeli kot desetdnevna karantena, ki po koncu ne potrebuje testiranja in velja enotno za prav vse ob prehodu meje," je v četrtek pojasnil Jelko Kacin. | Foto: STA , "Strokovna skupina je zavzela stališče, da se obdobje odrejene karantene po vstopu v Slovenijo na meji opredeli kot desetdnevna karantena, ki po koncu ne potrebuje testiranja in velja enotno za prav vse ob prehodu meje," je v četrtek pojasnil Jelko Kacin. Foto: STA ,

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, pa od danes ne bosta več časovno omejeni na 24 ur. V primerih, ko je ob vstopu v Slovenijo treba predložiti ustrezna dokazila in negativen izvid testa, pa ta ne sme biti starejši od 48 ur.

Zadnje je novost, saj se zahtevana veljavnost negativnega testa s 36 ur podaljšuje na 48 ur. Potrdilo o negativnem testu mora izdati institucija, katere verodostojnost priznavata slovenski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, poroča STA.

Hrvaška
Novice Črne številke na Hrvaškem, epidemija se ne umirja
Ne spreglejte