Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2020,
16.20

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,97

86

Natisni članek

DeSUS Karl Erjavec vlada

Četrtek, 10. 12. 2020, 16.20

3 leta, 4 mesece

Karl Erjavec se je svojim poslancem opravičil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,97

86

"DeSUS do nadaljnjega ostaja v koaliciji. Preučili bomo možnost morebitnega sodelovanja s poslansko skupino SMC," je po sestanku poslancev DeSUS s predsednikom stranke Karlom Erjavcem povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša in dodal, da se je Erjavec na sestanku poslancem celo opravičil za ponedeljkovo ravnanje, ko je predlagal izhod iz vlade.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva udarila po Erjavcu: Zanima ga samo oblast

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je današnji sestanek označil za zelo konstruktiven, takšen, kot so si ga želeli. Po njegovem mnenju so zelo blizu poenotenju stališča v stranki. Predsednik Karl Erjavec, ki je današnje srečanje zapustil brez izjav, se je svojim poslancem za ponedeljkov predlog o izstopu iz vladne koalicije, pri čemer naj bi imel tudi podporo obeh strankinih ministrov Tomaža Gantarja in Jožeta Podgorška, ki bi nemudoma odstopila, opravičil. 

Sodelovanje s stranko SMC

Poslanci so Erjavca v ponedeljek zavrnili. Poleg Roberta Polnarja, ki je že večkrat dal vedeti, da ostaja zvest vladni koaliciji, naj bi izstopu iz vlade nasprotovali tudi Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič, ki so pred volilnim kongresom podprli Erjavca. Poslanci so si bili enotni tudi pred samim kongresom stranke, da na vrat na nos ne bodo zapuščali aktualne vlade. 

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša meni, da je lahko Erjavec z današnjim sestankom zadovoljen. Čeprav je Erjavec v ponedeljek predlagal izstop iz vlade, bo stranka DeSUS do nadaljnjega ostala v koaliciji. | Foto: STA , Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša meni, da je lahko Erjavec z današnjim sestankom zadovoljen. Čeprav je Erjavec v ponedeljek predlagal izstop iz vlade, bo stranka DeSUS do nadaljnjega ostala v koaliciji. Foto: STA ,

Kot ocenjuje Jurša, je lahko tudi Erjavec zadovoljen z današnjim sestankom. Na vprašanje, ali so dosegli takšen kompromis, da do nadaljnjega DeSUS ostaja v koaliciji, je Jurša odgovoril jedrnato: "Itak. Saj nismo rekli, da gremo v tem trenutku iz koalicije."

Na vprašanje, kdaj bodo morebiti odločali o sodelovanju v koaliciji, je pojasnil, da bo najprej poslanska skupina sama odločala o tem, kako zadevo vidi v prihodnje, nakar bodo o tem odločali organi stranke. Ti namreč odločajo o sodelovanju. Ali bodo poslanci sledili usmeritvi organov stranke, je po Jurševih navedbah "vprašanje, kakšna bo usmeritev".

Karl Erjavec
Novice Neuradno: Erjavec hoče zapustiti vladno koalicijo, njegovi poslanci proti #video

Poslanska skupina je enotna

Jurša je med drugim povedal tudi, da je poslanska skupina za zdaj enotna. Niso pa danes, kot pravi, razpravljali o sodelovanju z opozicijskimi LMŠ, Levica, SD in SAB, ki so povezane v Koalicijo ustavnega loka (KUL). Te stranke poslance SMC in DeSUS namreč vabijo v novo vlado, saj jim manjka vsaj sedem poslanskih glasov za uspeh konstruktivne nezaupnice.

Poslanci DeSUS in vodstvo stranke naj bi skupaj s stranko SMC ustvarili delovno skupino, ki bo preučila možnosti sodelovanja na ravni obeh poslanskih skupin.  | Foto: STA , Poslanci DeSUS in vodstvo stranke naj bi skupaj s stranko SMC ustvarili delovno skupino, ki bo preučila možnosti sodelovanja na ravni obeh poslanskih skupin. Foto: STA ,

Poslanci DeSUS in vodstvo stranke so se danes dogovorili, da bodo s SMC ustanovili delovno skupino, ki bo preučila možnosti sodelovanja na ravni obeh poslanskih skupin. O tem bodo sicer odločali organi stranke, ki bodo zasedali predvidoma v prihodnjih desetih dneh. Jurša je poudaril, da se morata o morebitnem sodelovanju odločiti obe stranki.

"Vsako povezovanje, dogovarjanje je lahko pozitivno," je ocenil. Kot je pojasnil, gre za tesnejše sodelovanje dveh poslanskih skupin, ki bi enotno delovali tudi v sedanji koaliciji. Torej glede določenih odprtih vprašanj, zakonov in dopolnil. Za zdaj ne govorijo o skupni poslanski skupini, morda pa se bodo, po njegovih besedah, tudi o tem v prihodnosti dogovorili, piše STA.

V SMC se veselijo sodelovanja

Da si želijo tesnejšega sodelovanja na ravni poslanskih skupin, so sporočili tudi iz stranke SMC. "V slovenskem političnem prostoru je veliko sovraštva in razkola, kar duši naš nacionalni potencial. Zato je nujen močan center za ravnotežje in povezovanje. Sodelovanje je prvi korak na tej poti," je za STA navedel predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je v odzivu na današnji poziv stranke DeSUS dejala, da se veselijo sodelovanja. | Foto: STA , Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je v odzivu na današnji poziv stranke DeSUS dejala, da se veselijo sodelovanja. Foto: STA ,

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je za STA povedala, da pobudo DeSUS pozdravljajo in se veselijo sodelovanja. V poslanski skupini SMC so v pisnem sporočilu še dodali, da pozdravljajo namero DeSUS po tesnejšem sodelovanju "tako znotraj aktualne koalicije, kot tudi širše v okviru programskega povezovanja". Spomnili so, da so v SMC že večkrat izrazili interes za tesnejše povezovanje in sodelovanje sredinskih strank, tako z DeSUS kot z drugimi.

"Pomembno je, da se v naslednjih dneh idejo sodelovanja prestavi korak višje in na operativni ravni začrta pot nadaljnjih aktivnosti," so še navedli v poslanski skupini SMC. Izvršni odbor SMC se je sicer že 3. decembra med drugim dogovoril, da vodstvo stranke okrepi pogovore o tesnejšem sodelovanju in povezovanju z drugimi sorodnimi strankami politične sredine.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: Kot predsednik DeSUS ne želim sodelovati v vladi kot njen član #video

Bo DeSUS ostala v vladi, ali bo Erjavec nov mandatar?

Čeprav poslanci DeSUS ostajajo del vladne koalicije, je Erjavec v preteklih dneh premierju Janezu Janši povedal, da kot predsednik stranke DeSUS ne namerava sodelovati v njegovi vladi, saj je to storil že dvakrat in da si tretjič tega ne želi. In če Erjavec, ki ga poleg ekonomista Jožeta P. Damijana omenjajo celo kot morebitnega kandidata za mandatarja levosredinske koalicije KUL, ne želi sodelovati z Janšo, pa te dni intenzivno sestankuje z drugimi politiki.

V torek se je sestal tako s prvakom SMC Zdravkom Počivalškom kot predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem. Izjav po srečanjih niso dajali. V SMC so povedali le, da sta Počivalšek in Erjavec imela korekten pogovor, izmenjala sta pogled na aktualne razmere. Ali sta govorila o morebitnem Erjavčevem mandatarstvu, niso razkrili.

Novice V stranki DeSUS vre: bo minister Gantar že jutri odstopil? #video
Ne spreglejte