Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2020,
14.09

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

29

Natisni članek

Matteo Salvini Italija neofašisti CasaPound

Ponedeljek, 10. 2. 2020, 14.09

4 leta, 2 meseca

Neofašisti s plakati po Italiji: "Gre za nestrpnost do Slovencev" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

29

Pripadniki italijanske neofašistične organizacije CasaPound so ob dnevu spomina na žrtve fojb v več sto krajih po Italiji izobesili transparente z napisom "Titovi partizani, zločinci in morilci". Slovensko zunanje ministrstvo pravi, da gre za nestrpnost do Slovencev. Zahtevajo ukrepanje italijanskih oblasti.

"Z današnjo mazaško akcijo po slovenskih vaseh znova izkazuje svojo nestrpnost do Slovencev in do trpljenja slovenskega naroda pod fašizmom. Ta organizacija, ki je podobno akcijo izvedla tudi decembra lani, si zasluži obsodbo demokratičnih oblasti svobodne Evrope. Pričakujemo, da se bodo na dejanja organizacije CasaPound odzvale tudi italijanske oblasti in ukrepale v skladu s svojimi pristojnostmi," so zapisali na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Spominska slovesnost minila mirno, v Bazovici tudi Matteo Salvini. Novinar: Vitomir Petrović/Video: Planet.


Posveti o "lažnem samopomilovanju Slovencev"

Kot so še zapisali, v Sloveniji spoštujemo današnji dan spomina, ko se v Italiji spominjajo žrtev fojb. "Enako spoštovanje pričakujemo do slovenskih in drugih žrtev upora zoper okupatorski fašizem, še prav posebej civilnih žrtev, ki so množično umirale v italijanskih koncentracijskih taboriščih, od Raba do Gonarsa, od Visca do Moniga."

Kot dodajajo, k temu spoštovanju, ki mora biti vzajemno, prav gotovo ne pripomore dejstvo, da se v Trstu pod okriljem tamkajšnjih oblasti organizira vrsta posvetov, med katerimi se na enem že v naslovu zaničljivo govori o "lažnem samopomilovanju Slovencev".

Adolf Hitler in Benito Mussolini
Novice Zločini, ki jih je nad Slovenci storila fašistična roka

CasaPound | Foto: STA , Foto: STA ,

"Na drugem posvetu pa gostujoči predavatelji celo razlagajo, da so si Slovenci leta 1920 sami požgali Narodni dom. Zanikovanja trpljenja Slovencev in izkrivljanja zgodovine ne moremo in ne bomo dopustili," so še zapisali.

Kot dodajajo, je bilo zadnje stoletje do obeh narodov še posebej kruto, zato je še toliko pomembneje, da si zagotovimo mirno prihodnost v dobrem sosedstvu in sodelovanju.

"Evropska unija je nastala na vrednotah miru, spoštovanja in sodelovanja"

"Prvi pogoj za to pa je, da spoštujemo spomine in žrtve na obeh straneh in spoštujemo zgodovinska dejstva. V tej luči za nas ostaja ključno skupno poročilo slovenskih in italijanskih zgodovinarjev iz leta 2000, z naslovom Slovensko-italijanski odnosi 1880–1956. Evropska unija je nastala na vrednotah miru, spoštovanja in sodelovanja med državami in te vrednote so vodilo tudi slovenske zunanje politike," so še zapisali.

"Čas je, da se takemu početju naredi konec enkrat za zmeraj"

Mazaško akcijo CasaPound so ostro obsodili tudi v krovni organizaciji Slovencev v Italiji Svet slovenskih organizacij (SSO). "Na dan, ko bi bilo potrebno tragedijo fojb in celotnega zgodovinskega konteksta, v katerega ta tragedija spada, obeležiti v duhu medsebojnega spoštovanja in sodelovanja, je fašistično dejanje proti slovenskim domovom huda klofuta demokratičnim vrednotam in človekovim svoboščin, na katerih gradimo prihodnost tega prostora," so poudarili po poročanju STA.

Hkrati so pozvali italijanske oblasti, naj preiščejo in primerno kaznujejo krivce. "Čas je, da se takemu početju s strani organizacije Casapound naredi konec enkrat za zmeraj," so ogorčeni v SSO.

"Akcijo, ki je ponovno dregnila v rane ljudi"

Ukrepe na najvišji politični ravni zaradi "malikovanja fašistične ideologije, kot si ga je ponovno privoščilo gibanje CasaPound", zahtevajo tudi v stranki SD. Mazaško akcijo CasaPound so označili za poizkus rehabilitacije fašizma, "ideologije, ki je milijonom ljudem po vsem svetu vzela življenje", in za akcijo, ki je "ponovno dregnila v rane ljudi, prizadetih zaradi fašistične represije in njenega surovega nasilja", še piše STA.

Odzvali so se tudi v Levici, kjer prav tako opozarjajo, da gre pri obeleževanju dneva spomina v Italiji za "dan rehabilitacije fašizma". "Na podlagi prenapihnjenih in tendencioznih interpretacij zgodovine, ki jih krepi celo italijanski predsednik republike Mattarella, se ustvarja podlaga za vse bolj agresivno sovraštvo med narodoma," je v izjavi opozoril poslanec Matej T. Vatovec.

Spominska slovesnost v Bazovici minila mirno

Na današnji slovesnosti ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije pri Bazovici so govorniki pozivali predvsem h končanju zanikanja povojnih zločinov. Predsednik Furlanije – Julijske krajine Massimiliano Fedriga je pozval vse ustanove, naj ne financirajo tistih, ki se zavzemajo za zanikanje zločinov.

Tržaški župan Roberto Dipiazza pa je na slovesnosti, ki se je je udeležilo več kot 500 ljudi, med drugim poudaril, da je šlo po drugi svetovni vojni za zločine komunistov, tako jugoslovanskih kot italijanskih. Pri tem so govorniki spomnili na besede italijanskega predsednika Sergia Mattarelle. Ta je dejal, da se je preganjanje Italijanov marsikje sprevrglo v etnično čiščenje, ki je prizadelo številne nedolžne ljudi. Dodal je, da nekateri še danes zanikajo to tragedijo.

Slovesnosti v Bazovici, ki je minila mirno, sta se med drugim udeležila tudi vodja desne Lige Matteo Salvini in voditeljica skrajno desnih Bratov Italije Giorgia Meloni, ki pa nista bila med govorniki. Salvini je ob robu slovesnosti tiste, ki zanikajo fojbe in holokavst, označil za maloumneže, ki jih je treba ozdraviti in kaznovati. Po njegovem so glavni sovražniki, s katerimi se je treba spopasti, še vedno ravnodušnost, nasilje in nevednost. (STA)

Novice Orban sestankuje pod zemljevidom, ki Madžarski pripisuje tudi del Slovenije
Ne spreglejte