Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

29

Natisni članek

Marjeta Zorc Milojka Kolar Celarc Miro Cerar Anton Jamnik zdravstvena reforma Ministrstvo za zdravje Boris Pleskovič Igor Bavčar SDS interpelacija Maja Makovec Brenčič Škofijska klasična gimnazija UKC Ljubljana Fides Zdravniška zbornica Slovenije Andrej Možina

Sreda, 14. 9. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Nenavadni cerkveno-zdravstveni obiski pri premierju Cerarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

29

Anton Jamnik | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zakaj je v kabinet predsednika vlade Mira Cerarja lani nenapovedano prišla največja lastnica zasebnega podjetja Medicor, enega največjih nasprotnikov ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc in njene reforme? In kdo ji je odprl vrata?

"Danes smo potrdili, da je naša koalicija enotna in da vsi podpiramo našo ministrico," je predsednik vlade Miro Cerar po koalicijskem sestanku pred novinarji stopil v bran ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Bilo je v začetku tega meseca, ko so v SDS zoper ministrico napovedali interpelacijo.

Le deset mesecev pred tem, novembra lani, se je Cerar sestal s predstavniki lobija, ki njegovi ministrici že skoraj leto dni streže po političnem življenju.

Medicor v premierjevem kabinetu

V svoji pisarni je sprejel dva predstavnika družbe MC Medicor, drugega največjega koncesionarja v zdravstvu, ki je od zavoda za  zdravstveno zavarovanje (ZZZS) lani prejel skoraj sedem milijonov evrov prihodkov. To sta bila dr. Marjeta Zorc, predsednica uprave Medicorja, in Anton Jamnik, član nadzornega sveta družbe, ki je v javnosti precej bolj znan kot ljubljanski pomožni škof.


Oblekla je Seko Aleksić in Janeza Janšo, zdaj je brez vsega

Hiter, uporaben, lep, poceni - je Huawei Honor 8 popoln pametni telefon?


Iz uradnega pojasnila, ki smo ga prejeli iz kabineta, je mogoče razbrati, da je šlo za zelo nenavaden sestanek. Po prvotnem načrtu bi se namreč moral Cerar srečati le z Jamnikom. "Predvideno je bilo, da bo pogovor tekel o poteku reševanja odprtih vprašanj med državo in Cerkvijo. O procesu, ki ga je premier (pred tem, op. a.) znova obudil z nekaj srečanji z nadškofom Stanislavom Zoretom," so nam dejali v kabinetu.

Medicor, ki ga vodi Metka Zorc, je odvisen od koncesij. Samo lani mu je koncesija prinesla skoraj 80 odstotkov vseh prihodkov (okrog sedem milijonov evrov) | Foto: Matej Leskovšek Medicor, ki ga vodi Metka Zorc, je odvisen od koncesij. Samo lani mu je koncesija prinesla skoraj 80 odstotkov vseh prihodkov (okrog sedem milijonov evrov) Foto: Matej Leskovšek

Škof ni prišel sam

Toda Jamnik ni prišel sam. S seboj je pripeljal še Marjeto Zorc. Zakaj? Na ministrstvu so takrat pripravljali zadnji osnutek novega zakona o zdravstveni dejavnosti, enega od temeljev bodoče zdravstvene reforme.

Ta se je loteval tudi vprašanja koncesij – priliva, od katerega je Medicor življenjsko odvisen. Samo lani mu je koncesija prinesla skoraj 80 odstotkov vseh prihodkov (okrog sedem milijonov evrov). Ključni interes tega zasebnega podjetja je najmanj ohranitev obstoječega stanja pri koncesijah, ki so eno od najmanj reguliranih področij domačega zdravstva.

Zakon, ki ga pripravljajo na ministrstvu, bo prepovedal njihovo dedovanje in preprodajo. Kar je ključno, država bi jih lahko podelila le z javnim razpisom. Karte na področju koncesij se bodo tako premešale na novo.

Predsednika vlade se lahko obišče tudi nenapovedano

Verjetno so se tudi zato z vsakim mesecem priprave novega zakona pritiski na Kolar Celarčevo stopnjevali. Njen odstop oziroma zamenjavo so zahtevali v zdravniškem sindikatu Fides, Zdravniški zbornici Slovenije in Društvu za zdravje naroda.

Vse to je predsednik vlade vedel. Se je torej z Jamnikom in Zorčevo pogovarjal o zdravstveni reformi, ki velja za enega ključnih projektov njegovega mandata? Je ministrici prenesel njuna sporočila in želje? "Ne," so odgovorili v kabinetu. Poudarili so, da Cerar obiska Zorčeve ni pričakoval: "Dr. Marjeta Zorc je s škofom Jamnikom prišla nenapovedano."

O težavah zdravstva, tako premierjev kabinet, na sestanku niso govorili. "Premier dr. Zorčevo pozna še iz časa, ko še ni bil predsednik vlade. Iz tega razloga je bil pogovor nato tudi bolj splošne narave. V njem ni bilo govora o zdravstveni reformi," so pojasnili. V Nadškofiji Ljubljana na naša vprašanja niso odgovorili. Odgovore Medicorja bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

"Premier dr. Zorčevo pozna še iz časa, ko še ni bil predsednik vlade. Iz tega razloga je bil pogovor nato tudi bolj splošne narave. V njem ni bilo govora o zdravstveni reformi," so pojasnili v njegovem kabinetu. | Foto: Matej Leskovšek "Premier dr. Zorčevo pozna še iz časa, ko še ni bil predsednik vlade. Iz tega razloga je bil pogovor nato tudi bolj splošne narave. V njem ni bilo govora o zdravstveni reformi," so pojasnili v njegovem kabinetu. Foto: Matej Leskovšek

Dolge Medicorjeve lovke

Po informacijah iz virov kabineta takšni nenapovedani obiski pri predsedniku vlade še zdaleč niso običajna praksa. V visoki politiki in diplomaciji veljajo za skrajno nevljudne.

To odpira naslednji vprašanji. Zakaj bi se eden ključnih mož ljubljanske nadškofije odločil za gesto, ki bi jo lahko predsednik vlade razumel kot predrzno, celo nesramno?

In zakaj je bil Jamnik del svojega ugleda v očeh šefa vlade pripravljen tvegati za neko zasebno zdravstveno družbo?

MC Medicor še zdaleč ni "običajna" zasebna zdravstvena družba. Njen lastnik je s sedmimi odstotki delnic tudi Nadškofija Ljubljana, lobistične lovke Medicorja pa so dolge. Segajo od politike in znanih menedžerjev – njegov pacient je bil v času, ko bi se moral zglasiti v zaporu na Dobu, tudi Igor Bavčar, nekdanji prvi mož Istrabenza, nekoč solastnika Medicorja – do tako imenovane civilne družbe in zdravniških organizacij.

"Civilna družba" pod okriljem zasebnega podjetja

To dokazuje primer prej omenjenega Društva za zdravje naroda. Gre za uradno civilno družbeno gibanje, ki velja za velikega nasprotnika aktualne ministrice.

Decembra 2015, le nekaj tednov po srečanju med Cerarjem, Jamnikom in Zorčevo, je društvo skupaj z zdravniško zbornico organiziralo zborovanje, na katerem so se vrstili pozivi k njenemu odstopu. V sporočilu za javnost ob nedavnem tragičnem dogodku v izolski bolnišnici je zapisalo, da je "nedolžni zdravnik (…) s svojim življenjem plačal enormno škodo, ki jo povzročajo (…) zgrešene politike vodenja in upravljanja" slovenskega zdravstva.

Društvo za zdravje naroda je ostro nasprotovalo tudi spremembam na področju koncesij. V napovedani reformi je videlo "dejansko likvidacijo zdajšnjih pravnih oseb – koncesionarjev".

MC Medicor še zdaleč ni "običajna" zasebna zdravstvena družba. Njen lastnik je s sedmimi odstotki delnic tudi Nadškofija Ljubljana, lobistične lovke Medicorja pa so dolge.  | Foto: Ana Kovač MC Medicor še zdaleč ni "običajna" zasebna zdravstvena družba. Njen lastnik je s sedmimi odstotki delnic tudi Nadškofija Ljubljana, lobistične lovke Medicorja pa so dolge. Foto: Ana Kovač

Kdo sedi v vrhu Društva za zdravje naroda?

Ni naključje, da so stališča društva, ki se bojuje za interese "naroda", torej vseh ljudi, ki uporabljajo zdravstvene storitve, pogosto enaka interesom Medicorja – zasebne institucije, ki želi s svojo dejavnostjo ustvarjati dobiček in kot taka logično podpira predloge za reformo z več košaricami pravic, ki bi bile za uporabnike zdravstvenih storitev dražje. Društvo za zdravje naroda je namreč tesno povezano z Medicorjem oziroma njegovimi lastniki.

V upravnem odboru društva tako sedijo:

  • Metka Zorc, največja lastnica Medicorja, ki je v času ministra za zdravje Tomaža Gantarja (DeSUS) vodila zdravstveni svet, najvišji strokovno-usklajevalni in posvetovalni organ ministra na področju zdravstva.
     
  • Boris Pleskovič, nekdanji član strateškega sveta prve Janševe vlade za gospodarstvo. Pleskovič je predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, ki pripravlja letne konference slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije. Na teh občasno predava tudi Anton Jamnik. Pleskovič je dolgoletni član in predsednik nadzornega sveta Medicorja.  
  • POPRAVEK: V članku smo prvotno napisali, da je Boris Pleskovič, sicer predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, 15-odstotni lastnik Medicorja. Informacija ni pravilna: 1.250 delnic ima Aleš Pleskovič, 1.290 delnic pa Rok Pleskovič. Boris Pleskovič nima nobene delnice. Za napako se opravičujemo. 
     
  • Dora Benedik, lastnica podjetja Dorikvan, nekdanjega največjega delničarja Medicorja. Društvo sicer deluje na naslovu tega podjetja, najbolj znanega po njegovi vlogi v poslih nekdanjega stečajnega upravitelja Braneta Goršeta. Na istem naslovu deluje tudi Društvo na srcu operiranih Slovenije. Vodi ga Bojan Petek, član upravnega odbora Društva za zdravje naroda.
     
  • Barbara Ravnik, nekdanja direktorica Medicorja.

Društvo za javno zdravje zelo usklajeno deluje tudi z Zdravniško zbornico Slovenije, ki jo vodi Andrej Možina. Predsednik društva Jožef Ivan Ocvirk je februarja letos prejel zahvalo Zdravniške zbornice Slovenije, ki je prej omenjeno zborovanje decembra 2015 organizirala skupaj z društvom.

ZZZS je stranki SDS očital, da je avtor peticije, na katero so se sklicevali v svoji zahtevi za sklic izredne seje, lastnik Medicorja. | Foto: Ana Kovač ZZZS je stranki SDS očital, da je avtor peticije, na katero so se sklicevali v svoji zahtevi za sklic izredne seje, lastnik Medicorja. Foto: Ana Kovač

V teh krogih je mogoče iskati tudi korenine interpelacije, ki jo je zoper ministrico vložila SDS. Že leta 2014 je poslanska skupina SDS vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora o čakanju na srčne operacije. Na ZZZS so takrat stranki očitali, da je avtor peticije, na katero so se v svoji zahtevi sklicevali v Janševi stranki, lastnik Medicorja.

V istem času je ZZZS v Medicorju opravljal nadzor nad pravilnostjo evidentiranja in obračunavanja srčnih operacij. Preverjal je sume oškodovanja javnih sredstev v višini nekaj sto tisoč evrov.

Cerar in škof Jamnik – drugič

Cerar se je po sestanku v kabinetu z Antonom Jamnikom srečal še najmanj enkrat – konec letošnjega aprila, ko je predsednik vlade obiskal Zavod svetega Stanislava. Takrat sta govorila tudi o izvrševanju ustavne odločbe o stoodstotnem financiranju zasebnih šol, med katere spada tudi škofijska gimnazija.

Tudi v tem primeru je imela zgodba isti politični epilog kot pri Jamnikovem (očitno neuspelem) lobističnem poizkusu na področju zdravstva. Pred dnevi je SDS prav zaradi tega vprašanja zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič vložila zahtevo za interpelacijo.
 

Ne spreglejte