Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2013,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slamnik slamnikarstvo sejem Domžale

Sobota, 8. 6. 2013, 20.43

8 let

Nekoč so domžalske slamnike prodajali tudi v Parizu (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste vedeli, da so v 19. stoletju domžalske slamnike prodajali na Dunaju in celo v modni prestolnici Parizu? V spomin na te čase so v Domžalah pripravili prvi sejem slamnikarstva.

Sezono nošenja slamnikov so v Domžalah pozdravili z vsemi častmi, je poročal Planet TV. Začetki slamnikarstva segajo v prvo polovico 18. stoletja. Bili so časi, ko so domžalske slamnike nosili po vsej Avstro-Ogrski. V Domžalah so aktualni še danes.

S prvim, toda nikakor ne zadnjim sejmom slamnikarstva Domžalčani sporočajo, da niso pozabili na 300-letno tradicijo, na katero je mesto tako ponosno. "Da obudimo nošenje slamnikov - tega zdravega pokrivala - tudi v današnjem času," je za Planet TV povedal Milan Marinič, direktor KD Franca Bernika.

Prvi se je s slamnikarstvom začel ukvarjati vojak iz Ihana S slamnikarstvom je po ljudskih virih začel vojak iz Ihana, ki se je obrti izučil v Italiji. Znanje, ki ga je prenesel v Domžale in okolico, je obrodilo bogate sadove. "To pomeni, da je bila ta panoga tako močna, da je bila prepoznavna v svetu. Pojem kvalitete je bil domžalski slamnik," je za Planet TV povedal Roman Kos, ki vodi študijski krožek slamnikarstva.

"Ta industrija je zalagala Avstro-Ogrsko. Naši slamniki so se prodajali na Dunaju in v Parizu," pa je dejal Igor Kuzmič, predsednik Komisije za turizem. Da tradicija v Domžalah še ni izumrla, skrbi tudi Joži, ena redkih Slovenk, ki še obvlada to starodavno obrt. Slamnik lahko sešije v pičlih petih minutah. "Radi vidimo, da gre to naprej, da se bo to ohranilo, saj to je domžalska tradicija," je za Planet TV povedala slamnikarica Joži Košak.

Malica pravim slamnikarjem omogoča ustvarjanje čudovitih izdelkov Tradicijo vestno spoznavajo tudi najmlajši. Od njih izvemo še, kakšna je prava slamnikarska malica. "Šobel, krompirjev kruh, hren in jabolčni mošt," je povedal Mark. Kar pravim slamnikarjem ponekod še vedno omogoča, da ustvarijo vse te čudovite izdelke.

Ne spreglejte