Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 7. 2020,
8.13

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

3

Natisni članek

sodišče korupcija Malezija

Torek, 28. 7. 2020, 8.13

3 leta, 8 mesecev

Nekdanji malezijski premier obsojen zaradi korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

3

Nežib Razak | Nadžib Razak je bil na čelu malezijske vlade devet let.  | Foto Reuters

Nadžib Razak je bil na čelu malezijske vlade devet let.

Foto: Reuters

Nekdanji malezijski premier Nadžib Razak je kriv v vseh sedmih točkah obtožnice v prvem od številnih sojenj zaradi korupcije in zlorabe položaja, je danes odločilo višje sodišče v Kuala Lumpurju. Nekdanjega malezijskega premierja so sodniki obsodili na 12 let zapora. Nadžib zavrača krivdo, češ da so ga zavedli finančni svetovalci in se namerava pritožiti.

Novice Malezijskega opozicijskega voditelja oprostili obtožb o homoseksualnosti

Škandal okoli neodvisnega sklada 1Malaysia Development Berhard (1MDB) je pretresel Malezijo in razkril globalno mrežo korupcije in poneverb. Današnja odločitev sodišča se je osredotočala na okoli 10 milijonov dolarjev, ki so jih nakazali iz sklada na zasebne račune takratnega premierja. Nadžib je bil na čelu vlade od leta 2009 do 2018, piše STA.

Že pred odločitvijo sodišča napovedal tožbo

"Po preučitvi vseh dokazov na procesu mislim, da je tožilstvo uspešno dokazalo svoj prav brez dvoma," je dejal sodnik Mohamad Nazlan Mohamad Gazali. Nadžib je bil obsojen na 12 let zapora, poleg tega pa bo moral plačati kazen v višini nekaj več kot 42 milijonov evrov. Če je ne bo plačal, mu grozi dodatnih pet let zapora.

Nadžib zanika krivdo in trdi, da so ga zavedli finančni svetovalci, med njimi Lov Džo, ki se sooča z obtožbami tako v Maleziji kot v ZDA. Čeprav oblasti ne vedo, kje je, Lov vztraja pri svoji nedolžnosti. Nadžib je pred odločitvijo sodišča sicer že napovedal pritožbo, če bi ga spoznali za krivega. Danes je novinarjem dejal, da z izidom sojenja nikakor ni zadovoljen in da se bo na razsodbo pritožil.

Po porazu na volitvah 2018 je nova vlada zopet odprla preiskavo okoli 1MDB.
 | Foto: Reuters Po porazu na volitvah 2018 je nova vlada zopet odprla preiskavo okoli 1MDB. Foto: Reuters

Prejšnji teden je ameriška banka Goldman Sachs z malezijsko vlado sklenila poravnavo v višini 3,9 milijarde dolarjev zaradi svoje vloge v korupcijski shemi. S tem se je banka rešila obtožb, da je zavajala vlagatelje, ko je pomagala zbrati 6,5 milijarde dolarjev za 1MDB. Malezijske oblasti so sicer Nadžiba oprale krivde, ko je bil ta še premier. Ko pa je leta 2018 na volitvah doživel poraz, je nova vlada spet odprla preiskavo okoli 1MDB.

Na odločitev sodišča mnogi gledajo tudi kot test vladavine prava v Maleziji. Sprejeli so jo namreč pet mesecev po tem, ko se je Nadžibova stranka vrnila v vlado kot del koalicije. Nekateri pa so se zbali, da bi to lahko vplivalo na odločitev sodišča, še navaja STA.

Jacinda Ardern
Novice Novozelandska premierka zaradi afere z nekdanjo sodelavko odstavila ministra
Ne spreglejte