Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
16.40

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Facebook Apple nagradna igra

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 16.40

6 let, 5 mesecev

Ne nasedajte, Apple Slovenia na Facebooku ne podarja Iphona X

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Apple Slovenia lažna nagradna | Foto Facebook

Foto: Facebook

Stran na družbenem omrežju Facebook z imenom Apple Slovenia oglašuje nagradno igro, v kateri naj bi podarjali novi model telefona Iphone X. V nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij SI-CERT opozarjajo, da je nagradna igra lažna.

Na spletni strani SI-CERT varninainternetu.si opozarjajo, da Apple nikoli ne podarja svojih naprav v takšnih nagradnih igrah. Po njihovem mnenju gre za nabiranje všečkov, tovrstne nagradne igre pa lahko vodijo tudi v spletne goljufije.

Stran Apple Sloveniaima sicer več tisoč všečkov, njihovo objavo o nagradni igri pa so uporabniki Facebooka do 16. ure delili več kot 3.000-krat.

Ostali brez nagrade in nekaj deset evrov

Pred dvema letoma se je, kot smo tedaj poročali, prav tako na Facebooku pojavila nagradna igra Apple Slovenija, v kateri je sodelovalo več tisoč uporabnikov. Na strani so bili nato objavljeni nagrajenci, ki pa so jih organizatorji lažne nagradne igre zatem pozvali, da morajo za prevzem nagrade poslati SMS-sporočilo na določeno številko in jim sporočiti kodo, ki jo prejmejo v povratnem sporočilu.

Sporočilo pa jim ni prineslo nagrade, temveč nakup predplačniške kartice Pay Safe Card v vrednosti 50 evrov. "Ko kodo, ki jo po nakupu prejmete, sporočite strani na Facebooku, vas tam zablokirajo, vi pa ostanete ne samo brez novega iPhona, ampak tudi brez 50 evrov," so takrat opozorili na spletni strani varninainternetu.si.

Na isti strani pa so pred mesecem dni opozorili na nagradno igro, v kateri naj bi prav tako podarjali iPhone: namesto telefona pa naj bi sodelujoči včlanili v SMS-klub, ki jim lahko mesečno zaračuna do 20 evrov članarine.

Kako prepoznati lažno nagradno igro?

Slovenska zakonodaja zelo natančno opredeljuje pogoje nagradne igre, pravijo v SI-CERT. Objavljeni morajo biti podatki o organizatorju, čas trajanja, zelo natančno morajo biti opredeljeni pogoji sodelovanja, način žrebanja, kako bodo obveščeni nagrajenci in drugo.

Če vse to ni navedeno, potem nagradna igra ni v skladu z našo zakonodajo in je najverjetneje lažna. Take "nagradne igre" lahko prijavite na Tržni inšpektorat Republike Slovenije. Facebook pa žal nima mehanizmov, da bi lahko lažne strani prijavili. 

Ne spreglejte