SiolNET. Novice Slovenija
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Naval na novi lokaciji za testiranje, zastoji v prometu

0,79

termometer

covid testiranje
Na odvzem brisov za PCR-testiranje se je treba predhodno naročiti. Izjema so učenci in dijaki. Foto: Reuters

Vstopna točka Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana za odvzem brisov za PCR-testiranje je od danes na novi lokaciji − na parkirišču P+R v Stanežičah. Dopoldne so se po poročanju medijev za določen čas pojavili tudi zastoji na cesti Medvode−Ljubljana, trenutno gneče na lokaciji ni. Do 12. ure je bilo na PCR-test naročenih okoli 1.400 oseb, število se bo čez dan še povečevalo. Trenutno izvajajo testiranje tri ekipe ves dan.

Do danes je bila vstopna točka za odvzem brisov v garažni hiši Stožice. Kot so navedli v ZD Ljubljana, je bil pritisk na vstopno točko že nekaj dni izjemen. Dopoldne pa so se na novi lokaciji za določen čas pojavili zastoji zaradi velikega števila otrok, predvsem šolarjev, ki so bili pozitivni na testiranju na novi koronavirus v šolah. 

PCR-testov je dovolj 

Z gnečo so se spopadli tako, da so avtomobile na parkirišču razvrstili v dodatne čakalne vrste. Ob tem pa še sporočili, da imajo na zalogi dovolj PCR-testov.

Odvzem brisov na novi lokaciji še naprej poteka na način "drive in", so še sporočili iz ZD Ljubljana. V primeru znakov okužbe z novim koronavirusom na testiranje osebo naroči osebni zdravnik. V primeru pozitivnega rezultata ob samotestiranju pa se osebe na PCR-test naročijo na telefonski številki 031 619 359 ali 031 619 255.

Učencem in dijakom se na PCR-test ni treba naročiti. Testiranje poteka od ponedeljka do petka med 7.30 in 9.30, ob ponedeljkih, sredah in petkih pa tudi med 12. in 14. uro.

Zakaj so odvzemno točko preselili?

Za spremembo lokacije so se v Zdravstvenem domu Ljubljana odločili zaradi boljše prometne pretočnosti ob povečanem številu odvzemov brisov.  Vstopna točka za odvzem PCR-brisov ne pokriva le Ljubljane, ampak tudi okolico prestolnice in primestne občine. "Zato je lokacija na obrobju primernejša še posebej ob porastu brisov, ki ga beležimo v januarju," so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana. 

Ker gre za odvzeme PCR-brisov bolnim oziroma simptomatskim osebam s sumom na covid-19, sta centralizacija in sistem drive-in odvzema brisa najbolj smiseln pristop zaradi zahtevne logistike označevanja, transporta in obdelave brisov ter ne nazadnje racionalne rabe zdravstvenega kadra, ki je potreben na takem mestu in ki ga zelo primanjkuje. Dodatni razlog selitve vstopne točke za odvzem brisov iz garažne hiše Stožice na parkirišče Stanežiče so nekateri vozniki, ki v garažni hiši niso upoštevali navodil osebja in ugašali motorjev vozila, zaradi česar so se spopadali s slabim zrakom.

Poklukar: Čim dlje je treba zagotavljati dostop do PCR-testov

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je zaradi porasta okužb in s tem pritiska na vstopne točke v pripravi spremenjen protokol PCR-testiranja. Več podrobnosti naj bi bilo znanih v prihodnjih dneh, je pa minister razkril, da bodo po protokolu kot zlati standard potrjevanja okužb s koronavirusom čim dlje poskušali zagotavljati PCR-testiranje.

Ob tem o maksimalni zmogljivosti analize brisov PCR-testov v slovenskih laboratorijih ni želel govoriti, saj se zmogljivosti prilagajajo vsak dan. "Verjamem, da bodo naredili vse tako Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano kot Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in drugi," je dejal. Po njegovih besedah so si tudi epidemiologi enotni, da je treba čim dlje zagotavljati dostop do PCR-testiranja za vse, ki to potrebujejo.

Hitri test pomaranča Digisvet Hitri test, ki ga vsi delajo narobe. Mi smo ga naredili prav. #video Testiranje v Stožicah Novice To bo nova lokacija PCR-testiranja v Ljubljani Peking 2022, olimpijske igre Sportal Kitajci v skrbeh, oblasti napovedale množično testiranje vseh prebivalcev Janez Poklukar Novice Minister Poklukar sporoča: Gremo v obdobje, ki ga še nismo doživeli #video Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija. Novice To so izjeme, ki jim ni treba več v karanteno #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin