SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Narodni dom v Trstu po 102 letih spet v slovenskih rokah #video

0,09

termometer

Slovenska narodna skupnost se veseli, v last so namreč znova dobili Narodni dom v Trstu. Gre za zgodovinski dan, poudarjajo Slovenci v Italiji, saj so bili brez njega skoraj 102 leti. To je tudi znamenje preseganja starih sporov. V palači ostaja univerza, pritlične prostore pa bo še naprej uporabljala knjižnica, kamor se bo ta sčasoma tudi v celoti preselila.

Včeraj se je v Trstu pisala zgodovina. S podpisom pogodbe je tamkajšnji Narodni dom vrnjen slovenski narodni skupnosti v Italiji. Slovenski narodni dom v Trstu, ki je bil zgrajen leta 1904, je pomenil osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev, načrt za masivno klasicistično stavbo pa je izdelal arhitekt Maks Fabiani.

"Pomen Narodnega doma za Slovence, še posebno za tržaške Slovence, je poznan, Narodni dom je bil požgan leta 1920 in po 102 letih spet pridobivamo lastništvo nad to stavbo," je povedal Rado Race, predsednik Fundacije Narodni dom.

"Včeraj je bil slavnostni dan za nas Slovence v Trstu in končno je Narodni dom naš," je o tem, da gre za zgodovinski dan, poudarila Marisa Skerk, predsednica Narodne in študijske knjižnice.

RTV Novice UKOM o Studiu City: Gre za primer zlorabe javnega medija v zasebne politične namene s propagandnimi učinki #foto

Prisotna oba predsednika

Na slovesnosti, kjer so poleg pogodbe o lastništvu podpisali tudi desetletno pogodbo o nadaljnjem "sobivanju", sta bila prisotna tudi slovenski predsednik Borut Pahor in italijanski predsednik Sergio Mattarella.

"To ima tudi svoj politični in simbolni pomen, da je za tem država in da Italija podpira, kar se je zgodilo včeraj. Prisotnost predsednika Matarelle je še bolj pomenljiva, ker je dal dogodku poseben politični pomen," je poudaril Race.

Za postopek prenosa lastništva je bil izjemno pomemben tudi podpis protokola, kar se je zgodilo ob 100. obletnici požiga, 13. julija 2020. Kot je dejal predsednik fundacije, je včerajšnji dogodek znamenje preseganja starih sporov.

"To je brez dvoma znamenje preseganja starih sporov in je, kar zadeva fundacijo, naložba za prihodnost," je dodal Race.

Narodni dom bo v prihodnosti namenjen mladim rodovom in je naložba zanje.

"To pomeni, da je ena zgodovinska faza premaknjena, ena stran zgodovinske knjige pa spet začeta. Obrnili smo staro stran in odprli novo," je sklenil Race.

V Narodnem domu bodo najverjetneje domovale tudi kakšna mednarodna šola in najpomembnejše slovenske organizacije.

Janez Poklukar Novice Poklukar: Slovenija lahko sprejme več kot 50 ukrajinskih bolnikov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin