Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2014,
6.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

žled vreme elektrika

Torek, 4. 2. 2014, 6.38

8 let

Narava kroji življenje po Sloveniji, brez elektrike še 52 tisoč odjemalcev (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Življenje in delo je v večjem delu države prilagojeno vremenskim razmeram. Število gospodinjstev brez elektrike se zmanjšuje, intervencijske službe se prebijajo skozi podrto drevje.

Agencija za okolje zaradi novih padavin in vetra napoveduje poslabšanje razmer. Padavine so se že začele pojavljati v zahodni Sloveniji, čez dan pa se bodo razširile tudi nad osrednjo Slovenijo. Vas Bač na ilirskobistriškem območju ogroža voda, ki teče skozi vas in predvsem v sredini naselja ogroža več objektov.

Ne hodite v gore ali gozd Še bo občasno snežilo in deževalo. Predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo popoldne in ponoči spet nevarnost žleda in poledice.

Vremenoslovci so za severozahodno Slovenijo razglasili rdeči alarm, saj je na širšem območju Julijskih Alp zelo velika nevarnost snežnih plazov. Policija je že v ponedeljek ljudi posvarila pred obiskovanjem gora. Na najbolj prizadetih območjih Notranjske, severne Primorske, Gorenjske, Koroške in Štajerske je še vedno velika nevarnost podiranja drevja, gibanje v bližini dreves je zato smrtno nevarno.

Stanje na cestah Zaradi podrtih dreves in električnih drogov ter zaradi poledice in zimskih razmer so zaprte številne ceste. Obstaja nevarnost padanja ledenih sveč z vseh viaduktov in mostov ter padanje ledu in snega z neočiščenih vozil.

Predvsem na prehodu med Primorsko in Notranjsko bo danes zvečer in ponoči nevarnost žleda in poledice, ponekod na Gorenjskem pa se sneg že oprijema cestišč. Kljub posipanju in pluženju so ceste lahko nevarne.

Na več avtocestnih odsekih bo v prihodnjih dneh zaradi čiščenja snega, žleda in odstranjevanja polomljenih vej in dreves oviran promet, občasno so mogoče tudi popolne zapore. Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti.

Na štajerski avtocesti je: – zaradi podrtih dreves na počivališču Polskava proti Ljubljani zaprt uvoz; – med predorom Golo Rebro in Slovenskimi Konjicami zmanjšana hitrost zaradi možnosti padanja drevja na cestišče. Nocoj med 22. in 5. uro zjutraj bo zaprta glavna cesta Šenčur–Kranj od servisnega vhoda na letališče proti Sp. Brniku. Letališče bo dostopno iz smeri Kranja.

Zaprte so ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Jezersko in Ljubelj.

Novi agregati so na poti Še naprej ostaja velika težava izpad električne energije. Potem ko je bilo v ponedeljek zjutraj brez elektrike okoli 147.000 odjemalcev, so po zadnjih podatkih delavci elekto podjetij dvema tretjinama že uspeli zagotoviti električno energijo, brez nje pa jih je po zadnjih podatkih še okoli 52.000. Slednjim poskušajo pomagati z agregati, ki še prihajajo tudi iz tujine. Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, so na prizadetih območjih namestili še sedem agregatov, ki so pomoč iz tujine, od katerih so štirje prišli iz Nemčije, trije s Hrvaške. Ponoči naj bi jih prispelo še 14, dodatnih 11 iz Nemčije in tri s Poljske. Agregate v četrtek pričakujejo še iz Romunije, ponudila jih je tudi ameriška vojska, a bomo po Šestanovih besedah še videli, ali bodo potrebni.

V družbah Elektro Primorska in Elektro Ljubljana napovedujejo, da bodo glede na zdajšnje razmere težave odpravljali še več dni, zato si vsi pristojni na območje prizadevajo dostaviti čim več agregatov. Sanacija katastrofalnih razmer na elektroomrežju bo trajala več let.

Na pomoč pripadniki Slovenske vojske Na Koroškem so med najbolj problematičnimi še vedno odmaknjena območja, med drugim občini Podvelka in Mislinja, kjer so brez elektrike že od sobote. Dostop po cestah ovirajo podrta drevesa, motena je telefonija, kronično primanjkuje agregatov, še vedno je zaprtih nekaj šol, tudi na Koroško pa so prispeli na pomoč pripadniki Slovenske vojske.

Motena oskrba z vodo Poleg težav pri oskrbi z elektriko so ponekod na Štajerskem še vedno težave z vodooskrbo, med drugim na nekaterih območjih v okolici Maribora in Halozah. V več delih Slovenije so zaradi izpada elektrike še vedno motnje v delovanju telekomunikacijskih storitev, a se stanje po zagotovilih operaterjev izboljšuje.

Ne spreglejte