Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2023,
13.57

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

7

Natisni članek

čebele podnebne spremembe Slovenija čebelar

Sreda, 22. 2. 2023, 13.57

1 leto, 2 meseca

Napovedi čebelarjev: pričakujemo izredno stanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

7

Čebelarji | Cilji združenja so uveljavljanje profesionalnih čebelarjev kot dejavnik odločanja v Sloveniji po sistemu biti slišani, so povedali govorci na novinarski konferenci. Od leve proti desni Silvo Posl, Robert Bali, Matjaž Levičar in Mitja Nakrst. | Foto Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev

Cilji združenja so uveljavljanje profesionalnih čebelarjev kot dejavnik odločanja v Sloveniji po sistemu biti slišani, so povedali govorci na novinarski konferenci. Od leve proti desni Silvo Posl, Robert Bali, Matjaž Levičar in Mitja Nakrst.

Foto: Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev

"V slovenskih gozdovih pričakujemo izredno stanje kot posledico podnebnih sprememb. Glede na podnebne modele in njihov vpliv na medeče vrste rastlin lahko v naslednjih 30 letih pričakujemo skoraj celoten izpad čebelje paše na smreki ter robiniji-akaciji, sicer  glavnih virih medu v Sloveniji," je ob izjavi za javnost Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev opozoril Matjaž Levičar, strokovnjak za področje vpliva klimatskih sprememb na čebele. Dejal je tudi, da že opažajo povečan obseg sanitarne sečnje smrekovih sestojev v državi in opozoril, da je ponekod stanje katastrofalno. 

Danes je v Hotelu Mitra na Ptuju potekala tiskovna konferenca pred 4. Pislakovim dnevom, ki bo to soboto v prostorih kmetijsko-gozdarskega zavoda v Ljubljani. Dogodek je poimenovan po legendarnem slovenskem čebelarju Janku Pislaku, ki je ledino čebelarjenja oral že pred petimi desetletji. 

Ideja o Pislakovem dnevu, ki je pripravljen kot strokovno-znanstveni simpozij, namenjen profesionalnim, pa tudi vsem drugim čebelarjem, se je, kot je povedal Robert Bali iz Čebelarstva Pislak Bali, rodila, ker se okolje okoli nas zaradi podnebnih sprememb, onesnaževanja in vdora novih patogenov hitro spreminja in zahteva stalno pozornost čebelarjev. "Če želimo uspešno čebelariti in omogočiti preživetje naših čebel, se moramo čebelarji s tehnologijo čebelarjenja nenehno prilagajati," je opozoril Bali.

Obravnavali bodo štiri glavne teme in povabili tudi predavatelje iz tujine 

Srečanje, ki ga vsako leto organizira Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev, je namenjeno izobraževanju profesionalnih in ljubiteljskih čebelarjev ter predstavitvi primerov dobrih praks, ki jih uporabljajo drugje po svetu, zato vsako leto nanj povabijo tudi predavatelje iz tujine. Letos bodo poleg strokovnjakov iz Slovenije predavali tudi predavatelji iz Hrvaške in ZDA.

Spregovorili bodo o štirih glavnih temah, in sicer zatiranju čebelje bolezni varoze, vplivu pomanjkanja hrane v naravi na imunski sistem čebel in kako ta primanjkljaj odpraviti, klimatskih spremembah v okolju in njihovem vplivu na čebeljo družino ter novih pristopih k vzreji čebeljih matic za zagotovilo boljšega plemenskega materiala.

Levičar: Pričakujemo izredno stanje 

Matjaž Levičar iz Čebelarstva Levičar iz Zasavja, sicer strokovnjak za področje vpliva klimatskih sprememb na čebele, je predstavil aktualno problematiko na tem področju. Kot je povedal, lahko glede na podnebne modele in njihov vpliv na medeče vrste rastlin v prihodnjih 30 letih pričakujemo skoraj celoten izpad čebelje paše na smreki ter robiniji-akaciji. Zadnji sicer predstavljata glavni vir medu v Sloveniji.

Strokovnjak je dejal tudi, da že opažajo povečan obseg sanitarne sečnje smrekovih sestojev v državi, in opozoril, da je ponekod stanje katastrofalno. "V gozdarstvu se uvaja sajenje tujerodne duglazije, ki pa čebelam in drugim opraševalcem ne ponuja nektarja ali mane. Čebelarji na tem področju že sodelujemo z ZGS, tako da nam ZGS zagotavlja sadike medovitih drevesnih vrst, čebelarji pa jih posadimo in zaščitimo. V slovenskih gozdovih pričakujemo izredno stanje kot posledico podnebnih sprememb, v Združenju se tega zavedamo in sodelujemo pri revitalizaciji gozdov. Tako se bomo tudi pridružili akciji sajenja na Krasu na območjih lanskega požara," je še pojasnil Levičar. 

V Združenju deluje okrog 50 profesionalnih čebelarjev s približno 20 tisoč čebeljimi družinami.  | Foto: STA/Katja Kodba V Združenju deluje okrog 50 profesionalnih čebelarjev s približno 20 tisoč čebeljimi družinami. Foto: STA/Katja Kodba

Prav je, da so profesionalni čebelarji združeni in predlagajo izboljšave 

Tudi Mitja Nakrst iz Čebelarstva Cvet je opozoril na pogoste naravne katastrofe, kot so pozebe in suše, na katere pa tako čebelarji kot državne inštitucije nimajo vpliva. Spregovoril je tudi o pomenu obstoja in razvoju profesionalnih čebelarjev, ki se morajo celovitejše spoznavati s to panogo, se izobraževati in biti napredni. 

"Profesionalni čebelarji čebel nikakor ne dojemamo kot neko osnovno delovno orodje. Zavedamo se, da edino skrbno in predano delo vodi k napredku našega čebelarstva," poudarja Nakrst in dodaja: "Prav je, da smo profesionalni čebelarji združeni, da predlagamo izboljšave in skupaj iščemo nove možnosti ter znanja. Želimo si povezanosti tako z državo, strokovnimi in raziskovalnimi inštitucijami kot tudi s potrošniki." 

Cilj združenja je imeti predstavnika na ministrstvu za kmetijstvo in gozdarstvo 

"Združenje profesionalnih čebelarjev Slovenije je nastalo leta 2018, ko se nas je nekaj večjih čebelarjev v Sloveniji zbralo z namenom, da ustanovimo združenje," je povedal Silvo Posl iz Čebelarstva Vita med iz Rogaške Slatine, eden od ustanoviteljev združenja, ki je predstavil namen Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev. 

Kot je pojasnil, so v združenju zastopane vse oblike čebelarjenja – prevaževalci čebel na pašo, vzrejevalci matic, čebelarji, ki pridelujejo matični mleček, ter čebelarji izvozniki matic in čebeljih družin. V Združenju deluje okrog 50 profesionalnih čebelarjev s približno 20 tisoč čebeljimi družinami. To število pa se v naše veselje še povečuje," je še povedal Posl. 

Cilji združenja so uveljavljanje profesionalnih čebelarjev kot dejavnik odločanja v Sloveniji po sistemu biti slišani, imeti svojega predstavnika na ministrstvu za kmetijstvo in gozdarstvo, vzpostaviti sistem soudeležbe pri odločanju v drugih organih, olajšati dostop do podpor v čebelarstvu za večje čebelarje in vzpostaviti take pravilnike, ki bodo omogočali optimalno izkoriščanje čebeljih paš.

prva zavarovalnica
Novice 14. december je dan prihodnosti in dan za čebele
Ukrajina
Novice Neverjetna zgodba: pred eksplozijo ruskih granat so ga rešile čebele
Novice Neverjetno: mladenič preživel 20 tisoč čebeljih pikov #video
Novice Napada čebel ni preživel. Kaj lahko storimo za zaščito? #video

 

 

 

Ne spreglejte