Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2024,
7.37

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

Natisni članek

gasilci voda požar strela nevihta

Petek, 17. 5. 2024, 7.37

1 mesec

Napoved se je uresničila: zalite hiše in udari strel, ceste ponekod še neprevozne #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30
udar strele, strela, požar, hiša, gasilci | Udar strele je v naselju Ločki Vrh v občini Destrnik zanetil požar na stanovanjski hiši. | Foto PGD Desenci

Udar strele je v naselju Ločki Vrh v občini Destrnik zanetil požar na stanovanjski hiši.

Foto: PGD Desenci

V četrtek zvečer so predvsem na severovzhodu države in ponekod drugje nastale močnejše lokalne nevihte z močnimi nalivi in vetrom. Najhuje je bilo na območju naselja Šmarje pri Jelšah, kjer so meteorne vode zalile okoli 30 objektov. Ponekod so bila poplavljena cestišča, škodo pa so povzročili tudi udari strel, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Nevihte so nad Slovenijo nastajale v četrtek od 19. ure, na centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje so zabeležili 53 dogodkov, pri odpravljanju posledic neurja je po njihovih navedbah posredovalo 36 gasilskih enot, od teh šest poklicnih.

"Sinočnje močno deževje je marsikomu kratilo spanec. Proti večeru so se na vzhodu države pričele razvijat posamezne nevihte z nalivi in sodro, ki so se nato tekom noči konstantno razvijale v pasovih, iz smeri zahoda proti vzhodu, ko nas je dosegla fronta. Napoved državnih služb in ljubiteljskih meteorologov se je tako uresničila," so objavili na facebook omrežju Neurje.si.

Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz različnih objektov, iz zalitega podvoza potegnili osebno vozilo, poplavljeni pa so bili tudi cestišča in podvozi. V Slovenskih goricah se je podrl drog telekomunikacij in zaprl cesto.

Udar strele povzročil požar na ostrešju hiše 

Največ dogodkov so zabeležili na območju naselja Šmarje pri Jelšah, kjer so meteorne vode zalile okoli 30 objektov.

udar strele, strela, gasilci, požar | Foto: PGD Desenci Foto: PGD Desenci udar strele, strela, gasilci, požar | Foto: PGD Desenci Foto: PGD Desenci udar strele, strela, gasilci, požar | Foto: PGD Desenci Foto: PGD Desenci

Udar strele je v naselju Ločki Vrh v občini Destrnik zanetil požar na stanovanjski hiši, v katerem je zgorelo okoli 80 kvadratnih metrov ostrešja. V Ložnici pri Celju je udar strele poškodoval hlev, v Loki pri Mengšu pa atrij stanovanjskega objekta, poročajo.

Rudno polje zalilo 

Na agenciji za okolje (Arso) so zaradi pričakovanih močnih padavin sicer za severovzhod, severozahod in jugozahod države izdali oranžno vremensko opozorilo. Že v četrtek zvečer so na omrežju X poročali o močnem nalivu na severozahodu države. Na Rudnem polju so tako od 19. ure do 19.30 izmerili 24 litrov dežja na kvadratni meter, pri čemer je glavnina padavin padla v približno desetih minutah.

Ponoči so na družbenem omrežju omenili še močnejšo nevihtno celico, ki je nastala v Posavju in se z jugozahodnim vetrom pomikala prek Celja naprej na severovzhod države. Ob tem so njihove meteorološke postaje izmerile nekaj močnejših nalivov, in sicer je v Ločah padlo 20,5 litra dežja na kvadratni meter, v Slovenskih Konjicah 19 litrov na kvadratni meter, v Šmarju pri Jelšah 16,5 litra na kvadratni meter, v Celju pa 14 litrov na kvadratni meter, je poročala STA.

Arso
Novice Arso izdal oranžno opozorilo
Ne spreglejte