SiolNET. Novice Slovenija
1,66

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Najnovejša lestvica 500 najboljših univerz: Slovenije ni na zemljevidu

1,66

termometer

Univerza v Ljubljani
Foto: Ana Kovač

Britanski univerzi v Oxfordu in Cambridgeu ter ameriška univerza v Stanfordu, kjer predava tudi slovenski predavatelj Jure Leskovec, so najboljše univerze na svetu glede na zadnjo lestvico, ki jo objavlja publikacija Times Higher Education (THE).

Na lestvici najboljših univerz za leto 2019 so v ospredju ameriške in britanske univerze, med drugimi državami je kot prva na enajstem mestu švicarska ETH iz Züricha. Med prvih deset so še Massachusetts Institute od Technology, California Institute of Technology, Harvard, Princeton, Yale, Imperial College London in Chicago.

Slovenije med prvih 500 univerz ni. Univerza v Ljubljani se je uvrstila na mesta med 601 in 800, Univerza v Mariboru pa med 801 in tisoč.

Med sosednjimi državami se je najvišje uvrstila univerza na Dunaju.

študij Posel danes Ali višja izobrazba prinese višjo plačo?

Kriteriji, po katerih omenjena lestvica ocenjuje univerze, so poučevanje, uspešnost in učinek raziskav, doseg raziskav glede na citiranje, mednarodna zasedba študentov in osebja ter prenos znanja v industrijo.

Na šanghajski lestvici Slovenija nekoliko višje

Za najvplivnejšo mednarodno lestvico kakovosti univerz sicer velja šanghajska lestvica Academic Ranking of World University (ARWU), ki je najnovejšo lestvico objavila avgusta. Na tej se slovenski univerzi uvrščata višje, Univerza v Ljubljani je zasedla mesto med 401 in 500, Univerza v Mariboru pa med 501 in 600.

Tudi na tej lestvici prevladujejo ameriške in britanske univerze, v ospredju so sicer Harvard, Stanford, in Cambridge.

 

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • paleoknives / 09.11.2018. ob 16:08 +4 - 1

  frajgajst: pusti bleferja pri miru, ker nima treh čistih. Blefer kot blefer. Kar pa se tiče slovenskih univerz pa bi povedal samo to, da so veliko premalo povezane s končnim uporabnikom - gospodarstvom in da je med profesorji precej togosti (ne spodbujajo razmišljanja izven okvirov), vzvišenosti in prodajanja megle.

  +4 - 1
 • frajgajst / 09.11.2018. ob 15:59 +2 - 2

  @bleferji...mal demagogije je zazanat v tvojem komentarju...namreč po lastnih študentsjih izkušnjah tako na naši univerzi, kot dunajski, kjer so predavali in pri katerih smo delali tudi izpite tako profesorji iz naše univerze, kot iz dunajske in tudi iz Cambridga, ter Sorbone...pa nisem zazanal nobene bistvene razlike v zahtevnosti določenega predmeta..!!

  +2 - 2
 • MajaKajza / 11.11.2018. ob 07:57 0 0

  frajgajst za naravoslovne študije, se strinjam, tu smo v samem vrhu po strokovnosti in nizki ceni.

  0 0
delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin