Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
19. 12. 2017,
17.07

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

31

Natisni članek

Iza Login Samo Login Bojan Požar

Torek, 19. 12. 2017, 17.07

6 let, 4 mesece

Najbogatejša Slovenca s sodno odredbo še nad Bojana Požarja

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

31

Iza Login, Outfit7 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Najbogatejša Slovenca, zakonca Samo in Iza Login, sta na sodišču z začasno odredbo dosegla prepoved pogovora o njunem zasebnem življenju v oddaji VV Faktor, je sporočil voditelj oddaje Bojan Požar. V primeru kršenja začasne odredbe je zagrožena kazen do pol milijona evrov.

"Prepoved je dolga 47 strani. V enem odstavku je nanizano vse, o čemer naj ne bi smeli govoriti. Te stvari so zapisne tako splošno, da ne moremo vedeti, kaj lahko rečem in kaj ne. Ne vem, kaj je po njuni predstavi in predstavi njunega odvetnika zasebno življenje. Mi bomo oddajo imeli, v njej se bomo izognili omembi njunih nekdanjih priimkov, za preostale stvari pa težko rečem, kam bo tekel pogovor," nam je pojasnil Požar.

"Zadeva je absurdna"

"Sem pravnik in sem že imel opravka z začasnimi prepovedmi, ki pa so se nanašale na članke, v njih je bilo eksplicitno napisano, kaj je prepovedano in kaj ne. Vnaprej prepovedati, da se o nečem ne smemo pogovarjati, pa je težava. Pravno to ne more zdržati niti sekunde. Po svoji presoji bom poskušal upoštevati to odredbo, ampak v pravnem smislu, da ne govorim z vidika medijske svobode, pa se mi zdi absurdna," je poudaril.

"Po svoji presoji bom skušal upoštevati to odredbo, ampak v pravnem smislu, da ne govorim z vidika medijske svobode, pa se mi zdi absurdna," pravi Bojan Požar. | Foto: Ana Kovač "Po svoji presoji bom skušal upoštevati to odredbo, ampak v pravnem smislu, da ne govorim z vidika medijske svobode, pa se mi zdi absurdna," pravi Bojan Požar. Foto: Ana Kovač

Kaj pravi odvetnik Loginovih?

Odvetnik Loginovih Janez Stušek poudarja, da zakonca Login nikakor nista absolutno javni osebi. Sta razmeroma javni osebi zaradi svojega poslovanja, financ in družbenega delovanja, ne pa v zvezi z zasebnostjo, pravi. Po njegovih besedah obstajajo torej tudi razmeroma javne osebe, ki nastopajo v javnosti. "Kje je legitimen javni interes v tem, da se na primer piše o tem, kam je nekdo hodil v šolo, kakšno je družinsko deblo in kaj so bili starši po poklicu, če nekdo ne želi o tem razpravljati,” se sprašuje in dodaja:

"V napovedniku za oddajo je bilo eksplicitno napisano, da se bodo pogovarjali tudi o vsebinah, ki so bile prepovedane z začasno odredbo. Če smo v približno normalni državi, sodne odločbe veljajo oziroma se jih spoštuje. Začasna odredba je bila izdana, ker je bilo eksplicitno napovedano, da bodo delali ravno tisto, kar je sodišče prepovedalo."

"To je značilna rumena zgodba"

"Ena stvar je legitimen interes javnosti v povezavi z njunim javnim udejstvovanjem. Poudarjam pomen svobode izražanja, a je ta na drugi strani omejena z drugimi pravicami. Zakonca Login doslej nista razpravljala o svoji zasebnosti in zakaj sta spreminjala imena in v katere šole sta hodila, kakšno je njuno družinsko deblo, kdo in kaj so sorodniki. Vse te zadeve so v normalni, pravni družbi stvar zasebnosti. Skladno z zakonom o osebnem imenu celo državi nisi dolžan pojasnjevati razlogov za spremembo imena. Kje je legitimen interes javnosti, da to izve? To je značilna rumena zgodba," je sklenil.

Ljubljansko okrajno sodišče je že pred dnevi podjetju Reporter Media prepovedalo objavljati podatke iz zasebnega življenja zakoncev Login, ki sta v javnosti postala znana z razvojem in prodajo podjetja Outfit7.

Reporterju grozili s sto tisoč evri kazni

Prek dveh zasebnih detektivov, enega je poslal odvetnik Ize Login, drugega pa sodišče, so prejeli začasno sodno odredbo, v kateri jim je sodišče prepovedalo objavo podatkov o družinskem življenju zakoncev Login v reviji Reporter Magazin, posebej o njunih prejšnjih imenih in priimkih. V primeru kršitve jim je sodišče zagrozilo z 100 tisoč evri kazni, ki lahko, če se ponavlja, naraste na milijon evrov, piše STA.

V odvetniški pisarni Stušek, ki zastopa Loginova, ob tem poudarjajo, da Samo in Iza Login nista javni osebnosti, nimata takšnega statusa in ga nikoli nista imela. "Neodvisno od občasnega pojavljanja v medijih in poslovnega udejstvovanja se zakonca Login svoji zasebnosti nikoli nista odrekla oziroma navedeno samo po sebi ne more pomeniti, da naj bi s tem postala javni osebnosti," navajajo v odvetniški pisarni.

Najbogatejša Slovenca

Samo in Iza Login sta soustanovitelja podjetja Outfit7. Njihov najbolj znani produkt je aplikacija govorečega mačka Toma. V začetku letošnjega leta sta svoj 60-odstotni delež v podjetju Outfit 7 prodala Kitajcem. Njuno ocenjeno premoženje, ki je seštevek kupnine in prejetih dividend, znaša 689 milijonov evrov, je poročala revija Manager.

Ne spreglejte