Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2018,
11.24

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Jelendol poplave sanacija

Torek, 6. 11. 2018, 11.24

5 let, 5 mesecev

Jelendol: otroci še niso šli v šolo, ker je pot prenevarna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Jelendol Dovžanova soteska | Delavci danes nadaljujejo sanacijo največjih usadov, ki jih je povzročila deroča Tržiška Bistrica. | Foto Ana Kovač

Delavci danes nadaljujejo sanacijo največjih usadov, ki jih je povzročila deroča Tržiška Bistrica.

Foto: Ana Kovač

Na cesti od Tržiča proti Jelendolu delavci danes nadaljujejo sanacijo največjih usadov, ki jih je pred tednom dni povzročila deroča Tržiška Bistrica. Trudijo se, da bi čim prej zagotovili prevoznost tudi tistega dela poti, ki ga je trenutno mogoče prečkati le peš. Veliko prebivalcev si je uspelo v službi urediti dopust, na prvi šolski dan po počitnicah pa je doma ostala tudi večina otrok. "Pot je zanje prenevarna," je pojasnil gasilec Mitja Meglič.

Ker je voda odnesla več delov ceste, je za prebivalce Jelendola in Doline prihod v Tržič pravi organizacijski zalogaj. Krajši del poti nad predorom ob Dovžanovi soteski zaradi usadov ni prevozen, so pa delavci že v nedeljo zvečer zagotovili, da je vsaj normalno prehoden.

Tako so se, podobno kot v ponedeljek, tudi danes zjutraj prebivalci Jelendola in Doline, ki jih je nedavna vodna ujma odrezala od sveta, odpravili v Tržič na delo in po opravkih.

Jelendol Dovžanova soteska
Novice V opustošenem Jelendolu tudi zametki optimizma #foto #video

"Mož, ki dela od doma, naju je pripeljal do ovinka pred predorom, kjer sva del poti prehodila, nato pa pot do službe nadaljujeva z izposojenim avtomobilom," je pojasnila ena izmed prebivalk Doline, ki se je skupaj s sinom danes zjutraj odpravila na delo.

Podobno si z dvema avtomobiloma, enim nad predorom in drugim pod njim, pomagata tudi mama in hči iz Jelendola, ki hodita na delo v Podnart. Mama pa je zaradi lažje organizacije v minulih dneh bivala pri sorodnikih.

Jelendol Dovžanova soteska | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Prvič po tednu dni se je danes v Tržič, in sicer na banko, odpravila upokojenka iz Jelendola. Pri tem so ji pomagali gasilci, ki zjutraj in popoldan s kombiji skrbijo za prevoze. Kot je pojasnil gasilec iz Jelendola Mitja Meglič, poskrbijo za tri prevoze zjutraj in tri popoldan, vmes pa je cesta zaprta, da na njej lahko potekajo intervencijska dela.

Dražen Papec
Novice Pogumni policist v Jelendolu iz vodnega jarka rešil starejšega občana

Veliko prebivalcev si je uspelo v službi urediti dopust

Veliko prebivalcev si je uspelo v službi urediti dopust in lahko nekaj časa še ostanejo doma, doma so na prvi šolski dan po počitnicah ostali tudi otroci.

"Odločili smo se, da še ne gredo v šolo, saj je pot zanje prenevarna," je pojasnil Meglič. Danes pa sta dva od sedmih osnovnošolcev zaradi zdravniškega pregleda že prišla v šolo.

Najevska lipa, najdebelejše drevo v državi, v ujmi z močnim vetrom pred tednom dni ni bila hudo poškodovana, kažejo prve ugotovitve strokovnjaka z mariborske območne enote Zavoda RS za varstvo narave Sama Jenčiča. Za petek je predvideno odstranjevanje dveh dreves, ki sta se naslonili na krošnjo lipe, nato bo sledila sanacija poškodovanih mest.

Kot je pojasnil ravnatelj Osnovne šole Tržič Stanislav Grum, so se s starši sicer dogovorili, da bodo otroci iz Jelendola po jesenskih počitnicah doma še tri dni, v četrtek, ko naj bi se stanje normaliziralo, pa bi prišli v šolo. Prepričan je, da bodo otroci brez težav nadoknadili zamujeno snov. Pri tem jim bodo pomagali učitelji in sošolci.

Jelendol Dovžanova soteska | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Dostavili bi jim tudi fotokopije snovi, če bi starši to želeli, ampak starši trenutno nimajo časa ukvarjati se s tem. Učenci zdaj preživljajo težke trenutke, zato jih ne bomo obremenjevali še z učno snovjo. Ko bodo prišli v šolo, bodo dobili vse potrebno za nadaljnji pouk," je izpostavil Grum.

Poplave Drava
Novice Drava poplavlja, a najhujšemu smo se že izognili #foto #video

Največja težava ostaja cesta do Tržiča

Prebivalci Jelendola so imeli precej dela tudi doma. Nekatere hiše je zalila voda in prinesla s seboj pesek in blato. Z mehanizacijo so se domačini lotili odstranjevanja velikih skal in urejanja infrastrukture, tako da se zadeve zdaj že normalizirajo, je povedal Meglič in izpostavil, da največja težava ostaja cesta do Tržiča, ki je skoraj v celoti uničena, največja ovira za prevoznost pa sta dva večja usada.

Prebivalcem so zagotovili hrano in vse drugo. | Foto: Ana Kovač Prebivalcem so zagotovili hrano in vse drugo. Foto: Ana Kovač

"V dolino drugače kot peš nismo mogli, vendar so dobro poskrbeli za nas, nam zagotovili hrano in vse drugo," je izpostavila ena od prebivalk ter se spomnila noči z 29. na 30. oktober, ko jih je ujma odrezala od sveta.

"Bila je čista tema, bili smo brez elektrike, slišali smo bučanje in grmenje vode ter le čakali do jutra, da bi videli, kaj bo," je pojasnila.

Meglič je izpostavil, da v zgornjem delu vasi niso vedeli, da je spodnji del zalila voda, zaradi prekinjenih povezav pa niso mogli nikogar niti poklicati, dokler se po gozdu niso prebili do gasilskega doma, da so vzpostavili zvezo s Tržičem in sporočili, da so živi.

Neurje z vetrom in močnim deževjem je minuli teden za seboj pustilo ogromno škode. Kot so navedli na Upravi RS za zaščito in reševanje, so škodo zabeležili v 44 občinah, po prvih zbirnih ocenah bo ta presegala 0,3 promile državnega proračuna. Predvidoma v četrtek bo vlada zagotovila interventna sredstva za sanacijo v občinah Tržič in Kranjska Gora.

Občina bo za prizadete v poplavah pripravila dobrodelni koncert

Kot pravi tržiški župan Borut Sajovic, interventna dela še vedno potekajo, zato je pomembna previdnost pri delih, pri odpravljanju škode in približevanju vodotokom, poškodovanim mostovom in cestam. Se pa teden dni po silovitem neurju stanje v tržiški občini umirja in izboljšuje.

Za prizadete v poplavah bo občina 24. novembra v Dvorani tržiških olimpijcev pripravila dobrodelni koncert z naslovom Stopimo skupaj. Kot zagotavlja župana, bodo poskrbeli, da bodo zbrana sredstva pravično ter enakomerno razdeljena med upravičence.

Jelendol Dovžanova soteska | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Območno združenje Rdečega križa Tržič je odprlo tudi poseben račun, kamor je možno nakazati finančno pomoč za občane, ki jih je prizadela katastrofalna ujma. Prispevki se lahko nakažejo na TRR SI56 0510 0801 0063 548- UJMA 2018. Prispevke zbirajo tudi na Karitas.

"Solidarnost v Tržiču je bila, je in ostaja velika"

Za štiričlansko družino Dovžan, ki ji je Tržiška Bistrica odnesla hišo in je čez noč ostala brez strehe nad glavo, je poskrbljeno. "Solidarnost v Tržiču je bila, je in ostaja velika. Prizadeta družina je na varnem in toplem, kje želi nadaljevati skupno življenje, pa bo jasno v prihodnjih dneh," je pojasnil župan.

Ravnatelj tržiške šole pa je povedal, da družini dnevno zagotavljajo kosilo. Članu družine, ki obiskuje osnovno šolo, bodo pomagali tudi s sredstvi iz šolskega sklada, s katerimi mu bodo starši lahko kupili tisto, kar najbolj nujno potrebuje. "Družina je izgubila vse, podrl se jim je svet, ampak morda pa je to tudi priložnosti, da si ga na novo zgradijo," je po pogovoru z njimi izpostavil Grum.

Vlada dodeljuje sredstva za sanacijo

Neurje je za seboj pustilo ogromno škode. Kot so navedli na Upravi RS za zaščito in reševanje, so škodo zabeležili v 44 občinah, po prvih zbirnih ocenah bo ta presegala 0,3 promila državnega proračuna. Predvidoma v četrtek bo vlada zagotovila interventna sredstva za sanacijo v občinah Tržič in Kranjska Gora.

Sklep o zagotovitvi sredstev za izvedbo nujnih interventnih ukrepov zaradi neurja je namreč pripravljen med gradivi za obravnavo na vladi. Kot je razvidno iz gradiva, se občini Kranjska Gora dodeli 75.000 evrov, občini Tržič 200.000 evrov, Direkciji RS za vode pa 300.000 evrov.
Ne spreglejte