Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2024,
7.18

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

podnebne spremembe COVID-19 prenova urgenca UKC Ljubljana

Ponedeljek, 27. 5. 2024, 7.18

3 tedne

Nadaljuje se prenova urgence UKC Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Covid-19. Koronavirus. Urgenca. Bolnišnica. | Obnova urgentnega bloka se je začela že leta 2019, vendar se je v začetku leta 2020 zaradi pandemije covid-19 ustavila. Takrat so obnovili približno tretjino poslopja, in sicer prostore na obrobnem delu urgentnega kirurškega bloka, ki so bili izpraznjeni. | Foto STA

Obnova urgentnega bloka se je začela že leta 2019, vendar se je v začetku leta 2020 zaradi pandemije covid-19 ustavila. Takrat so obnovili približno tretjino poslopja, in sicer prostore na obrobnem delu urgentnega kirurškega bloka, ki so bili izpraznjeni.

Foto: STA

Na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana nadaljujejo prenovo, ki se je zaradi pandemije covid-19 ustavila. Dela bodo predvidoma trajala 18 mesecev, začeli pa bodo z obnovo osrednjega dela urgentnega kirurškega bloka, kjer bodo še vedno obravnavali poškodovance in bolnike. Danes obeležujemo tudi dan urgentne medicine.

Vodja urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc je v sredo dejal, da se bodo zaradi del nekoliko podaljšale čakalne dobe in obravnave, medicinsko osebje pa bo razdrobljeno po različnih lokacijah.

Za bolnike s hudimi poškodbami se čakalne dobe ne bodo podaljšale, je zagotovil Tominc, dlje pa bodo čakali pacienti, ki na urgenco prihajajo s starimi poškodbami, zvitimi gležnji, udarci in drugimi lažjimi poškodbami. Kot je pojasnil, bo obnova prinesla tudi nekatere lokacijske spremembe. Med obnovo operacijskih dvoran bodo pacientom zagotovili nadomestne operacijske dvorane v UKC, kar lahko privede tudi do daljših čakalnih dob za paciente na drugih oddelkih.

"Mi se bomo seveda trudili vse paciente obravnavati strokovno in ustrezno, vendar se bodo vsekakor pojavljale motnje, zato prosimo za razumevanje," je povedal Tominc. V Urgentnem kirurškem bloku se sicer že zdaj soočajo s pomanjkanjem kadra.

Obnovo prekinila pandemija

Obnova se je začela že leta 2019, vendar se je v začetku leta 2020 zaradi pandemije covid-19 ustavila. Takrat so obnovili približno tretjino poslopja, in sicer prostore na obrobnem delu urgentnega kirurškega bloka, ki so bili izpraznjeni.

Danes obeležujemo mednarodni dan urgentne medicine. Ta letos poteka pot sloganom Podnebne spremembe vplivajo na vaše zdravje!, so sporočili z UKC Maribor.

Podnebne spremembe so trenutno največja grožnja zdravju človeštva, pa opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). "Podnebne spremembe vplivajo na zdravje ljudi na različne načine, vključno s povečanjem števila smrti in bolezni, ki so posledica vedno pogostejših ekstremnih vremenskih dogodkov, kot so vročinski valovi, nevihte in poplave, motnjami v prehranskih sistemih, porastom bolezni, ki se prenašajo s hrano, vodo in žuželkami, ter težavami z duševnim zdravjem," so v UKC Maribor navedli sporočilo WHO.

Vse več nasilja nad osebjem

Poleg opozarjanja na podnebne spremembe in posledice za naše zdravje, pa v Sloveniji ob današnjem mednarodnem dnevu ozaveščajo tudi o stopnjevanju nasilnih dogodkov v zdravstvu, ki se največkrat pojavljajo v urgentnih centrih, saj poteka kampanja za spremembo kazenske zakonodaje, ki bi vsem zaposlenim v zdravstvu dodelila status uradnih oseb. "Groženj in fizičnega nasilja je na žalost vse več in temu je treba narediti konec," še poudarjajo v UKC Maribor.

Zdravnik, zdravnica, UKC Ljubljana, zdravstvo
Novice Kolaps zdravstva se nadaljuje: četrtina družinskih zdravnikov pred upokojitvijo, ministrstvo pa …
urgenca
Novice Na urgenco prišel s signalno pištolo za pasom
Kamnik
Novice Protest v Kamniku: Urgence ne damo! #video
Internistična prva pomoč
Novice Celjska urgenca poka po šivih, težave tudi v Ljubljani
Ne spreglejte