Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2018,
19.55

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Natisni članek

UKC Ljubljana kirurgija

Petek, 13. 7. 2018, 19.55

5 let, 9 mesecev

Kdo bo plačal tuja otroška kirurga?#video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

UKC Ljubljana in Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni se bosta morala dogovoriti o delitvi dela, torej katere vrste obravnav in zdravljenj bo v prihodnje izvajal inštitut. Šele ko bo to dorečeno, bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sklenil pogodbo o financiranju z inštitutom in zmanjšal program UKC Ljubljana.

Na ZZZS so za STA pojasnili, da bo morala pogodba z inštitutom konkretno določati, katero vrsto obravnav in zdravljenj, tako ambulantnih kot bolnišničnih, bo opravljal zavod na leto. To se bo "odštelo" od programa, ki ga dobi plačanega Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Poudarili so še, da so cene za posamezne zdravstvene storitve v Sloveniji jasne, določene s sistemom skupin primerljivih primerov.

Zaposlili bodo štiri nove zdravnike

V UKC Ljubljana prenosu ne bodo nasprotovali glede na to, da je bil nacionalni inštitut zasnovan s ciljem, da bo v prehodnem obdobju pomagal ponovno vzpostaviti področje otroške kardiologije v Sloveniji po tistem, ko je v kratkem času UKC zapustilo več domačih otroških kardiologov, tako da je največja slovenska bolnišnica ostala skoraj brez lastnih strokovnjakov.

Novice V ponedeljek v UKC prihajata dva tuja otroška kardiologa #video

Kot je pred dnevi pojasnil predsednik sveta nacionalnega inštituta Igor Gregorič, se bosta razvoj in delovanje inštituta odvijala po treh fazah. Najprej bodo "gasili požar", nato bo sledil prehod, ki bo trajal od tri do šest mesecev, v zadnjem koraku pa bodo inštitut strukturno nadgrajevali v center odličnosti. Po njegovem mnenju bo potrebnih od tri do pet let, da bodo to dosegli.
Gregorič je pojasnil, da celotne dejavnosti UKC Ljubljana ne bodo prevzeli "čez noč", primarno bodo sledili temu, da bo zagotovljena varnost in kakovost obravnave otrok. | Foto: Matej Leskovšek Gregorič je pojasnil, da celotne dejavnosti UKC Ljubljana ne bodo prevzeli "čez noč", primarno bodo sledili temu, da bo zagotovljena varnost in kakovost obravnave otrok. Foto: Matej Leskovšek

Inštitut bo zaposlil štiri zdravnike, nosilce dejavnosti. Ministrstvo za zdravje pa jim bo skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti, ki ga je državni zbor potrdil ta torek, izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

Državni zbor je spremembe zakona o zdravniški službi sprejel prav z namenom zagotoviti rešitev za pomanjkanje domačih strokovnjakov na področju otroške kardiologije. Zakon bi lahko začel veljati že prihodnji teden.

Finančne terjatve zdravnikov ne bodo v breme UKC Ljubljana

S tem zakonom se rešuje kadrovska težava na področju otroške kardiologije UKC Ljubljana. Tako v nacionalnem inštitutu kot UKC so že našli tuje zdravnike, več iz ZDA, ki bi delovali v UKC oz. nacionalnem inštitutu in pomagali ponovno vzpostaviti to dejavnost v Sloveniji. A dosedanja zakonodaja je za zdravnike, ki ne prihajajo iz EU, predvidevala precej stroge pogoje za delovanje v Sloveniji.

Z dopolnitvami zakona o zdravniški službi pa bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

UKC Ljubljana
Novice UKC Ljubljana prehitel zakonodajo: delo začel kardiolog iz ZDA #video

Kot so zagotovili na ministrstvu, bo šlo za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov.

Od teh zdravnikov tako ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku ter da je vsa medicinska dokumentacija bolnikov dostopna tudi v slovenskem jeziku.

Nacionalni inštitut se z ameriškimi zdravniki dogovarja za plačila, ki so po navedbah UKC Ljubljana nekajkrat višja od tistih, ki jih prejemajo slovenski zdravniki ali češki strokovnjaki, ki trenutno prihajajo v Ljubljano. Tako so na primer z ameriškim zdravnikom, ki je ta teden v Sloveniji, na nacionalnem inštitutu sklenili pogodbo za konzultacije, svetovanje, izobraževanje in vzpostavitev procesov za delovanje inštituta, in sicer za obdobje od 7. do vključno 15. julija, v vrednosti 22.829,23 evra bruto bruto. Tako visoka plačila so že začela buriti duhove v zdravniških vrstah.
 
UKC Ljubljana
Novice Še en odstop na otroški srčni kirurgiji
UKC Ljubljana
Novice V UKC so proti visokim plačam za ameriške kardiologe
Vodstvo UKC Ljubljana in vodstvo nacionalnega inštituta sta se dogovorila, da finančne obveznosti zdravnikov, s katerimi se dogovarja nacionalni inštitut, ne bodo v breme UKC Ljubljana. Zdravniki, s katerimi se za prihod v Slovenijo dogovarja nacionalni inštitut, bodo pogodbeno sodelovanje urejali z nacionalnim inštitutom.
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice V UKC Ljubljana podpirajo zaposlovanje tujih zdravnikov
Ne spreglejte