Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
15.18

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56
bomba Nova Gorica Nova gorica

Natisni članek

Četrtek, 7. 3. 2024, 15.18

4 mesece, 1 teden

Na železniški postaji v Novi Gorici našli bombo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56
Bomba, Nova Gorica | Delovišče ob železniški postaji v Novi Gorici, kjer so v kratkem času odkrili že tri eksplozivna sredstva iz obdobja druge svetovne vojne. Fotografija je nastala prejšnji teden. | Foto Ervin Čurlič/Civilna zaščita za Severno Primorsko

Delovišče ob železniški postaji v Novi Gorici, kjer so v kratkem času odkrili že tri eksplozivna sredstva iz obdobja druge svetovne vojne. Fotografija je nastala prejšnji teden.

Foto: Ervin Čurlič/Civilna zaščita za Severno Primorsko

Na delovišču ob novogoriški železniški postaji so člani državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) danes dopoldne odkrili že tretjo neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Leži 30 metrov severno od nekdanjega maloobmejnega prehoda v Solkanu. Bomba bo do nevtralizacije pod nadzorom.

Kot so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica gre za letalsko bombo, teže 100 kilogramov, z enim vžigalnikom, njena nadaljnja identifikacija še poteka.

Po zaključeni identifikaciji bodo pirotehniki bombo ponovno zakrili z zemljo in jo zavarovali, da bo lahko varno počakala do onesposobitve, ki bo opravljena istega dne kot za prvi dve najdeni bombi. Dela na območju železniške postaje in železniški promet lahko nemoteno potekajo.

Člani državne enote za varstvo pred NUS nadaljujejo pregled terena na severni strani novogoriške železniške postaje z globinskimi detektorji kovin in geo radarjem.

Nevtralizacija bomb in ob tem evakuacija okoliških prebivalcev bo predvidoma v nedeljo, 17. marca. Več o tem bo znanega v ponedeljek po sestanku s pristojnimi službami na obeh straneh državne meje.

Ne spreglejte